background img
banner
banner

Εργατική Πρωτομαγιά… αφετηρία νέων αγώνων

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της εργατικής τάξης και υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή αξίες όπως η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, η Ισότητα, η Ελευθερία, η Ειρήνη και τα Εργασιακά Δικαιώματα, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες το πρωί για την Εργατική Πρωτομαγιά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, στα Υψηλά Αλώνια.

Οι εκπρόσωποι σωματείων και συνδικάτων έστειλαν από το Αίγιο το μήνυμα ότι ενωμένοι αγωνίζονται για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις. Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν και δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, οι Δημήτρης Καλογερόπουλος και Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος ενώ στο τέλος κατέφθασε και ο Χρήστος Γούτος. Επίσης, παρέστη και ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υπενθύμισε τις θυσίες των εργαζομένων ώστε να καταστεί η 1η Μάη ως ημέρα -σύμβολο του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, χαρακτηρίζοντας την Εργατική Πρωτομαγιά ως την μέρα που οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα κάνουν τον απολογισμό και προγραμματίζουν τη δράση τους. Μίλησε ακόμη για την δύναμη των συνδικάτων και την ανάγκη να ενώσουν τις… φωνές τους, τονίζοντας πως η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας σε απόγνωση.

Η σημερινή κατάσταση…

Περιέγραψε δε την κατάσταση ως εξής: ΄΄Η ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο αυταρχισμός και η ασυδοσία της εργοδοσίας και η σκληρή αβεβαιότητα για το αύριο συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Δικαιώματα, Κατακτήσεις, Ελευθερίες, Όνειρα και Ελπίδες «θυσιάστηκαν» και «θυσιάζονται» στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης που επιβάλει υποβάθμιση της ζωής μας, την αναπροσαρμογή των εισοδημάτων μας προς τα κάτω και την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας. Η πατρίδα μας μαραζώνει και ερημώνει. Κάθε γενιά παλεύει με τους δικούς της «εφιάλτες»… Οι 20άρηδες ξενιτεύονται και αυτοί που μένουν δημιουργούν στρατιές ανέργων. Οι 30άρηδες με τον χαρακτηρισμό της «άτυχης γενιάς» εκπαιδεύονται στο να μην κάνουν όνειρα, να μην στοχεύουν υψηλότερα και να αρκούνται σε δουλειές που όταν και αν  βρεθούν, δίνουν μισθούς –φιλοδώρημα. Οι 40άρηδες, υφίστανται την κακοπληρωμένη, μαύρη και απλήρωτη εργασία. Οι 50άρηδες, μέσα στο τούνελ της αβεβαιότητας και της απώλειας της εργασίας, νιώθουν απόγνωση και αδιέξοδο. Οι 60άρηδες, κοιτούν πίσω και ξέρουν πως τα κεκτημένα χάθηκαν και ένας αγώνας άνισος είναι μπροστά τους΄΄.

Τα αιτήματα των εργαζομένων της Αιγιάλειας

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α., ανέλυσε τα αιτήματα των εργαζομένων της Αιγιάλειας που είναι: Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων, διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, δίκαιο φορολογικό σύστημα, άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας, καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής, τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Ποιοι κατέθεσαν στεφάνια

Τέλος, στεφάνια στο μνημείο Ηρώων κατέθεσαν εκπρόσωποι των εξής σωματείων και συλλόγων: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», Σύλλογος Τριτέκνων Αιγιαλείας, Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών ΕΑΣ Αιγίου, Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΔΔΗΕ Αιγίου, Σωματείο Εργαζομένων «Αύρα» 3Ε Αιγίου, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Αιγίου, Σωματείο Εργατοϋπαλληλικού Προσωπικού της εταιρείας «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε.», Ένωση Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Ηλεκτροκίνητων Φορτικών Μηχανημάτων παντός τύπου περιφέρειας Αιγιαλείας και Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αχαϊκά Πλαστικά Αιγίου Η Ενότητα».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr