background img
banner
banner

Στις κάλπες με 931 λιγότερους εκλογείς

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΤΙ ΦΕΤΟΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΤΩΝ 17…

Στους 52.276 ανέρχονται οι Αιγιαλείς που προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 26 Μαΐου στις κάλπες που θα στηθούν απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Αιγιάλεια, για να αναδείξουν το συνδυασμό αλλά και το πρόσωπο εκείνο που θα αναλάβει τις τύχες του δήμου Αιγιαλείας για την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, καλούνται να ψηφίσουν νέα περιφερειακή αρχή καθώς και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη του νέου ευρωκοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι από φέτος για πρώτη φορά ψηφίζουν και οι νέοι ετών 17, οι εγγεγραμμένοι στο δήμο Αιγιαλείας είναι λιγότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στους εκλογικούς καταλόγους το 2014. Συγκεκριμένα το 2014 είχαμε 53.207 εγγεγραμμένους δημότες, δηλαδή, σήμερα έχουμε 931 λιγότερους… Κι αν ανατρέξει κανείς κι άλλο πίσω θα δει ότι το 2010 οι εγγεγραμμένοι ανέρχονταν σε 54.023, με τον πληθυσμό της περιοχής, όπως φαίνεται, να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς… Σε όλη τη χώρα, στις κάλπες αναμένονται την προσεχή Κυριακή, 680.000 πολίτες.

Πώς και πού ψηφίζουμε

Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν: Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Οι εγγεγραμμένοι ανά Δημοτική Ενότητα

Από τους 52.276 εγγεγραμμένους, το μεγαλύτερο αριθμό κατέχει η Δημοτικό Ενότητα Αιγίου με 26.986 όταν βέβαια το 2014 είχε 27.325. Ακολουθεί η Δ.Ε. Συμπολιτείας με 6.756, η Δ.Ε. Διακοπτού με 6.595 δημότες, η Δ.Ε. Ακράτας με 5.485, η Δ.Ε. Ερινεού με 3.650 εγγεγραμμένους και η Δ.Ε. Αιγείρας με 2.795.

Ο συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων στην Αιγιάλεια ανέρχεται σε 139 από 137 που ήταν στις εκλογές του 2014, ενώ οι δημότες που θα προσέλθουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές, Περιφερειακές Εκλογές, Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές. Έτσι, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, στις κοινότητες με περισσότερους από 300 εγγεγραμμένους θα λειτουργούν α΄ και β΄ τμήμα σε διαφορετικές αίθουσες. Αντίθετα, στις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους (περίπου 50 στην Αιγιάλεια) θα λειτουργεί ένα.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Δηλαδή, Α τμήμα: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Περιφέρεια και Β τμήμα: Δήμος – Κοινότητα

Έτσι, αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα, οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες.
Κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει και έναν δικαστικό αντιπρόσωπο, τέσσερα μέλη που θα απαρτίζουν την εφορευτική επιτροπή καθώς και τέσσερις αναπληρωματικοί αυτοί. Σημειώνεται ότι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών επιλέγονται τυχαία μέσα από τους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα λάθη, με 74χρονο να λαμβάνει κλήση την περασμένη εβδομάδα…

Οι σταυροί προτίμησης

Ευρωεκλογές: Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 ψηφίζουμε: για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, για την ανάδειξη περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου, για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου, για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων).

Περιφερειακές Εκλογές: Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του: Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι. Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι. Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι. Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές: Έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θα επιλέξουμε και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου. Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης και σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν σε κοινότητα κάτω των 300 κατοίκων το ψηφοδέλτιο δεν έχει σταυρό θεωρείται άκυρο, ενώ εάν σε κοινότητα άνω των 300 κατοίκων επίσης δεν έχει σταυρό προτίμησης, κατακυρώνεται στον συνδυασμό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr