background img
banner
banner

Μας… έζωσαν τα χόρτα

Η ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΟΥΣ… ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

«Πνιγμένα» στα χόρτα είναι οικόπεδα σε όλο το μήκος και πλάτος της Αιγιάλειας, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Παρά τις πιέσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου αλλά και τις ειδοποιήσεις του δήμου Αιγιαλείας, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν συμμορφώνονται και δεν προχωρούν σε κοπή των χόρτων, κλείνοντας, σε πολλές περιπτώσεις σε αγροτικές περιοχές και δρόμους από τους οποίους θα μπορούσαν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα.

Στις αρχές κάθε αντιπυρικής περιόδου υπενθυμίζεται στους κατοίκους και τους επαγγελματίες η υποχρέωση όλων να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουν στην ιδιοκτησία τους, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς. Σημειώνεται, ότι η παραπάνω δράση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.

Πιο έντονο από ποτέ το φαινόμενο της μη συμμόρφωσης

΄΄Δυστυχώς, περιμετρικά της πόλης, σε συνοικίες και χωριά έχουμε έντονο φέτος το φαινόμενο της μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών με το νόμο με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να υπάρχει πλούσια βλάστηση. Εμείς σαν υπηρεσία έχουμε κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και προς το δήμο που πρέπει να πιέσει τους ιδιοκτήτες να κόψουν τα χόρτα για να αποφύγουμε τα χειρότερα΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Κώστας Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως τα άκοπα χόρτα είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την πρόκληση πυρκαγιάς. Ερωτηθείς δε σχετικά με το εάν φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο, παρατήρησε πως πράγματι φέτος και από τις περιπολίες της υπηρεσίας διαπιστώνεται ότι περισσότεροι δεν έχουν κόψει τα χόρτα. ΄΄Προφανώς είναι απόρροια της οικονομικής αδυναμίας ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε αυτή την υποχρέωση, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ελαφρυντικό. Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους΄΄, σχολίασε.

Βγήκαν… φίδια στην Όθωνος

Βεβαίως, από κατοικημένες περιοχές, τα ακαθάριστα οικόπεδα εγκυμονούν κι άλλους κινδύνους όπως τα φίδια και τα τρωκτικά, με… αρκετά από αυτά να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε έκταση πίσω από την οδό Όθωνος απ’ όπου υπήρξαν παράπονα πολιτών αλλά και από αλλού.

Φωτιές σε κάδους

Δεν είναι όμως μόνο τα χόρτα ο κίνδυνος για την πρόκληση πυρκαγιάς. Η ύπαρξη των απορριμμάτων σε κάθε… γωνιά της Αιγιάλειας προβληματίζει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ σύνηθες είναι πλέον το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς σε κάδους απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου χρειάστηκε να επέμβει σε δώδεκα φωτιές σε κάδους απορριμμάτων περιμετρικά του Αιγίου. ΄΄Επρόκειτο για ατελείς καύσεις, πλην όμως οι κίνδυνοι αλλά και οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές΄΄, σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr