ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ «ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με απορρίμματα στους δρόμους, όπως φαίνεται, οδηγείται στις… κάλπες η Αιγιάλεια καθώς παραμένει το «έμφραγμα» στο ζήτημα εναπόθεσης των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φωνές των πολιτών για τα συσσωρευμένα σκουπίδια που όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, κάνουν την ατμόσφαιρα εξαιρετικά δύσκολη.
Σε πολλά σημεία του δήμου έγινε αποκομιδή, ωστόσο καθαρίστηκαν μόνο οι κάδοι και οι σακούλες γύρω από αυτούς, δεν… σηκώθηκαν. Όπως φαίνεται, η μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας έχει σταματήσει και προβλέπεται αυτό να συνεχιστεί τουλάχιστον ως τις εκλογές, ενώ ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση «Νησί» Τέμενης, δεν έχει περιθώρια για να δεχθεί άλλα σκουπίδια για φύλαξη…
Υπάρχουν και κάποια σημεία εκτός Αιγίου που τείνουν να μετατραπούν σε σκουπιδότοπους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει την Αλυκή με τα Βαλιμίτικα. Στα σημεία που τα σκουπίδια δεν παίρνουν φωτιά, με όσους κινδύνους εγκυμονεί αυτό πλάι στην πυκνή βλάστηση αλλά και εξαιτίας των όσων μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα, έχουν δημιουργηθεί… βουνά από σκουπίδια. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτό που ελήφθησαν από το “protionline.gr” στα Διγελιώτικα κοντά στην Τέμενη, κατόπιν καταγγελίας αγανακτισμένων πολιτών, οι οποίοι ανέφεραν πως έχει να γίνει αποκομιδή… μήνες ολόκληρους.
Εν τω μεταξύ, μόλις παραμονή της γιορτής, καθαρίστηκε ο σκουπιδότοπος που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Βουλωμένο.
Να διευκολυνθούν οι μεταφορές…
Οι διαδικασίες για να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας καθυστερούν αρκετά μέχρι να γίνει καταγραφή των υποδομών και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των απορριμμάτων, ενώ σε επίπεδο Αχαΐας, το πρόβλημα εστιάστηκε στα απανωτά αδιέξοδα της Αιγιάλειας, η οποία κινδυνεύει με ολική παύση αποκομιδής αν δεν διευθετηθεί το οικονομικό και η αμοιβή εργολάβων αλλά και ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος που «φιλοξενούν» τα απορρίμματα της περιοχής. Το ίδιο και στην πρόοδο έργων αποκατάστασης που εκτελούνται στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας.
Μάλιστα, τα παραπάνω είχαν μεταφερθεί τον προηγούμενο μήνα στον υπουργό Περιβάλλοντος τον οποίο είχαν επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης και ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, οι οποίοι ζήτησαν από τον υπουργό Αλέκο Χαρίτση να διευκολύνει στις πληρωμές μεταφοράς σκουπιδιών, τις δημοπρατήσεις έργων, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία των Τομέων Καθαριότητας. Μάλιστα, η αχαϊκή αντιπροσωπεία είχε προσκομίσει έτοιμη τροπολογία, με την οποία το ΥΠΕΣ θα μπορέσει να αποφύγει δυσλειτουργίες, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίστηκε δίκαιο. Μέσω αυτής, δίδεται το δικαίωμα στους δήμους να λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς, μέχρι να συσταθεί ουσιαστικά ο ΦΟΔΣΑ υπό νέο διοικητικό συμβούλιο.
Επανέναρξη στην Παπανικολού μέσα στο Μάιο με αποκατάσταση των ζημιών…
Αναφορικά τέλος, με τον χώρο της Παπανικολούς, οι εξελίξεις… τρέχουν δεδομένου ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες υπεγράφη η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και σύμφωνα με εκτιμήσεις, άμεσα πρόκειται να γίνει επανέναρξη των εργασιών! Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας έγινε η σχετική κοινοποίηση στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και το πρώτο βήμα αμέσως μετά (ίσως και μέσα στο Μάιο) θα είναι η αποκατάσταση των φθορών που έχουν προκληθεί από την απραξία των τελευταίων χρόνων, καθώς είχε υπάρξει παύση των εργασιών, έχοντας εκτελεστεί περίπου το 60% του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι σοβαρές και η επανέναρξη των εργασιών θα γίνει αφού προηγουμένως έχουν αποκατασταθεί, διαδικασία που θα ξεκινήσει ίσως και εντός του επόμενου δεκαημέρου, με παρεμβάσεις στο πρώτο κύτταρο. Εκτιμάται δε ότι ο υπόλοιπος χρόνος για να ολοκληρωθεί το έργο θα είναι εντός ενός έτους από την στιγμή που θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Για να τεθεί βεβαίως σε λειτουργία ο χώρος, θα πρέπει να δημιουργηθεί και δρόμος διέλευσης απορριμματοφόρων.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Παπανικολού προβλέπεται να λειτουργήσει ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται μόνο για ανακυκλώσιμα απορρίμματα άρα βέβαιο θεωρείται ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη κτίριο για τις ανάγκες του ΧΥΤΥ αφού βεβαίως προηγουμένως υπάρξει τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης με την πρόβλεψη επιπλέον κτιρίου για προδιαλογή των ανακυκλώσιμων.
Το βέβαιο είναι ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί το έργο τόσο πιο άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή η ανακύκλωση που κατά κοινή ομολογία, είναι η μόνη και μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.