background img
banner
banner

Παρέμεινε για να ολοκληρώσει… έργα ζωής

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ» Ο ΚΟΣΜΟΣ

Η έκκληση των ιερέων να παραμένει, η ανάπλαση του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής αλλά και κάτι… νέο που δρομολογείται, κράτησαν τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στη θέση του, παρά την απόφαση που είχε λάβει να… αποχωρήσει. Αυτά –μεταξύ άλλων – ανέφερε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Αμβρόσιος, μιλώντας για τα έργα… ζωής στην Ιερά Μητρόπολη, με πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου…

Στο «Χάνι της Βοστίτσας»

Ο τοπικός ποιμενάχης δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει (ξεκινώντας μάλιστα την μετακόμιση εντός των ημερών από το Επισκοπείο στο «Χάνι της Βοστίτσας»), ωστόσο τόνισε πως παραμένει καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά θέματα. Όπως τόνισε, ΄΄είχα αποφασίσει να αποθέσω το βάρος των ευθυνών μου σε άλλον ιεράρχη. Ήθελα να φύγω τότε που ήρθαν οι ιερείς και μου ζήτησαν να παραμείνω. Το έκανα γιατί έπρεπε να παλέψω για το μισθολόγιό τους. Το θέμα δεν επιλύθηκε, ετέθη όμως ότι η Ιεραρχία δεν συμφωνεί και είμαστε σε στασιμότητα. Από εκεί και πέρα έβαλα το ζήτημα της αποχώρησής μου στα πόδια της Παναγίας μας και από τότε δεν έχει ανοίξει ο δρόμος. Στο μεταξύ, ήρθε η χρηματοδότηση της Παναγίας Τρυπητής, ήρθε η πανήγυρη της Παναγίας Τρυπητής, τώρα έχω άλλη μία προσπάθεια οικοδομικής δραστηριότητας που παλεύω. Αν φύγω αυτή τη στιγμή, μπορεί να χαθεί κάτι. Αγωνίζομαι για κάτι καλύτερο, είμαι όμως και με την βαλίτσα στο χέρι γιατί η διοίκηση είναι κουραστική. Δεν άντλησα τη δόξα που παρέχει αυτή η καρέκλα. Ήμουν πάντοτε ένας εργάτης και όχι ένας ηγέτης που απολαμβάνει. Έτσι λοιπόν, έχω μία θυσιαστική πορεία και εργάζομαι από το πρωί ως το βράδυ ασταμάτητα΄΄.

Η συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Αγ. Λαύρας

Ο Μητροπολίτης μίλησε και για άλλα θέματα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην καθιερωμένη πλέον συνάντηση των Επιταφίων που επινοήθηκε ο ίδιος πριν από 40 χρόνια με το που ανέλαβε την Ιερά Μητρόπολη, τονίζοντας πως επιθυμία του είναι να συνεχιστεί γιατί συμμετέχει ο κόσμος και φέτος παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο στην πλατεία Αγ. Λαύρας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Από του χρόνου πάλι στο τζιπ!

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της Εικόνας της Παναγίας Τρυπητής σε τζιπ αμέσως μετά την δέηση της πλατείας την ημέρα της εορτής της και επειδή ρωτούσε φέτος πολύς κόσμος γιατί δεν έγινε, ο Μητροπολίτης εξήγησε τα εξής: ΄΄Η συνήθεια αυτή Θα συνεχιστεί από του χρόνου και θα μεταφερθεί στην Φανερωμένη. Φέτος δεν μπορούσε να γίνει αυτό διότι εάν πήγαινε με το τζιπ δεν θα γινόταν η επίσημη εναπόθεση της Εικόνας στον Μητροπολιτικό Ναό και με αυτό τον τρόπο είδε ο κόσμος ότι η Εικόνα εναπετέθη εκεί. Θα τηρηθεί από του χρόνου γιατί με την διαδρομή που κάνει, περικλείει όλη την πόλη και αγιάζεται΄΄.

Μέχρι 10 Μαΐου η σύμβαση για την Παναγία Τρυπητή

Μίλησε όμως και για το έργο της ανάπλασης της Παναγίας Τρυπητής, κάνοντας γνωστό ότι μέχρι τις 10 Μαΐου θα υπογραφή η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο. ΄΄Η ανάπλαση της Τρυπητής είναι ένα όνειρο που είχα, τα αρχικά σχέδια ήταν για πολύ περισσότερα έργα, για χώρους υποδοχής κ.λπ., έχουν περάσει και από το Κ.Α.Σ. ωστόσο, δεν γινόταν να προχωρήσουν γιατί δεν έχει γίνει ο αποχαρακτηρισμός της οδού.

Ευτυχώς όμως χρηματοδοτείται ο ναός, ο βράχος και το ασανσέρ. Βασική μου επιθυμία ήταν να γίνει προσβάσιμο το προσκύνημα για έναν ασθενή, έναν ηλικιωμένο, έναν ανάπηρο γιατί στην Παναγία πηγαίνουν οι πονεμένοι άνθρωποι. Αυτό θα το καταφέρουμε με τα έργα που θα εκτελεστούν. Το έργο το χρηματοδότησε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας τον οποίο ευχαριστώ και το εκτελεί η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκεί εμείς δεν έχουμε επέμβαση΄΄, σημείωσε ο κ. Αμβρόσιος.

Θα δημιουργηθεί το πάρκινγκ

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία χώρου στάθμευσης κάτω από το Ιερό Προσκύνημα, τονίζοντας πως έχει υπάρξει συνεννόηση με την ΕΡΓΟΣΕ ώστε να παραχωρηθεί γι’ αυτό μέρος της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής και πως επίκειται σχετική σύμβαση το επόμενο διάστημα για παραχώρηση για διάστημα δέκα ετών. Τόνισε δε πως στο θέμα αυτό βοηθά ο Πέτρος Δαδιώτης.

Ελπίδες για τα Εισόδια

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του «λαβωμένου» από το σεισμό του 1995 Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης, επεσήμανε: ΄΄Η υπόθεση του ναού των Εισοδίων που έχει μείνει πίσω με έχει απασχολήσει πάρα πολύ. Από το 1995 αγωνίζομαι, έχουμε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια΄΄. Ο τοπικός ποιμενάρχης μίλησε για την ημιτελή μελέτη που είχε εκπονήσει ο καθηγητής Καρύδης καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη για την ενίσχυση του εδάφους και απορρίφθηκε. Για την δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη νέα μελέτη που έχει εκπονηθεί, τονίζοντας πως μέχρι ώρας δεν υπάρχουν χρήματα. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση και… κάτι θα γίνει, όπως χαρακτηριστικά είπε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr