background img
banner
banner

Σε τραγική κατάσταση ο κλάδος των οικοδόμων

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Με… μελανά χρώματα περιγράφηκε η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της οικοδομής στην περιοχή, κατά την διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Παράλληλα, εκτενής αναφορά έγινε και στα μεγάλα έργα που δεν ξεκινούν τα οποία και απαραίτητα είναι και δουλειά θα έδιναν σε πολύ κόσμο…

Καμία βελτίωση…

Μιλώντας στα μέλη του Σωματείου, ο πρόεδρος Παναγιώτης Νύχτης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της, τονίζοντας πως θέλει να εξαπατήσει το λαό όταν λέει πως τα μνημόνια τελείωσαν. Όσον αφορά το χώρο των κατασκευών και τη συμβατική οικοδομή, παρατήρησε πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βελτίωση. ΄΄Ιδίως στην περιοχή μας μετά και το τέλος του αυτοκινητόδρομου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η μόνη απασχόληση αφορά ειδικότητες πλακάδων ελαιοχρωματιστών και μερεμετατζήδων, που απασχολούνται με ανακαινίσεις κτιρίων και κατοικιών. Στις βασικές ειδικότητες όπως μπετατζήδες, σιδεράδες, χτίστες , σοβατζήδες, η αύξηση είναι μηδαμινή, πράγμα που φανερώνει ότι είναι ακόμα μακριά μια ουσιαστική ανάκαμψη στο χώρο των κατασκευών. Απόρροια βέβαια αυτής τις κατάστασης είναι να βαθαίνει ο βαθμός εκμεταλλεύσεις, η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα πολύ χαμηλά μεροκάματα, και το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισης να είναι κουτσουρεμένο΄΄, είπε ο κ. Νύχτης, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει και ένα βαρύ φόρο αίματος, και συνεχίζει να πληρώνει, αναφερόμενος στα ατυχήματα και στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι κάνει… πλάτες στην εργοδοσία.

Διεκδίκηση των υπέρ αγνώστων και προτάσεις

Επίσης, συζήτηση έγινε για το θέμα της αναγνώρισης και διανομής των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων που χρόνια ζητούν οι οικοδόμοι. Όπως τονίστηκε, η Ομοσπονδία είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που αφορά τον τρόπο αναγνώρισης και διανομής, ωστόσο μέχρι σήμερα, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, δεν δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Επίθεση στη ΓΣΕΕ και πιο σκληρή στάση

Άποψη της διοίκησης του σωματείου, όπως εκφράστηκε, είναι πως ΄΄οι οικοδόμοι πρέπει να αποκτήσουν μία ενιαία αντίληψη για να επιτύχουν, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι πρέπει να βγουν περισσότεροι στο δρόμο. Τέλος, έγινε λόγος για υπονομευτική δράση του συνδικαλισμού με αιχμές προς τη ΓΣΕΕ. ΄΄Είναι αυτοί που υπέγραφαν μνημόνια συνεργασίας και εργασιακής ειρήνης με το ΣΕΒ και επικυρώνουν το αίσχος των 586 ευρώ μικρά 511 ευρώ για τους νέους εργαζόμενους. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση που τήρησαν απέναντι στο ζήτημα του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, λέγοντας πως «η απεργία έφαγε τα ψωμιά της», ανέφερε ο κ. Νύχτης.

Κατά τα άλλα, η γενική συνέλευση ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον Διοικητικό Απολογισμό έτους 2018, τον Οικονομικό Απολογισμό έτους 2018, την Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής και τον προϋπολογισμό έτους 2019, ενώ καταρτίστηκε και το πρόγραμμα δράσης του Σωματείου για το επόμενο διάστημα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr