background img
banner
banner

Ενημέρωση για την ελαιοκομία για να μην συνεχιστεί η καταστροφή…

ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΛΗΓΗ ΒΑΡΙΑ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Χρήσιμες κατευθύνσεις για τους τρόπους καλλιέργειας της ελιάς τόσο ως προς την συγκομιδή όσο και ως προς την λήψη μέτρων προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της φετινής καταστροφικής περιόδου για το ελαιόλαδο, δόθηκαν στο σεμινάριο Ελαιοκαλλιέργειας και Ελαιοκομίας που διοργανώθηκε χθες Κυριακή 31 Μαρτίου από τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων και άλλων εμπλεκομένων που εξέφρασαν την άποψη πως η Πολιτεία οφείλει να ενσκύψει στο θέμα διότι οι παραγωγοί από μόνοι τους δεν μπορούν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από μύκητες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το σεμινάριο διεξήχθη στην αίθουσα της «Αναγέννησις» που ήταν γεμάτη κόσμο, δεδομένου ότι η ελαιοκαλλιέργεια αφορά σε μεγάλο βαθμό την Ανατολική Αιγιάλεια που θεωρείται κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή.

΄΄Προχωρήσαμε σε αυτή τη διοργάνωση διότι έπρεπε οι παραγωγοί και γενικότερα οι εμπλεκόμενοι στην ελαιοπαραγωγοί, να γνωρίζουν αφενός πότε πρέπει να προχωρούν στην συγκομιδή και αφετέρου στην λήψη προληπτικών μέτρων΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” αμέσως μετά το τέλος του πολύωρου σεμιναρίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Σακελλαρόπουλος.
΄΄Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλοι όσο μπορούμε ώστε να μην ξαναέχουμε μία νέα καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο γιατί δεν θα το αντέξει η παραγωγή αλλά ούτε και η τοπική οικονομία΄΄, σχολίασε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας, προσθέτοντας: ΄΄Φέτος η απώλεια για την τοπική οικονομία ήταν τεράστια και αυτό φάνηκε στις επιχειρήσεις της Ανατ. Αιγιάλειας και στο πώς κινήθηκε ο κόσμος. Ο πρωτογενής τομέας είναι το άλφα και το ωμέγα για την οικονομία της περιοχής μας΄΄.

Εισηγητές ήταν ο κ. Φραντζολάς, Δοκιμαστής & Σύμβουλος Ποιότητος Ελαιολάδου M. Sc. Food Policy, City University London και η κα. Βλουτόγλου, Γεωπόνος – Μυκητολόγο στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιστούτο, ενώ δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων ήταν ελαιοτριβείς, γεωπόνοι, έμποροι γεωργικών μηχανημάτων και βέβαια παραγωγοί, διότι, όπως πολύ καλά τονίστηκε, η ελαιοκαλλιέργεια είναι μία αλυσίδα. Από μία καλή χρονιά θα επωφεληθούν όλοι από μία κακή, κανείς…

Γιαννούλης: Από τους 3.000 τόνους ελαιολάδου παρήχθη φέτος μόνο το 10%…

Να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Αιγιάλεια (Ακράτα – Αιγείρα) λειτουργούν επτά ελαιοτριβεία τα οποία είναι σαφές ότι υπέστησαν οικονομική ζημιά δεδομένου ότι φέτος η παραγωγή μειώθηκε στο ελάχιστο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη ασθενειών στις ελιές, ενώ δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Τον προβληματισμό του εξέφρασε στo “protionline.gr” ο Παναγιώτης Γιαννούλης, γνώστης της κατάστασης δεδομένου ότι ο γιος του Κωνσταντής διατηρεί οικογενειακή επιχείρηση ελαιοτριβείου στα Μάρμαρα. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιαννούλης, κατά μέσο όρο, η Ανατολική Αιγιάλεια παράγει κάθε χρόνο 3.000 τόνους ελαιόλαδο. Φέτος ωστόσο, η παραγωγή αυτή περιορίστηκε μόλις στο 10%, πράγμα που μεταφράζεται σε σχεδόν καθολική καταστροφή…

Ο κ. Γιαννούλης εξέφρασε τον προβληματισμό του, καθώς, όπως είπε, ΄΄ήταν πολύ χρήσιμα τα συμπεράσματα του σεμιναρίου, ωστόσο αφού δεν υπάρχει πρόληψη τότε δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Από την στιγμή που ειδικά για την Ανατολική Αιγιάλεια δεν υπάρχει πρόβλεψη από τον δήμο για ψεκασμούς ενάντια στον δάκο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος του χρόνου να έχουμε το ίδιο καταστροφικό φαινόμενο. Ο δήμος έχει μεριμνήσει, όπως φαίνεται, μόνο μέχρι το Διακοπτό και όχι για την Ανατολ. Αιγιάλεια. Κι αυτό ενώ στα ελαιοτριβεία κρατούν ένα ποσοστό ώστε να επιδοθεί στον ιδιώτη που θα αναβάλει τους ψεκασμούς΄΄

Και συνεχίζει ο κ. Γιαννούλης: ΄΄Ποια είναι η μέριμνα του κράτους για ένα τόσο σοβαρό θέμα που θρέφει οικογένειες και κρατά την περιοχή οικονομικά ενεργή; Κανένα. Δεν είδαμε κανέναν γεωπόνο του κράτους να κάνει αυτοψία και να μας ενημερώνει πώς να λειτουργήσουμε, πώς να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους, εμπειρικά οι αγρότες προχωρούν και τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr