background img
banner
banner

Ο Σ.Μ.Α… σηκώνει το βάρος των απορριμμάτων

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ – ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση «Νησί» της Τέμενης είναι αυτός που για την ώρα σηκώνει το βάρος των απορριμμάτων τής Αιγιάλειας, δεδομένου ότι οι ποσότητες που μεταφέρονται στους προκαθορισμένους μέσω ΦΕΚ ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, είναι ελάχιστες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού από τον δήμο, ενώ επιστρατεύτηκαν και μπουλντόζες προκειμένου να καθαριστούν οι… λόφοι σκουπιδιών που είχαν σχηματιστεί στους δρόμους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα σημεία στα οποία επρόκειτο να περάσει ο Επιτάφιος, ωστόσο υπήρξαν και σημεία, συνοικίες και κοινότητες που δεν καθαρίστηκαν, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία σε κατοίκους και επισκέπτες. Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων σηκώθηκε από τους δρόμους και η εικόνα, αν μη τι άλλο, ήταν καλύτερη από το περσινό Πάσχα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το πρόβλημα εναπόθεσης των απορριμμάτων επιλύθηκε και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι όσο προχωρούμε προς τις εκλογές, τόσο θα εντείνεται, δεδομένου ότι οι αιρετοί άλλων περιοχών δεν επιθυμούν να… επιβάλλουν στους κατά τόπους ΧΥΤΑ τα σκουπίδια της Αιγιάλεια.

Δεν απέδωσε η μονάδα μηχανικής διαλογής

Έτσι, η δημοτική αρχή Αιγιαλείας καταφεύγει στη λύση της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου απορριμμάτων στον ΣΜΑ τα οποία τοποθετούνται μέσα σε μεγάλα κοντέινερς. Την ίδια στιγμή μη ενδεδειγμένη και αποδοτική θεωρήθηκε η λειτουργία της μονάδας μηχανικής διαλογής σύμμικτων αποβλήτων, που είχε εγκατασταθεί εντός του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να φύγει, προκειμένου να απαλλαγεί ο δήμος και από το κόστος ενοικίασής της. Ο δήμος Αιγιαλείας είχε νοικιάσει τη μονάδα προς 600.000€ για δύο εξάμηνα με σκοπό τη διαλογή των απορριμμάτων σε οργανικά και ανόργανα, ώστε σε συνδυασμό με την πρέσα να μειωθεί ο όγκος τους κατά 15-20 % περίπου. Τα οργανικά απόβλητα θα συσκευάζονταν και θα αποθηκεύονταν σε ειδικές μεμβράνες, εντός του ΣΜΑ, ώστε αργότερα να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.

Βεβαίως, η πρέσα παρότι έχει εγκατασταθεί δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, κάτι που υπολογίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα εφόσον διευθετηθεί η ηλεκτροδότησή της. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος είχε προμηθευτεί την πρέσα απορριμμάτων από το 2009, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε και σκούριαζε στις αποθήκες της παραλίας. Έχει ολοκληρωθεί η εργολαβία εγκατάστασής της, το σκέπαστρο αυτής αλλά και τη συντήρησή της για να γίνει πάλι λειτουργική.

Θετική εισήγηση Π.Ε.Σ.Π.Α. για «Παπανικολού»

Την ίδια στιγμή, προχωρούν οι διαδικασίες για την επανέναρξη των εργασιών στον ΧΥΤΥ Παπανικολούς. Η διαδικασία βρίσκεται σε αρκετά καλό δρόμο, δεδομένου ότι υπήρξε η απαιτούμενη άδεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, ενώ, όπως είναι γνωστό, η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου, είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κόντρα για τις κάμερες στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται ακόμα πιο δυνατά η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο δήμαρχο Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλο και στον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο. Η αναφορά μέλους της παράταξης Καλογερόπουλου, για λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων εφόσον έρθει στην εξουσία, εξόργισε τον δήμαρχο που προχώρησε σε μία πολύ σημαντική αποκάλυψη.

Όπως είπε ο Θανάσης Παναγόπουλος,ο πρώην Γενικός Γραμματέας δημιούργησε όλα τα προβλήματα που λέει τώρα ότι θα λύσει. Όταν στον ΧΥΤΑ Αιγείρας είπα να βάλω κάμερες, ο Καλογερόπουλος έδωσε εντολή να μην μπούνε εν αγνοία μου. Όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο, η υποκρισία περισσεύει. Ο Θεός να τους φωτίσει να πούνε την αλήθεια μέρες που είναι.” (Θυμίζουμε ότι οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, κάτι που οδήγησε και στην έντονη διαμάχη με τη δημοτική αρχή.)

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημήτρη Καλογερόπουλου στα όσα του καταλόγισε ο Παναγόπουλος, που απάντησε με αιχμηρό τρόπο “ο δήμαρχος, είναι ένας θεσμός που πρέπει όμως να τον δικαιολογεί το πρόσωπο που κατέχει το αξίωμα. Η παραδοχή ότι δεν μπορώ να ελέγξω τα πράγματα, δείχνει την αδυναμία του ανθρώπου να υποστηρίξει τον θεσμό. Εγώ ήμουν στο δήμο 18 μήνες από τα πέντε χρόνια της θητείας του δημάρχου, για οτιδήποτε εμποδίστηκε από εμάς, θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα χωρίς εμάς.

Το χειρότερο είναι να μην μεμψιμοιρούμε, αλλά να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όποιος είναι θεσμικός, έχει την ευθύνη, φανταστείτε τί θα μπορούσα να κάνω αν ήμουν θεσμικός και είχα την παντοδυναμία που μου καταλογίζουν. Δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, εγώ ανέλαβα τις δικές μου τόσο για την ήττα του 2010, όσο και για την λανθασμένη επιλογή μου να στηρίξω το 2014 το σημερινό δήμαρχο Αιγιαλείας.”


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr