background img
banner
banner

Αναπόληση της ζωής του σπουδαίου φωτογράφου Νίκου Τρίψα | ΦΩΤΟ

ΑΠΟ 1ο ΚΑΙ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Στιγμές συγκίνησης, νοσταλγίας και θαυμασμού για μία τέχνη που χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων, ενός επαγγέλματος που θυμίζει τα παλιά χρόνια του Αιγίου και πρωτίστως ενός ανθρώπου που ‘’κουβαλά’’ την ιστορία της πόλης, βίωσαν όσοι παραβρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση για τον πολυαγαπημένο πλανόδιο φωτογράφο Νίκο Τρίψα στον Κινηματογράφο ‘’Απολλων’’ την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Το 1ο και 4ο Γυμνάσιο Αιγίου μαζί με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας του Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, διοργάνωσαν μία όμορφη εκδήλωση για το ‘’Νικολάκη της καρδιάς μας’’ γεμάτη από εικόνες, αφηγήματα και μουσικές. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στους μαθητές και στους καθηγητές της ορχήστρας και της χορωδίας των δύο σχολείων καθώς και της ομάδας «Πράσινοι Φίλοι».

Η ζωή του Νικολάκη μέσα από εικόνες και βίντεο

Μετά από προετοιμασία μηνών παρουσιάστηκε η 65χρονη πορεία του Αιγιώτη καλλιτέχνη, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα στα 86 του χρόνια να είναι ένας ενεργός και δραστήριος φωτογράφος του δρόμου. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι διευθυντές του 1ου και 4ου Γυμνασίου Αιγίου, Βασίλης Σταματόπουλος και Πέτρος Μπελτράν, καλωσόρισαν τον κόσμο, αποδίδοντας φόρο τιμής στον Νίκο Τρίψα.

Αμέσως μετά, οι χορωδίες των δύο σχολείων έπαιξαν μελωδικά άσματα, συνοδεύοντας με τον καλύτερο τρόπο το οπτικοακουστικό βίντεο που ξεδίπλωσε ολόκληρη την ζωή του Νικολάκη, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, της φτωχολογιάς, την πρώτη στιγμή που έπιασε κάμερα στα χέρια του, το πάθος και την αγάπη του για την φωτογραφική τέχνη. Μέσα από γλαφυρές και γλυκόπικρες ιστορίες, ο Νίκος Τρίψας διηγήθηκε στιγμές που έχουν χαραχθεί στο μυαλό του καθ ΄όλη την διάρκεια της ζωής του: τις ξέγνοιαστες μέρες στο Κλαμπ Μεντιτερανέ, την αγάπη που του έτρεφαν οι μαθητές όταν πήγαινε να τους φωτογραφίσει στα σχολεία, αλλά και γενικότερα την αγάπη του κόσμου που τον βλέπει συνεχώς στον δρόμο να ασκεί την τέχνη του.

Μιας και ο κ. Τρίψας φωτογράφιζε το Αίγιο από το 1950, δεν παραλήφθηκε η προβολή εικόνων από το φωτογραφικό του αρχείο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια που η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει στην επιφάνεια τις ψηφιακές μηχανές, εργάζεται στο φωτογραφείο του κ. Λάμπη Ρηγόπουλου, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον αγαπημένο φωτογράφο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην φιλία του με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος του έχει σταθεί τόσα χρόνια και είναι πάντα πρόθυμος να προσφέρει την βοήθειά του. Σαν πιστός φίλος δεν έλειπε φυσικά από την προχθεσινή διοργάνωση. Στο τέλος του οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, ο Νίκος Τρίψας κατέθεσε τον απολογισμό της ζωής του που μπορεί να συμπυκνωθεί σε λίγες φράσεις: ‘’Αγαπάω πολύ την φωτογραφία, μου αρέσει να φωτογραφίζω. Είναι λες και γεννήθηκα για να κάνω αυτό’’.

Βραβεύτηκε για την προσφορά του

Μετά την προβολή του βίντεο ο αρτοποιός Δημήτρης Μπομποτσιάρης και ο καθηγητής Παναγιώτης Βάγιας που συμμετείχαν στην οργάνωση της εκδήλωσης μαζί με τους καθηγητές μουσικής Παναγιώτη Σπηλιόπουλο και Μαρία Παπαγεωργίου, συγχάρηκαν τους μαθητές για την εξαιρετική παράσταση και ευχαρίστησαν τον Νίκο Τρίψα για την παρουσία του, καλώντας τον στην σκηνή.
Αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Θανάσης Παναγόπουλος, μιλώντας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την προσφορά του κ. Τρίψα στην πόλη, αποδίδοντάς του τιμητική πλακέτα. Ο σεβασμιότατος κ. Αμβρόσιος επέλεξε να τον τιμήσει με τον δικό του τρόπο, προσφέροντας του μία εικόνα του Αγίου Νικολάου. ‘’Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι απλά φωτογράφος, είναι ιστοριογράφος, καθώς όλη η ιστορία του τόπου είναι γραμμένη πάνω του. Είναι ήρωας της ζωής και της κοινωνίας. Πάλεψε με την φτώχεια, την ορφάνια και την δυστυχία. Διαθέτει πλούτο ψυχής, ο Θεός του έδωσε τη χάρη του και την ικανότητα να φωτογραφίζει τόσο ωραία. Ο Θεός του τα πρόσφερε όλα αυτά και ο Νικολάκης δεν τα αρνήθηκε’’, ανέφερε ο Μητροπολίτης συγκινημένος.

Κατάμεστη η αίθουσα από Αιγιώτες

Συγκινημένοι έμειναν, επίσης, όλοι οι θεατές που είχαν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες για την ζωή του φωτογράφου που έχει απαθανατίσει όλο το Αίγιο με την φωτογραφική μηχανή του. Όσοι δεν τον γνώριζαν, έμαθαν την προσωπικότητα ενός ευγενικού, πράου και αισιόδοξου ανθρώπου που αγαπάει βαθιά την τέχνη του και την υπηρετεί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Η κινηματογραφική αίθουσα ήταν κατάμεστη από την αρχή της βραδιάς και το κοινό συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση μέσα από τις επευφημίες στην χορωδία και τα γέλια στις αστείες ιστορίες του Νικολάκη. Να τονιστεί ότι η παράσταση των παιδιών ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική, αφού ανταποκρίθηκαν έξοχα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr