background img
banner
banner

Παρουσίαση μίας σπουδαίας έκδοσης σε μία αξιόλογη εκδήλωση! | ΦΩΤΟ

ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ» ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Η παρουσίαση των δημάρχων του Αιγίου από το 1835 ως σήμερα, αποτελεί μία σημαντική ιστορική και κοινωνική έρευνα, ένα πόνημα που χρειάζεται σε κάθε βιβλιοθήκη της πόλης. Ενημερώνει, παραδειγματίζει και αποτελεί χρήσιμο οδηγό ως προς την επιλογή των προσώπων που θα κληθούν να διοικήσουν τον δήμο Αιγιαλείας στο μέλλον. Το βιβλίο «Οι Δήμαρχοι του Αιγίου 1835-2019» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο, είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικής εργασίας του διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου και της ομάδας μαθητών που συμμετείχαν σε σχετικό πρόγραμμα το έτος 2017-2018 και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και απόδειξη σπουδαίου εκπαιδευτικού έργου.

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Αλέκος Μέγαρης», μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και άλλων πολιτών, ήταν και οι τέσσερις τελευταίοι διατελέσαντες δήμαρχοι Αιγίου και Αιγιαλείας, ακούγοντας με ενδιαφέρον και ικανοποίηση τα όσα αναφέρθηκαν. Γιώργος Περπής, Αποστόλης Καραφωτιάς, Στάθης Θεοδωρακόπουλος και Θανάσης Παναγόπουλος, ήταν και είναι οι άνθρωποι που διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του Αιγίου.

«Μία κοινωνία έχει τη διοίκηση που της αρμόζει»

Την παρουσίαση έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Σταμέλος, ενώ και οι μαθητές έδωσαν το στίγμα του ως προς την εργασία και τον τρόπο που δούλεψαν για να δημιουργήσουν κάτι τόσο σημαντικό. Πρωτεργάτης της προσπάθειας, ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Η ομάδα των μαθητών αγκάλιασε την πρότασή μου για τη διερεύνηση του θέματος «Οι Δήμαρχοι του Αιγίου» και στη συνέχεια ξεκίνησε μία «περιπέτεια» για όλους μας. Στο ερώτημα «πώς επιλέχθηκε ένα θέμα σαν κι αυτό», η απάντηση είναι «όπως όλα, έτσι και τα βιβλία (ακόμη και τα πιο ταπεινά όπως το παρόν πόνημα) ξεκινούν από μία ιδέα και ενεργοποιούνται από συγκυρίες»΄΄. Παρατήρησε ακόμη πως ΄΄το ορατό παρελθόν της πόλης ταυτίζεται με τους δημάρχους της από το 1835 κι έπειτα΄΄, αναφέροντας την διαπίστωση του Τοκβίλ ότι «μία κοινωνία έχει τη διοίκηση που της αρμόζει».

Σκοπός του βιβλίου είναι να συνεισφέρει στη τοπική ιστορία και να πληροφορήσει τους πολίτες του Αιγίου για το έργο αυτών που κατέλαβαν το δημαρχιακό θώκο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι και σήμερα. Άξια αναφοράς είναι η αντικειμενικότητα με την οποία παρουσιάζεται το έργο των δημάρχων και οι χαρακτηρισμοί απορρέουν μόνο από σχόλια των συγγραφέων των ιστορικών βιβλίων στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το Τοπική Ιστορικό Αρχείο και το Λαογραφικό μουσείο. Στο εξώφυλλο του βιβλίου απεικονίζεται το Δημαρχείο Αιγιαλείας και η επιμέλεια αυτού ανήκει στον μαθητή της Γ΄ Λυκείου Αντώνη Σκαρτσίλα. Επίσης, το βιβλίο χρηματοδότησαν η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας.

Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση των μαθητών που εργάστηκαν γι’ αυτό, οι οποίοι αναφέρουν πως οι εμπειρία αυτή θα τους μείνει αξέχαστη αφού ήταν μία διαδικασία επιμορφωτική και ενδιαφέρουσα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του τόπου, για τα κοινά και την πολιτική ζωή.

Στην παρουσίαση, τέλος, ακούστηκαν και όμορφα τραγούδια από την αξιόλογη χορωδία του Σχολείου.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον διευθυντή του σχολείου, καθώς και στους μαθητές που εργάστηκαν για να δημιουργηθεί κάτι τόσο ενδιαφέρον!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr