background img
banner
banner

Με συντονισμό αλλά χωρίς τα μέσα…

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΜΟΛΙΣ 119.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την Τετάρτη 1η Μαΐου και στην Αιγιάλεια, όπου σύµφωνα και µε διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απαγορεύεται το άναµμα φωτιάς έως και τις 31 Οκτωβρίου, σε δάση, δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές και αγροτικές εκτάσεις. Και μπορεί να υπάρχει συντονισµός και καλή πρόθεση για οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο απουσιάζουν τα κονδύλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό για πυροπροστασία στον δήμο Αιγιαλείας παραμένει κάθε χρόνο στις 119.000 ευρώ.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.910.000 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το εν λόγω ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους, για τη χρηματοδότηση Προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και εκτάσεις. Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Τέλος, ενισχύεται η εθελοντική δράση, ενώ παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και την κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Στο Δήμο Αιγιαλείας του αντιστοιχεί το ποσό των 119.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι Δήμοι της Αχαΐας θα λάβουν τα εξής ποσά: Δυτικής Αχαΐας 78.000 ευρώ, Ερυμάνθου 72.000 ευρώ, Καλαβρύτων 88.000 ευρώ και Πατρεών 130.000 ευρώ.

Λίγα τα χρήματα και καθυστερούν…

Η αντιπυρική περίοδος µπορεί να ξεκίνησε, ωστόσο παρατηρούνται πολλές ελλείψεις και προβλήµατα που απ’ ό,τι φαίνεται θα δυσκολέψουν την λήψη μέτρων. Η έλλειψη κονδυλίων στα οχήµατα και σε υλικά είναι ορατά. Επίσης, το ποσό που αναλογεί στην Αιγιάλεια είναι το ίδιο τα τελευταία χρόνια και δεν φτάνει για να καθαριστεί όλο το αγροτοδασικό δίκτυο της δήμου και για την αγορά μηχανημάτων γι’ αυτό το σκοπό. Έτσι ο καθαρισμός γίνεται κάθε χρόνο μέσω ιδιωτών.

Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι και φέτος τα χρήματα αποστέλλονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι να προχωρήσουν οι αναθέσεις, τα έργα καθαρισμού των δρόμων δεν θα ξεκινήσουν ούτε τον Ιούνιο, με την ελπίδα ότι ως τότε δεν θα ξεσπάσει κάποια φωτιά…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr