background img
banner
banner

Ούτε Οπτική, ούτε Λογοθεραπεία στο Αίγιο…

ΕΠΙ… ΞΥΛΟΥ ΚΡΕΜΑΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Σε σοβαρές… περιπέτειες βάζει το Παράρτημα του ΤΕΙ στο Αίγιο, η νέα πρόταση που αφορά την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ενώ το αρχικό σχέδιο μιλούσε για διατήρηση της Φυσικοθεραπείας, με μεταφορά και της Λογοθεραπείας στο Αίγιο αλλά με… αφανισμό της Οπτικής και Οπτομετρίας, η νέα πρόταση που έγινε γνωστή, δεν προβλέπει ούτε Λογοθεραπεία ούτε Οπτική και Οπτομετρία στο Αίγιο. Η διατήρηση μόνο της Φυσικοθεραπείας, θέτει εν αμφιβόλω τη λειτουργία όλου του Παραρτήματος με ανοιχτό πλέον τον κίνδυνο, το Αίγιο να χάσει τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τόσο επιτυχημένα λειτουργούν από το 2000…

Βεβαίως, το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και τα πάντα είναι ρευστά, ωστόσο οι προθέσεις του υπουργείου είναι σαφείς καθώς ο προσανατολισμός είναι συγκέντρωση των Τμημάτων εντός των σχολών με προφανή διάθεση μείωσης κόστους λειτουργίας. Αγνοεί, προφανώς, ότι τα κατά τόπους Παραρτήματα δεν στήθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη και στην δημιουργία τους έχουν συντελέσει δήμοι και τοπικές κοινωνίες. Ιδίως δε στην περίπτωση του Αιγίου, ο δήμος έχει προσφέρει… γη και ύδωρ, δηλαδή μεγάλο μέρος του πιο σημαντικού περιουσιακού του στοιχείου, επενδύοντας στις προοπτικές που γεννά η λειτουργία Σχολών (σύμφωνα με τα τότε δεδομένα) ΤΕΙ στο Αίγιο, οι οποίες έμειναν… Τμήματα και πλέον απειλούνται σοβαρά με αφανισμό.

Στο Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας υπάρχει μεγάλη αναταραχή διότι διαπιστώνουν πως ούτε στη μία περίπτωση ούτε στην άλλη διαφαίνεται διάσωση του Τμήματος, γεγονός που… τινάσσει στην αέρα τη λειτουργία του. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, δεν υφίσταται το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας Αιγίου αλλά ούτε και η Λογοθεραπεία έρχεται στο Αίγιο. Άρα θα μείνει μόνο η Φυσικοθεραπεία με άγνωστο χρόνο ύπαρξης – μιας και μέχρι τώρα όλοι ξέρουμε ότι ένα Τμήμα μόνο του στην περιφέρεια δεν αντέχει για πολύ.

Ζητούν παρέμβαση του Περιφερειάρχη

Σήμερα έγινε επίσκεψη στον βοηθό Περιφερειάρχη ώστε να μεταφέρει το θέμα στον Περιφερειάρχη και να παρέμβει. Τονίστηκε δε το γεγονός ότι το Τμήμα είναι άκρως εξοπλισμένο, με μηχανήματα αξίας 100.000 ευρώ, με δύο άριστους καθηγητές ο καθένας στο χώρο του γνωστοί και σοβαροί επιστήμονες, με άλλες τρεις θέσεις που αυτή τη στιγμή… τρέχουν και άνθρωποι κάνουν τα χαρτιά τους να στελεχώσουν το Τμήμα, με παιδιά/αποφοίτους που έχουν σχεδόν 100% απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, με φοιτητές περίπου 100 άτομα τώρα που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν, με επαγγελματικά δικαιώματα Οπτικών-Οπτομετρών μόλις το 2017, όταν άνοιξε και πάλι η σχολή και σταμάτησε η συγχώνευσή της έτσι με το ΠΑΔΑ…

Η σπουδαιότητα της Οπτικής

Για την σπουδαιότητα του Τμήματος, μίλησε στο “protionline.gr” η καθηγήτριά του Δήμητρα Μακρυνιώτη, τονίζοντας πως ΄΄η Οπτική – Οπτομετρία είναι ένα επάγγελμα που ανθεί στην Ευρώπη. Μόλις το 2017 πήρε επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, έχει σχεδόν 100% απορροφητικότητα αποφοίτων στην αγορά εργασίας, ξανα-άνοιξε τη σχολή του Αιγίου το 2017 (με 100.000 κλινικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, με δύο μόνιμους ΔΕΠ και άλλες τρεις θέσεις ανοιχτές αυτή τη στιγμή με ΦΕΚ, με έντονη κοινωνική δραστηριότητα με μετρήσεις σε σχολεία όρασης παιδιών, με ενημέρωση με ημερίδες και εκθέσεις οπτικών ειδών και πολλά άλλα… Σήμερα όμως μένει μόνο σαν κατεύθυνση στο ΠΑΔΑ, συρρικνώνοντας την εκπαίδευση ειδικότητας στα 2,5 χρόνια, ενώ κλείνει το Τμήμα του Αιγίου στέλνοντας τους δύο μόνιμους καθηγητές – 1 φυσικό και 1 Οπτικό-Οπτομέτρη, στο Επιστήμης Υλικών(!) ή στο Φυσικοθεραπείας (!). Τους φοιτητές αντίστοιχα στο Επιστήμης Υλικών (!) ή στο Φυσικοθεραπείας (!), σε μεταδοτικότητα και πάλι, εγκλωβισμένοι για πέντε χρόνια και χωρίς δικαίωμα των παιδιών (και καθηγητών) να σπουδάσουν (και να διδάξουν αντίστοιχα) αυτό που άρχισαν (και ξέρουν αντίστοιχα) να αγαπούν… Ζητούν να μετακινηθούν με Erasmus, χωρίς δικαίωμα στο συγκεκριμένο με Ευρωπαϊκά κριτήρια πρόγραμμα σπουδών, χωρίς δικαίωμα να πάνε π.χ. έστω στην κατεύθυνση Οπτικής-Οπτομετρίας στην Βιοϊατρικών στην Αθήνα ώστε να δυναμώσει…΄΄.

Ζητούν παραμονή του ως Πανεπιστημιακού Αυτόνομου Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας σε Σχολή Αποκατάστασης της Υγείας

Παράλληλα θέτει το ερώτημα εάν έγινε έρευνα αγοράς, εάν προηγήθηκε έρευνα στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αν έγινε αξιολόγηση εξοπλισμού, εάν δύο σχολές σε μια χώρα σε ένα επάγγελμα με τόση απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας είναι πολλές, κατά πόσο αναβαθμίζεται η Εκπαίδευση με την ευγενή άμιλλα και ποια είναι η λογική της πρότασης.

Οι άνθρωποι του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας Αιγίου ζητούν παραμονή του ως Πανεπιστημιακού Αυτόνομου Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας σε Σχολή Αποκατάστασης της Υγείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr