background img
banner
banner

Με θρησκευτική ευλάβεια και τάξη ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Με θρησκευτική ευλάβεια και τάξη τελέστηκε την Κυριακή (Ε΄ Νηστειών), στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, την Ακολουθία του οποίου παρακολούθησαν δεκάδες ευλαβών χριστιανών από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, με θέμα «Η διάσωσις του κατ’ εικόνα».

Ο π. Χρήστος, με μεστό και θεολογικό λόγο, αναφέρθηκε στον βίο μίας μεγάλης ασκητικής μορφής, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, και τα σύγχρονα μηνύματα αλλά και παραδείγματα που το πρόσωπό της δίδει σήμερα, θέλοντας έτσι να προετοιμάσει το πολυπληθές εκκλησία-σμα για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

??

«Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Θεανθρώπου. Κατά ταύτα, το κατ’ εικόνα σχετίζεται άμεσα με το σκοπό της δημιουργίας. Σκοπός της δημιουργίας είναι η ενανθρώπιση του Χριστού. Και αν ακόμα, λέγει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο άνθρωπος δεν αμάρτανε, ο Χριστός και πάλι θα γινόταν άνθρωπος, για να ενώσει στο πρόσωπό του την ανθρώπινη με τη θεία φύση. Ο Θεάνθρωπος, λοιπόν, Χριστός είναι ο μακάριος σκοπός για τον οποίο τα πάντα δημιουργήθηκαν, γιατί αυτός είναι η πραγματοποίηση του σκοπού: η ασύγχητη και αδιαίρετη ένωση του Δημιουργού με τη Δημιουργία του, η ολοκλήρωση της αγάπης του Θεού.

Ο άνθρωπος επομένως στην ολότητα της φύσεώς του, «ψυχή και σώμα», είναι εικόνα Θεού, επειδή ακριβώς ο Θεός ενώθηκε με τη φύση μας στο πρόσωπο του Χριστού. Αυτή η ένωση των φύσεων στο πρόσωπο του Χριστού έδωσε στον άνθρωπο, κατά χάριν, εκείνα τα χαρακτηριστικά του Θεού που τον διακρίνουν Όλοι μας είμαστε εικόνες Θεού από την κατασκευή μας. Όλοι έχουμε αυτό το δώρο. Όλοι έχουμε κατά χάρη αυτά που είναι ο Θεός κατ’ ουσίαν. Και ο προορισμός μας είναι η ομοίωσή μας με τον Θεό, η θέωσή μας. Είναι η κατόρθωση του κατ’ εικόνα», σημείωσε στον πρόλογό του ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr