background img
banner
banner

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους πριν τις 26 Μαΐου

ΜΙΑ “ΑΝΑΣΑ” ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ;

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες πληρωμής για επίδομα παιδιού, προνοιακά επιδόματα, 13η σύνταξη, επίδομα ενοικίου . Σας παρουσιάζουμε ωστόσο και τις ημερομηνίες για τις συντάξεις Ιουνίου

Επίδομα παιδιού Α21: Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η πληρωμή της β’ δόσης. Δεν απαιτείται η υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αναμένεται να γίνει το διήμερο 23-24 Μαΐου.

Σημειώνεται πως αν κάποιος διαπιστώσει πως έχει κάνει λάθος αφού έχει υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα παιδιού, μπορεί να την ακυρώσει πατώντας (Οι Αιτήσεις Μου) / (Προβολή) / (Ακύρωση Αίτησης) και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Το επίδομα για το 2019, όπως έχει ενημερώσει θα πληρωθεί σε έξι δόσεις ως ακολούθως:

A’ δόση : 29 Μαρτίου
Β’ δόση : τέλος Μαΐου
Γ’ δόση : τέλος Ιουλίου
Δ’ δόση : τέλος Σεπτεμβρίου
Ε’ δόση : Τέλος Νοεμβρίου
ΣΤ’ δόση: Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Να θυμίσουμε ότι εγκρίθηκε η δαπάνη, ύψους 153.400.000 ευρώ, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής του επιδόματος παιδιού Β’ διμήνου 2019, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών, σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Επίδομα ενοικίου 2019: Στις 22 με 23 Μαΐου θα γίνει η πληρωμή.

Την εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Στόχος είναι η πληρωμή να γίνεται κάθε μήνα κοντά στις 22 κάθε μήνα. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου μηνός, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης και μπορεί να έχει διάρκεια 12 μήνες. Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι μήνες ακόμα. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο 6μηνο χορήγησης. Με την πάροδο των 12 μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης ο δικαιούχος μπορεί να επανυποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Προσοχή, το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτησή του αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Επίσης το επίδομα δεν καταβάλλεται σε περίπτωση αποτυχίας της ταυτοποίησης του μέσω ΑΦΜ.

Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από 01/01/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση, για τους δικαιούχους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος και στων οποίων το όνομα υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή.

ΟΠΕΚΑ – Προνοιακά επιδόματα: Δεσμεύτηκε το ποσό για τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου 2019: Προνοιακά επιδόματα Μαΐου 2019: Εγκρίθηκε δαπάνη απο τον ΟΠΕΚΑ, ύψους 52 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και να καλυφθούν δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ‘Ατομα με Αναπηρία.

Αυτό ορίζει απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής είναι η 24η Μαΐου 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ωφελούνται χιλιάδες δικαιούχοι, σε ΚΕΑ, προνοιακά επιδόματα και επίδομα στέγασης με την ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις. Το επίδομα στέγασης αλλά και τα προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία δε θα προσμετρούνται στο εισόδημα, όσον αφορά τα κριτήρια για τη χορήγηση του ΚΕΑ, του επιδόματος τέκνων και άλλων προνοιακών παροχών.

Αναλυτικά, προβλέπεται το επίδομα ενοικίου να είναι αφορολόγητο, να μην υπόκειται σε κρατήσεις, να είναι ακατάσχετο, να συμψηφίζεται και να μη λογίζεται ως εισόδημα για τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος τέκνων.

Όσον αφορά στις προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δε φορολογούνται.

Όπως τονίζεται, το ποσό των προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει.

Συντάξεις Ιουνίου: Μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου υπολογίζει η κυβέρνηση να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και μεταξύ αυτών η νέα 13η σύνταξη. Η πληρωμή της 13η σύνταξης σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας θα πληρωθεί έως το τέλος του Μαίου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Ιουνίου 2019

Από την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου. Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 3 Ιουνίου 2019 ημέρα Δευτέρα.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 3 Ιουνίου 2019 ημέρα Δευτέρα.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.
Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.
Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr