background img
banner
banner

Παρουσίαση με φόντο… χρώματα ψυχής

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ «ΜΕ ΤΙΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΑΙΓΙΩΤΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΤΡΙΨΑ

«Ο ποιητής Θανάσης Τρίψας, έχοντας και κατέχοντας τη σοφία του ελληνικού λαού, χτίζει τους στίχους του στην αγκαλιά της απλότητας, αγναντεύοντας έναν παράδεισο ψηλά, εκεί που πουλιά διηγούνται την ευτυχία, στους χρυσούς κλώνους του ήλιου. Στον ίδιο παράδεισο ανεβάζει κι εμάς που τον μελετάμε κρατώντας σημειώσεις από τις διηγήσεις των πουλιών και ζούμε την ευτυχία, όσο χρόνο τουλάχιστον κρατάει η ανάγνωση των ποιημάτων του».

Τα παραπάνω είναι λόγια του μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και εκδότριας του περιοδικού «ΚΕΛΑΙΝΩ» Παναγιώτας Ζαλώνη, όταν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θανάση Τρίψα «Με της ψυχής τα χρώματα», της ζητήθηκε να μιλήσει για τον ποιητή. Και μάλλον αντιπροσωπεύουν το σύνολο αυτών που βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου, στο χώρο του παραλιακού café «Νησί», στη Μυρτιά Αιγίου.

Το βιβλίο «Με της ψυχής τα χρώματα» αποτελεί την δεύτερη ποιητική συλλογή του βραβευμένου Αιγιώτη ποιητή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ήδη έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκδόσεων «Ηδύφωνο» το απόγευμα της Τετάρτης, οι οποίοι, μέσα σε ένα πολύ όμορφο περιβάλλον και με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα χρώματα της ψυχής του ίδιου του ποιητή, έτσι όπως αποτυπώνονται στο δημιούργημά του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν να αγοράσουν το βιβλίο, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν στην Ιερά Μητρόπολη για την κάλυψη αναγκών σίτισης αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

Μίλησαν με τα πλέον θερμά λόγια…

Για τον ποιητή και τον ποιητικό του έργο μίλησαν με τα πλέον θερμά λόγια, η κ. Ζαλώνη, η Βάνα Μπεντεβή, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας και η Μαρία Παναγιωτακοπούλου που είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης, συγγραφέας, υπεύθυνη των εκδόσεων «Ηδύφωνο». Ποιήματα από τη συλλογή απήγγειλε η χαρισματική Αθηνά Σκανδάμη, νηπιαγωγός.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο της κ. Ζαλώνη, ότι ΄΄η ποίηση του Θανάση Τρίψα παίρνει μία καλή θέση στην νεοελληνική λογοτεχνική ιστορία΄΄. Επιπλέον, η εκδότρια του περιοδικού «ΚΕΛΑΙΝΩ» εύστοχα παρατήρησε για τον ποιητή ότι μας αφυπνίζει και μας μεταβιβάζει σε υψηλά πνευματικά επίπεδα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «γενναίο κωπηλάτη του απέραντου, χωρίς φόβο μην παγώσει η ψυχή του και μαραζώσουν τα κυκλάμινα στις όχθες της π’ ανθίζουν»…

Η κ. Μπεντεβή, η οποία προλογίζει και το βιβλίο, είπε πως πρόκειται για μία συλλογή που είναι «κεντημένη» με όλα τα χρώματα της ψυχής. Αναφέρθηκε στην δυσκολία των εννοιών των ποιημάτων, τα περισσότερα αλληγορικά, αλλά και σε όλα αυτά τα συναισθήματα που υμνούνται στο βιβλίο από τον ποιητή, με κυρίαρχο (τι άλλο;) την αγάπη, ενώ με πολύ όμορφο τρόπο απήγγειλε τους στίχους του ποιητή «Όταν γελάνε τα παιδιά, είν’ όλα όπως πρέπει… κι όταν πεινάνε τα παιδιά είν’ όλα λαθεμένα», για να εκτιμήσει στο τέλος ότι ο Θανάσης Τρίψας έχει το τάλαντο να γίνει ένας μεγάλος ποιητής!

Ο κ. Τρίψας συγκινημένος στο τέλος της βραδιάς, ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν, με ιδιαίτερη αναφορά, στις κ. Ζαλώνη, Μπεντεβή, Παναγιωτακοπούλου, Σκανδάμη, καθώς επίσης στην Μαίρη Μουζακίτη που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του βιβλίου και στην κόρη του Πέγκυ για την επιμέλεια των ποιημάτων στην ορθή τήρηση των κανόνων γραφής και έκφρασης της ελληνικής γλώσσας. Μίλησε για το μεγαλείο και τη δύναμη της ποίησης, καλώντας μας να επιστρατεύσουμε τον πλούτο της πνευματικής μας κληρονομιάς στην σύγχρονη εποχή όπου οι ανθρώπινες αξίες φθίνουν… Όπως είπε μεταξύ άλλων, ΄΄σε εκείνο το σημείο στέκει αρωγός η λογοτεχνία και εν προκειμένω η ποίηση, με το χάδι και την αιχμή της πέννας της. Αιχμηρή στο άδικο και τον παραλογισμό, επαινετική στο δίκιο, την αρετή και την ανθρωπιά. Τρυφερή και υποταγμένη στον ερωτισμό. Γλυκό χάδι της δακρυσμένης ψυχής από την ανέχεια, τη μοναξιά, την ορφάνια, τον ξεριζωμό και την εγκατάλειψη΄΄. Τέλος, με ιδιαίτερα αισθαντικό τρόπο απήγγειλε ένα από τα ποιήματά του.

Η ποιητική συλλογή «Με της ψυχής τα χρώματα» διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και αξίζει να πάρει τη θέση της σε κάθε βιβλιοθήκη κυρίως δε, σε κάθε ψυχή…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr