background img
banner
banner

Σκύλος επιτέθηκε σε ταχυδρόμο κοντά στη Νικολάου Πλαστήρα

ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ – ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση από δεσποζόμενο σκύλο δέχτηκε υπάλληλος στο ταχυδρομείο του Αιγίου το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ενόψει υπηρεσίας. Το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα σε μία πάροδο στην οδό Νικολάου Πλαστήρα, η οποία κατέληγε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ο ταχυδρόμος να μην μπορεί να ξεφύγει και να υποστεί τραυματισμό στα πόδια του. Αφού έλαβε φαρμακευτική αγωγή, δεν διατρέχει πλέον κάποιο κίνδυνο. Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν ύστερα από καταγγελία του ιδίου και ο ιδιοκτήτης του σκύλου βρέθηκε.

Απρόκλητη η επίθεση

Όπως περιγράφει ο παθών στo “protionline.gr”, «Βρισκόμουν για διανομή στην συγκεκριμένη τοποθεσία και ξαφνικά βγήκε από την αυλή ενός σπιτιού ένα σκυλί, το οποίο όρμηξε προς το μέρος μου γαβγίζοντας και με δάγκωσε στο δεξί μηρό. Μία γειτόνισσα που άκουσε τις φωνές μου, ηρέμησε το σκυλί, το κατεύθυνε στην αυλή του και μου πρόσφερε πρώτες βοήθειες. Στην συνέχεια, πριν προλάβω να φύγω προς το κεντρικό δρόμο, μου επιτέθηκε ξανά στο αριστερό πόδι.»
Σύμφωνα με την καταγγελία, η επίθεση ήταν αναπάντεχη, διότι ο ταχυδρόμος δεν ενόχλησε με κάποιον τρόπο το κατοικίδιο ζώο. Αντίθετα, όλα δείχνουν πως η επίθεση ήταν αναπόφευκτη, καθώς ο σκύλος βρισκόταν ελεύθερος στην αυλή, η οποία δεν διέθετε κάποια περίφραξη. Την ίδια μέρα, ο παθών επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου του χορηγήθηκε αντιτετανικός ορός για την πρόληψη από τυχόν μόλυνση. Στην προκείμενη φάση, το μόνο που μένει να διαλευκανθεί είναι αν το σκυλί είναι υγιές και έχει λάβει τα απαραίτητα εμβόλια ή αν είναι φορέας ασθένειας.

Αύξηση φαινόμενου τα τελευταία χρόνια

Είτε πρόκειται για αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα, η επίθεση από σκύλους δεν είναι σπάνια ούτε πρέπει να φαντάζει αμελητέα. Απεναντίας, το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα σχεδόν καθημερινά σε πανελλαδικό επίπεδο, δημιουργώντας στους πολίτες αίσθημα φόβου. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες για το ποσοστό των επιθέσεων, η ειδησεογραφία βρίθει από αντίστοιχα κρούσματα που οδηγούν όχι μόνο σε τραυματισμούς αλλά και σε θάνατο με κύριους παθόντες μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Η ελληνική νομοθεσία έχει διαμορφώσει ένα ποινικό πλαίσιο για τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, την μείωση των κρουσμάτων και την παραδειγματική τιμωρία των ιδιοκτητών για την αμέλεια των κατοικιδίων τους. Μερικές φορές, μάλιστα, το πρόσχημα της φιλοζωίας έχει αποτρέπει την λήψη ουσιαστικών μέτρων.

Ως επικίνδυνο ζώο συντροφιάς, σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του νόμου το 2014, ορίζεται «το ζώο συντροφιάς που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα». Με βάση τους τελευταίους νόμους, έμφαση δίνεται στις ενέργειες του ιδιοκτήτη προκειμένου να εκπαιδεύσει σωστά το σκύλο του και να προστατεύσει τους γύρω του. Ως προς τα αδέσποτα ζώα, η ευθύνη βαρύνει την πολιτεία, η οποία πάλι καλείται να σχεδιάζει οργανωμένο πλαίσιο δράσης. Όπως πρόσθεσε και ο παθόντας του περιστατικού στο Αίγιο, «Ο κάθε ιδιοκτήτης που έχει δεσποζόμενο σκυλί, πρέπει να το κρατάει φυλαγμένο ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο τα μικρά παιδιά, οι περαστικοί και οι επαγγελματίες. Τι φταίνε όλοι αυτοί, αν τραυματιστούν χωρίς να προκαλέσουν την επίθεση του ζώου; Εκτός από την φύλαξή του πρέπει να τοποθετεί προειδοποιητική ταμπέλα ‘’ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ’’. Τέλος, οι ιδιοκτήτες πρέπει να εμβολιάζουν τον σκύλο τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης σε περίπτωση επίθεσης.»


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr