background img
banner
banner

120 δόσεις: Πώς θα πάρουν σύνταξη οι οφειλέτες των Ταμείων

Την εξόφληση των οφειλών σε έως 120 δόσεις προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται η παρακράτηση του χρέους σε 120 δόσεις ακόμη και αν ο οφειλέτης δεν έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση και παρά το γεγονός ότι η πάγια ρύθμιση προβλέπει αποπληρωμή σε έως 60 δόσεις.

Τα σημεία κλειδιά για την ένταξη

  1. Ασφαλισμένος ο οποίος θα υπαχθεί σε ρύθμιση χρεών και η οφειλή του είναι μικρότερη από το προβλεπόμενο όριο (προσαυξανόμενο με τα πρόσθετα τέλη δεν υπερβαίνει τις 20.000€ για τον τ.ΟΑΕΕ και τις 15.000€ για το τ. ΕΤΑΑ.), δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις.
  2. Για τον ΟΓΑ, οι οφειλέτες δικαιούνται απονομή σύνταξης λόγω γήρατος εφόσον υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών, έχουν ήδη συμπληρώσει ή πρόκειται να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31.12.2019 και η οφειλή τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000€. Οι προβλέψεις αυτές, δεν έχουν εφαρμογή για παρακράτηση οφειλών από διαδοχική ασφάλιση.
  3. Οι οφειλές καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50€ και προκειμένου για τον ΟΓΑ, τα 30€.
  4. Έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθμισης.
  5. Από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων της ρύθμισης.
  6. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση απόφασης, παρακρατούνται αθροιστικά από το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
  7. Οι επόμενες δόσεις, παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης κάθε επόμενου μήνα από αυτόν της έναρξης καταβολής της σύνταξης.
  8. Ειδικά κατά την περίοδο χορήγησης προσωρινής σύνταξης, από τη σύνταξη παρακρατούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στο ελάχιστο ποσό δόσης. Η διαφορά μεταξύ του ποσού της οφειλόμενης δόσης και του ήδη παρακρατηθέντος ελάχιστου ποσού δόσης, παρακρατείται αθροιστικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης που καταβάλλεται αναδρομικά για το διάστημα αυτό.
  9. Στην ρύθμιση έχουν την δυνατότητα υπαγωγής ασφαλισμένοι οι οποίοι θα υπαχθούν στην ρύθμιση από 17/5/2019 έως 30/9/2019 και θα υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30.09.2019.
  10. Στην ρύθμιση υπάγονται ασφαλισμένοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης έχει απορριφθεί εφόσον υπαχθούν στην ρύθμιση από 17/5/2019 έως 30/9/2019 και στην συνέχεια υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30.09.2019.
  11. Οι ασφαλισμένοι για τους όποιους έως και 16.05.2019 έχει παρέλθει η προβλεπόμενη δίμηνη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του κατά περίπτωση προβλεπόμενου ποσού οφειλής και δεν έχει απορριφθεί το αίτημα τους, εφόσον ανακαλέσουν την αίτηση τους, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση από 17/5/2019 έως 30/9/2019 και να υποβάλλουν συνταξιοδοτικό αίτημα ακόμη και μετά την 30.09.2019.
  12. Υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης προγενέστερα της 17/5/2019, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί οφειλή ή αν έχει κοινοποιηθεί δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30/9/2019. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης τους προσδιορίζεται από την 1η του επόμενου μήνα της αίτησης συνταξιοδότησης.
  13. Συνταξιούχοι με προσωρινή απόφαση συνταξιοδότησης, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έως 30.09.2019, χωρίς μεταβολή της ημερομηνίας έναρξης της συνταξιοδότησής τους.
  14. Υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέβαλλαν το απαιτούμενο ποσό από εισφορές που δεν μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη και έως 17.05.2019 δεν έχει έχει εκδοθεί οριστική συνταξιοδοτική απόφαση μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση.
  15. Στις ακόλουθες περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν θα υποβάλει αίτημα για υπαγωγή στην νέα ρύθμιση οφειλών , οι δόσεις στις οποίες θα διενεργείται η παρακράτηση της οφειλής από τη σύνταξη είναι 120, με τα ελάχιστα ποσά προβλεπόμενης δόσης που προαναφέρθηκαν.

Πρόκειται για αιτήματα συνταξιοδότησης:

  1. Που θα υποβληθούν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ρύθμισης, ήτοι 17.05.2019 έως 30.09.2019.
  2. Που υποβλήθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της ρύθμισης, γνωστοποιήθηκε στους υποψήφιους συνταξιούχους η οφειλή, αλλά δεν έχει παρέλθει μέχρι τη δημοσίευση του νόμου ν.4611/2019, η προθεσμία των δύο μηνών για την εξόφλησή της.
  3. Που υποβλήθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, γνωστοποιήθηκε στους υποψήφιους συνταξιούχους η οφειλή την οποία και εξόφλησαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης
  4. Που υποβλήθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, δεν θα γνωστοποιηθεί οφειλή δεδομένου ότι αυτή δύναται να παρακρατηθεί και εκκρεμεί η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης.
  5. Που υποβλήθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου και βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της συνταξιοδοτικής διαδικασίας.

www.dikaiologitika.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr