background img
banner
banner

Παγκόσμια διάκριση για την χορωδία ‘’Θεόδωρος Φωκαεύς’’

ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ

Με 14 χρόνια πλούσιας μουσικής ιστορίας, αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων και σημαντικών διακρίσεων, η Βυζαντινή-Παραδοσιακή χορωδία ‘’Θεόδωρος Φωκαεύς’’ συνεχίζει με ζήλο και ενθουσιασμό την διάδοση της ελληνοχριστιανικής μουσικής.

Περιλαμβάνοντας νέους και πολλά υποσχόμενους μελωδούς, αλλά και έμπειρους Ιεροψάλτες, έχει καθιερωθεί ως ένα αξιοζήλευτο πολιτιστικό σύνολο σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά μετά την παγκόσμια διάκριση του πρώτο αμφιωτικού ψηφιακού δίσκου βυζαντινής μουσικής, η συνεισφορά της στον χώρο των εκκλησιαστικών μελωδιών, δεν θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη.
Η χορωδία ιδρύθηκε στην Πάτρα στις 17 Σεπτέμβρη του 2005 με πρωτοβουλία του Ορθοπεδικού ιατρού Γεωργίου Βέργου και του Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Σε όλη την διάρκεια της πορείας του, ο Βυζαντινός χορός έχει παρουσιάσει 8 δισκογραφικές παραγωγές, που καλύπτουν επικαίρως όλες τις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης.

Σπουδαίες διακρίσεις

Στα επιτεύγματα της βυζαντινής χορωδίας, συμπεριλαμβάνονται οι βραβεύσεις της από το Βασιλικό ζεύγος της Σερβίας το 2010, με την «Ύψιστη Μουσική τιμητική διάκριση», η απονομή της «Πατριαρχικής ευλογίας» του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου το 2012, η τιμητική μουσική διάκριση που έχει λάβει από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών για τον ψηφιακό δίσκο των «Πρωτοκλητείων 2008,η επιτυχημένη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών Πελοποννήσου, στο θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Νεμέας, τον Ιούλιο του 2016 και η μοναδική συμμετοχή στην κορυφαία εκδήλωση των «Πρωτοκλητείων» 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στη Μουσική Συνάντηση Χορωδιακής και Παραδοσιακής – Οργανικής Μουσικής. Φέτος μάλιστα είναι υποψήφια για τα ειδικά πολιτιστικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, χάρη στην παραγωγή του πρώτου παγκοσμίως αμφιωτικού CD Βυζαντινής μουσικής, που περιέχεται στο συλλεκτικό λεύκωμα 12ετίας που εξέδωσε.

Τα μέλη από την Αιγιάλεια

Στην Πατραϊκή χορωδία, έχουν την τιμή και την χαρά να συμμετέχουν 4 Αιγιαλείς Ιεροψάλτες, οι οποίοι είναι ενεργά μέλη της και βρίσκονται παρόντες σε κάθε της διοργάνωση.
Ο Δημήτρης Σταματόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αγγελακόπουλος, ο Παναγιώτης Πολύδωρος μίλησαν αποκλειστικά στo “protionline.gr”, γνωστοποιώντας πληροφορίες για την πορεία τους ως Ιεροψάλτες και καταθέτοντας τα συναισθήματά τους μετά την παγκόσμια διάκριση της χορωδίας.

Δημήτρης Σταματόπουλος: “Δεν είναι μικρό πράγμα η διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο”

Ο Δημήτρης Σταματόπουλος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την εκκλησιαστική μουσική από την ηλικία των 11 χρόνων. ‘’Η αγάπη μου για τα Θεία ξεκίνησε μέσω ερεθισμάτων που μου έδωσαν η οικογένειά μου και ο ξάδερφός μου Ανδρέας Γιαλελής, ο οποίος ασχολούταν με την βυζαντινή μουσική. Ξεκίνησα στην 5η Δημοτικού μαθήματα Βυζαντινής μουσικής στο Πατραϊκό Ωδείο. Στο σχολείο, μάλιστα, κάναμε και μαθήματα Ευρωπαϊκής μουσικής. Όταν ήμουν Αθήνα έκανα επιπλέον μαθήματα εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ αργότερα απέκτησα Πτυχίο και Δίπλωμα στο Ωδείο Αιγίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματόπουλος στο “protionline.gr”.

Από το 1999 διατελεί ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίου. Στην χορωδία ‘’Θεόδωρος Φωκαεύς’’ αποφάσισε να συμμετέχει μετά από παρότρυνση του ιερέως αδελφού του, π. Χαραλάμπους Σταματόπουλου και από τον Ιανουάριο του 2011 είναι ενεργό μέλος του. ‘’Οι ώρες που κάνουμε τις πρόβες μας είναι ότι καλύτερο. Παρόλο που είναι απαιτητικές, δεν μου δημιουργούν κανένα κόπο, αντίθετα με ξεκουράζουν.

Όσο για την τελευταία μας επιτυχία, δεν είναι και μικρό πράγμα η διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Νιώθουμε καταξιωμένοι, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη να κρατηθούμε εκεί που είμαστε’’, δήλωσε ο ίδιος στο “protionline.gr”. Ο Δημήτρης Σταματόπουλος διαμένει μόνιμα στο Πανόραμα Συμπολιτείας με την οικογένειά του και εργάζεται ως οικονομικός συνεργάτης και σύμβουλος στην Παναιγιάλεια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Κωνσταντίνος Αγγελακόπουλος: “Ευλογία Θεού” η συμμετοχή στη χορωδία’’

Καταγόμενος από την Ροδοδάφνη, ο Κωνσταντίνος Αγγελακόπουλος διατελεί ως Ιεροψάλτης 24 χρόνια. Τα τελευταία 14 έτη ψάλλει ως Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν Υπαπαντής του Χριστού στη Κουλούρα Αιγίου. Ξεκινώντας από πολύ μικρός τις σπουδές του στην Βυζαντινή μουσική, το 1997 πήρε το Δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Προηγουμένως, το 1992 είχε λάβει και πτυχίο Ιεροψάλτη από τον διακεκριμένο καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Σπύρο Ψάχο. “Στην χορωδία ‘’Θεόδωρος Φωκαεύς’’ συμμετέχω περίπου 8-9 χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά από παρότρυνση του παλιού συμμαθητή και χοράρχη κ. Θεοτοκάτου. Θα έλεγα ότι είναι ‘’Ευλογία Θεού’’ η συμμετοχή μου σ’ αυτήν.

Η τελευταία μας επιτυχία ήταν ιδιαίτερη τιμή. Είναι μία ξεχωριστή και μοναδική περίπτωση για τον βυζαντινό χορό μας. , ανέφερε ο κ. Αγγελακόπουλος στο “protionline.gr”. Ο κ. Αγγελόπουλος επαγγέλλεται ως σεφ, αλλά τον τελευταίο χρόνο εστιάζει αποκλειστικά στην χορωδία.

Παναγιώτης Πολύδωρος: “Πιστεύω στην αξία της μουσικής”

Ο Παναγιώτης Πολύδωρος βρίσκεται στο ιερό αναλόγιο από το 1990. Από μικρή ηλικία, η κλίση του στα Θεία τον οδήγησε να ασχοληθεί εντατικά με την εκκλησιαστική μουσική. Σήμερα ψάλλει ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Προμήτορος Άννης, Αιγίου. Στην χορωδία ‘’Θεόδωρος Φωκαεύς’’ εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. ‘’Από μικρή ηλικία με ενδιέφεραν οι θρησκευτικές παραδόσεις. Την συμμετοχή στην χορωδία μου πρότεινε αρχικά ο Κωνσταντίνος Αγγελακόπουλος, που γνωριζόταν με τον χοράρχη κ. Θεοτοκάτο και ήξερε κάποια πράγματα. Με παρότρυνε, επίσης, και ο πρόεδρος του χορού κ. Βέργος. Σχετικά με την χορωδία, πιστεύω ότι όσο διευρύνεται η προσφορά της, τόσο περισσότεροι πιστοί θα προσέρχονται στην εκκλησία. Πιστεύω στην αξία της μουσικής, γιατί είναι ένα μέσο που μπορεί να προσελκύσει τους ανθρώπους στην επαφή με τα Θεία. Με ενδιαφέρει γενικότερα να έχουμε ένα θετικό πρόσημο, αυτό που προσφέρουμε να μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον. Δεν επιζητάμε την υστεροφημία ούτε μία πρόσκαιρη επιτυχία, αλλά θέλουμε να συνεισφέρουμε πνευματικά’’ , ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο “protionline.gr”. Ο Παναγιώτης Πολύδωρος γεννήθηκε στο Αίγιο το 1960, όπου διαμένει έως σήμερα με την οικογένειά του και εργάζεται ως Ταχυδρομικός υπάλληλος.

Ανδρέας Γιαλελής: Ο τέταρτος της παρέας

Ο τέταρτος της χορωδίας από την Αιγιάλεια είναι ο Ανδρέας Γιαλελής, γεννήθηκε στο Διακοπτό το 1960 όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής σχολής Αθηνών και εργάζεται στην γενέτειρά του ως ιδιώτης οδοντίατρος. Η ιεροψαλτική τέχνη μπήκε στην ζωή του από μικρή ηλικία. Μετά την φοίτησή του σε Ωδείο, απέκτησε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Από το 1974 έχει ψάλλει σε ναούς της Αθήνας και της Αιγιάλειας, ενώ το 1999 εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ιερό αναλόγιο. Σήμερα πλαισιώνει τον χορό του δεξιού αναλογίου του Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου. Στη χορωδία ‘’Θώδορος Φωκαεύς’’ συμμετέχει από το 2014, μετά από προτροπή του ξαδέρφου του, Δημήτρη Σταματόπουλου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr