ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΕΦΙΑΛΤΗ»
Η επομένη των δημοτικών εκλογών θα βρει τον νέο δήμαρχο με μία μεγάλη και δύσκολη υποχρέωση: Να υλοποιήσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απορριμμάτων, με την ελπίδα βέβαια ότι ο στόχος που έχει χαράξει είναι ο ενδεικτικός για να απαλλαγεί η Αιγιάλεια από τον… εφιάλτη. Βεβαίως, η «καυτή πατάτα» δεν περνά εξ ολοκλήρου στα χέρια του νέου δημάρχου με τον νέο Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) να κινεί τα νήματα…
Η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης λύσεων είναι ωστόσο κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και ξεπερνά τον σχεδιασμό του όποιου φορέα για την επόμενη μέρα. Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης για τους τεράστιους όγκους απορριμμάτων που παραμένουν στους δρόμους, απειλώντας τη δημόσια υγεία και ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Είτε αυτό λέγεται μεταφορά στους ορισμένους μέσω ΦΕΚ ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, είτε αλλού, ακόμη κι αν η νομοθεσία δεν το καλύπτει, μόνο και μόνο γιατί μία… έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να περιμένει. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η προθεσμία εναπόθεσης των απορριμμάτων στους άλλους ΧΥΤΑ που δέχονται (υποτίθεται) τα απορρίμματα σήμερα, εκπνέει.
Ο νέος δήμαρχος που θα αναδειχθεί την προσεχή Κυριακή, οφείλει από τις 3 Ιουνίου, σε συνεργασία με την απερχόμενη δημοτική αρχή, να ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να πάρει παράταση δύο χρόνια τουλάχιστον ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει η δυνατότητα της εναπόθεσης των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ.
Επίσης, θα πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες με δεδομένο ότι η Αιγιάλεια τους καλοκαιρινούς μήνες, παράγει έως και 80 τόνους σκουπίδια ημερησίως.
Ως του χρόνου πρέπει να γίνει «άλμα» στην ανακύκλωση
Στο μεσοδιάστημα είναι επιβεβλημένη η ανάγκη υλοποίησης ενός σχεδιασμού με βάση την ανακύκλωση στην πηγή κι αυτό είναι η βάση του προγραμματισμού όλων των υποψηφίων παρατάξεων των δημοτικών εκλογών στον δήμο Αιγιαλείας. Άλλωστε, είναι σαφής η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και ρητή η απόφασή της να μην ξαναχρηματοδοτήσει μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων.
Στο νέο ΕΣΠΑ, τα εργοστάσια του είδους θα πρέπει να τροφοδοτούνται από χωριστά ρεύματα αποβλήτων ώστε να παράγουν περισσότερα και ποιοτικότερα υλικά. Κι όλα αυτά ενώ, κατόπιν παραίνεσης της κυβέρνησης, δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων προχώρησαν στην εκπόνηση πλήρους σχεδίου για την κατασκευή μικρής Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ…
Το γεγονός ότι η υποχρέωση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων περνά σε μία διαδημοτική αρχή δεν σημαίνει πως ο δήμος Αιγιαλείας απαλλάσσεται από σημαντικές αρμοδιότητες. Γνώστες του θέματος εκφράζουν την βεβαιότητα ότι εάν μέχρι το 2020 δεν έχει φτάσει η ανακύκλωση στο 50%, τότε δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα… Επιπλέον, πρέπει οπωσδήποτε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα από την Ε.Ε…
Οι προθέσεις των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων οι οποίοι ήδη έχουν δώσει ένα στίγμα για το πώς θα κινηθούν εφόσον αναλάβουν τα ηνία του δήμου. Κοινή παραδοχή είναι ότι η ανακύκλωση δεν υφίσταται στο επιθυμητό ποσοστό. Ο συνδυασμός «Αιγιάλεια Αύριο» του Χρήστου Γούτου υπεραμύνεται της άποψης δημιουργίας Πράσινων Γωνιών σε όλο το Δήμο, σε ιδιωτικούς χώρους και αλλού, όπου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά προκειμένου να μην στοιβάζονται στους κάδους, ξεκαθαρίζοντας πως ο δήμος δεν δύναται να δαπανά συνέχεια εκατομμύρια ευρώ για αναγκαστικές λύσεις μεταφοράς των απορριμμάτων. Ο συνδυασμός, εφόσον εκλεγεί, θα στηρίξει τις Κινητές Μονάδες Ανακύκλωσης, το Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης, τον Εθελοντισμό με συντονισμένες Δράσεις, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη πρόταση.
Συγκεκριμένα, θα ζητήσει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφασή της για μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, να αποδεχθεί το αίτημα του δήμου Αιγιάλειας, για κατ’ εξαίρεση μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ ή σε Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, εκτός Δυτικής Ελλάδας, προωθώντας ταυτόχρονα την κατασκευή της Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασία Στερεών Αποβλήτων, μαζί με τον Δήμο Καλαβρύτων, για μακροπρόθεσμη λύση.
Ο συνδυασμός «Αιγιάλεια Τώρα» του Δημήτρη Καλογερόπουλου εφόσον εκλεγεί έχει ως στόχο ανακύκλωση στο 55% έως το 2021 και 65 % έως το 2025. Για τα ανακυκλώσιμα υλικά (Χαρτί, Πλαστικό, Γυαλί, Αλουμίνιο) θα προχωρήσει σε δωρεάν διάθεση σε κάθε νοικοκυριό του Δήμου Αιγιαλείας τεσσάρων μικρών οικολογικών κάδων (από πεπιεσμένο χαρτί) με επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα, η οποία έχει ένα μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στο δημότη. Στους ειδικούς κάδους θα συγκεντρώνονται από τους πολίτες τα προς ανακύκλωση υλικά.
Το ειδικό απορριμματοφόρο διέρχεται και παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα υλικά και διαβάζοντας τον αριθμό της σακούλας, πιστοποιεί τη συμμετοχή του Δημότη στην Ανακύκλωση.
Τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται στο Κέντρο Ανακύκλωσης. Οι συνεπείς δημότες επιβραβεύονται. Για τα οργανικά απορρίμματα (υπολείμματα τροφών) θα διαθέσει δωρεάν σε κάθε νοικοκυριό και κατάστημα εστίασης μικρό πλαστικό δοχείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα υπολείμματα. Ο δημότης θα τα μεταφέρει σε ειδικό καφέ κάδο με κλειδί. Θα τοποθετηθεί ένας καφέ κάδος ανά τρία διαμερίσματα ή σπίτια ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας.
Το ειδικό όχημα διέρχεται και παραλαμβάνει τα οργανικά υπολείμματα ,πλένει τους κάδους και τα μεταφέρει σε χώρο επεξεργασίας. Για τα μη ανακυκλώσιμα υλικά θα υπάρχει κάδος γειτονιάς ή πολυκατοικίας που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες οικογένειες και αυτά θα μεταφέρονται σε ΧΥΤΥ, ευθύνης του προβλεπόμενου Νέου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Στο δήμο θα δημιουργηθούν τρία Πράσινα Σημεία που θα προσκομίζουν οι δημότες ογκώδη αντικείμενα.
Βασική προϋπόθεση βέβαια για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη των απορριμμάτων και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του νέου δημάρχου και την πολιτική που θα ακολουθήσει, είναι η αλλαγή νοοτροπίας του δημότη και ο συντονισμός του με το έργο της δημοτικής αρχής…