background img
banner
banner

Είκοσι χρόνια σκληρής και αποτελεσματικής εργασίας | ΦΩΤΟ

Τα είκοσι χρόνια αξιόλογης δράσης και ανιδιοτελούς προσφοράς για την προστασία και την αναβάθμιση της παραλίας της Αλυκής, γιόρτασε ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Αιγίου «Ο Άγιος Νικόλαος» το περασμένο Σάββατο στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.

Μέσω των εγκαινίων της «’Έκθεσης Φωτογραφίας Εικοσαετούς Δράσης Συλλόγου Αλυκής», αναδείχθηκαν όλες οι προσπάθειες του Συλλόγου για να γίνει η Αλυκή αυτό που είναι σήμερα. Μία παραλία καθαρή, η οποία λαμβάνει κάθε χρόνο Γαλάζια σημαία. Μία παραλία που κρύβει φυσικούς θησαυρούς, όπως ο περίφημος υδροβιότοπος της Αλυκής με το πλούσιο οικοσύστημά του. Και φυσικά μία όμορφη παραλία, σήμα κατατεθέν της πόλης του Αιγίου και πόλος έλξης τόσο για τους τοπικούς κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες της. Η επετειακή έκθεση διαρκεί μέχρι σήμερα από τις 6-9 το απόγευμα, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες της πόλης να έρθουν σε επαφή με το έργο του Συλλόγου και να συμμετέχουν στις δραστηριότητές του.

Στοχεύοντας στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής, Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ενημέρωσε για τον σκοπό της έκθεσης. Νιώθοντας ιδιαίτερη τιμή, μίας και είναι πρόεδρος του Συλλόγου δώδεκα συνεχόμενα έτη, ευχαρίστησε τα ιδρυτικά μέλη και μη, για την προφορά τους.

Χαιρετισμούς απέδωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα κωλύματα που εμπόδισαν την περαιτέρω ανάπτυξη της Αλυκής και γνωστοποίησε σχέδια για το μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Αλυκή αναδείχθηκε από τότε που αρχίσαμε να έχουμε το Βιολογικό Κέντρο. Εκτός από την διαφύλαξη του οικοσυστήματος του υδροβιότοπου που έχουμε σαν στόχο, έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να αποσυμφορήσουμε την παραλία από την κυκλοφοριακή κίνηση. Υπάρχουν, όμως, γραφειοκρατικά και περιβαλλοντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στην Αλυκή. Με τον χρόνο, νομίζω ότι όλα αυτά θα ξεπεραστούν και θα μπορέσουμε να εργαστούμε για την ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, από την χαρτοποιία μέχρι την Αλυκή. Σχετικά με τις σταφιδαποθήκες, οι περισσότερες ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την οποία βρισκόμαστε σε άμεση επαφή για να αξιοποιηθούν στον βαθμό που πρέπει.»

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους

Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του και ο Τάκης Χρονόπουλος, πρόεδρος του φορέα προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης της Δυτικής Ελλάδας «SaveCoast», στον οποίο έχει ενταχθεί ο Σύλλογος Αλυκής εδώ και ένα μήνα. Ο κ. Χρονόπουλος μίλησε για τις δράσεις του οργανισμού και την ενημερωτική ημερίδα για την θαλάσσια ρύπανση που είχε συμμετάσχει και ο Σύλλογος Αλυκής στις αρχές Μαΐου στην Πάτρα. Στο εγγύς μέλλον ευελπιστεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση των τοπικών παραλιών με την συνεργασία του Συλλόγου.

Σημαντική στιγμή της επετειακής διοργάνωσης, αποτέλεσε η βράβευση πρώην προέδρων, ιδρυτικών και διοικητικών μελών του Δ.Σ για την ανιδιοτελή συνεισφορά τους. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι τέως πρόεδροι Μιχάλης Ψύχας και Ντίνα Αλεξοπούλου, τα πρώην μέλη και πολύτιμοι συνεργάτες του Δ.Σ, Νίκος Μεσάζος (παρέλαβε ο γιος του Άρης Μεσάζος το βραβείο), Γιώργος Πανούτσος, Σία Μετζελοπούλου-Καλαμιώτη, Μέλπω Μπέσκου, Φρόσω Τσίχλια, Ντίνος Λουτσόπουλος, Νίκος Ρέσσος.

Είκοσι χρόνια αξιόλογων δράσεων

Μιλώντας, στo “protionline.gr”, για την πρωτοβουλία της φωτογραφικής έκθεσης, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο Νίκος Παπαδόπουλος ανέφερε τις σπουδαίες δράσεις του Συλλόγου αυτά τα είκοσι χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Στο πολιτιστικό κομμάτι, καταφέραμε να αναβιώσουμε τα Κούλουμα, ένα έθιμο που λάμβανε χώρα μέχρι το 1960. Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Συλλόγου, επαναφέραμε αυτήν την παράδοση και την στηρίζουμε, έτσι ώστε να γίνεται πόλος έλξης των πολιτών κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα.
Στο περιβαλλοντικό κομμάτι, δώσαμε από την αρχή βάρος στην δεντροφύτευση της παραλίας, τοποθετήσαμε παγκάκια, ομπρέλες και γενικότερα χώρους αναψυχής για την χαλάρωση του κοινού. Εστιάσαμε στην καθαριότητα της παραλίας με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία από την Ε.Ε. Επίσης, διοργανώσαμε δράσεις καθαρισμού της παραλίας, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, συμμετείχαμε σε πανελλήνιες δράσεις καθαριότητας, καλώντας σχολεία, φορείς, συλλόγους, με στόχο την ενημέρωση και την προστασία της.»

«Από το χθες … στο αύριο»

Ακόμα, τα μέλη του Συλλόγου κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα που παρουσίαζε η παραλία της Αλυκής είκοσι χρόνια πριν και ακόμα συνεχίσουν ακάθεκτοι για την περιβαλλοντική αναβάθμισή της.  Όπως υπογράμμισε και ο κ. Παπαδόπουλος, «Η παραλία της Αλυκής εξελίσσεται, με την Γαλάζια Σημαία, τον υδροβιότοπο που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα της πανίδας του.

Γι’ αυτό επιλέξαμε την φράση ‘’Από το χθες…στο αύριο’’ ως σύνθημα στην επετειακή μας εκδήλωση. Θυμάμαι μία παραλία βρώμικη με ξύλα, καλάμια, παρατημένες βάρκες και σκάφη, μία παραλία χωρίς δέντρα, χωρίς παγκάκια, με μόνο ένα κατάστημα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα, όμως, βλέπω μία παραλία που δεν θυμίζει τίποτα από την παλιά της εικόνα.»
Πλέον, ο Σύλλογος μετρά 150 μέλη και είναι ανοιχτός σε εγγραφές πολιτών που επιθυμούν να συμμετέχουν. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη έχουν δρομολογηθεί οι εκλογές του Συλλόγου και ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι θα είναι μεγάλη χαρά να συμμετέχουν και άλλα μέλη στο Δ.Σ. Τα νυν μέλη του Δ.Σ που συνεισέφεραν στην διοργάνωση της όμορφης εκδήλωσης του Σαββάτου, είναι ο Κώστας Σταθόπουλος, η Μάγδα Μητροπούλου, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο Θανάσης Μπαλτουμάς.

Επιτακτική η αρωγή της νέας δημοτικής αρχής

Ερωτηθείς σχετικά με την βοήθεια των δημάρχων στις δραστηριότητες του Συλλόγου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Όλες οι δημοτικές αρχές, η καθεμία με τον τρόπο της, έχουν βοηθήσει τον Σύλλογο και έχουν συμμετάσχει σε δράσεις του, μετά από δική μας παρότρυνση. Το παράπονό μας, όμως, είναι ότι ακόμα δεν έχουμε βρει χώρο στέγασης. Επίσης, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε προσπαθήσει την διάνοιξη των κάθετων οδών στην παραλία, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο δρόμος τους καλοκαιρινούς μήνες και να αποτραπεί η εκδήλωση πυρκαγιάς. Όμως, καμία δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο.»

Μάλιστα, στις δημοτικές εκλογές ο κ. Παπαδόπουλος έχει συνταχθεί με τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Γούτο, καθώς πιστεύει ότι όλα αυτά τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Πιστεύω, ότι ο κ. Γούτος έχει και το όραμα και την θέληση να συνεργαστεί με τον Σύλλογό μας και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας του βιοτόπου, την διατήρηση των συνθηκών, με τις οποίες η παραλία μπορεί να βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία, την βελτίωση της προσβασιμότητας στην παραλία, την αξιοποίησης των κάθετων οδών και την καλυτέρευση της δυσάρεστης εικόνας των δημοτικών αποθηκών που ‘’δυσφημούν’’ την πόλη».

Επιτυχημένα τα εγκαίνια

Σε γενικές γραμμές, τα εγκαίνια της επετειακής εκδήλωσης κύλησαν ευχάριστα και εποικοδομητικά, αναδεικνύοντας στους επισκέπτες τις προσπάθειες του Συλλόγου για να απολαμβάνουν όλοι την παραλία του Αιγίου. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, o Χρήστος Γούτος, υποψήφιος δήμαρχος Αιγιάλειας, ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Δημήτρης Μπούνιας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας, η Μαρία Παπαχριστοπούλου, πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ, η Ντία Παναγοπούλου, Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, η Γεωργία Ντάτσικα, στέλεχος ΝΔ, ο Γιάννης Σ. Μεντζελόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, ο Διονύσης Τσουκαλάς, Οργανωτικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr