background img
banner
banner

Πλους στην ιστορία και μαγικό ταξίδι στον χρόνο!

ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΗΡΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, οι καθηγητές Διαμαντόπουλος Νικόλαος, Σπανός Ηλίας και Ποταμίτης Σπύρος μαζί με τους μαθητές Μπαστογιάννη Βασιλική, Μελλή Αναστασία, Παγώνη Άννα Λυδία, Σακελλαρίου Μαρία, Καϊάφα Αικατερίνη, Καϊάφα Μαρία, Δημακοπούλου Νικολίνα, Μίχαλου Βαρβάρα, Ντοντάι Ελένη, Ορτεντζίου Αγγελική Αργυρή, Αλεξανδροπούλου σωτηρία Λυδία, Μπάλα Αικατερίνη και Αβράμη Ηλιάννα, επισκέφτηκαν το Φαληρικό Όρμο όπου πραγματοποιήθηκε ένας από τους προγραμματισμένους πλους της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ». Η τριήρης «Ολυμπιάς» είναι ένα λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987, στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates, με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο εκτέλεσης δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της (ταχύτητα, ελκτικά στοιχεία, η αντοχή της, κλπ., να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά την μάχη.

Έγιναν ταξίδια με ναυτικούς δόκιμους στα νησιά του Αργοσαρωνικού και το σκάφος επέτυχε αξιόλογες επιδόσεις απόστασης αλλά και ταχύτητας άνω των 9 κόμβων, μόνο με κωπηλασία! Εκτέλεσε στροφή πλοίου 180° σε χρόνο ενός μόνο λεπτού της ώρας και με τόξο μικρότερο των 2,5 μηκών του πλοίου. Η τριήρης «Ολυμπιάς» τους περίμενε νωρίς το πρωί την Κυριακή πρυμνοδετημένη στον μικρό βόρειο προβλήτα του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και το καταδρομικό «Αβέρωφ». Ως ώρα απόπλου έχει ορισθεί η 10:00, ενώ ο πλους αναμενόταν να διαρκέσει περίπου μία ώρα. Γύρω στις 9:30 βρίσκονταν στο σημείο ελλιμενισμού της Τριήρους ώστε να ενημερωθούν επί θεμάτων ασφαλείας και κινήσεων του πλοίου.

Όπως εξιστορούν σε σχετική ανακοίνωση, ΄΄έπειτα από τις απαραίτητες διατυπώσεις, άρχισε η επιβίβασή μας επάνω στο πλοίο, ανά 10 άτομα σε πλήρη τάξη. Το πλοίο έχει 170 κουπιά. «Επανδρώθηκαν» μόνο οι υψηλότερες θέσεις θρανιτών και ζυγιτών, οι οποίες προσφέρουν και θέα στη θάλασσα σε αντίθεση με αυτές των θαλαμιτών πού είναι χωμένες στο κύτος του πλοίου, μόλις 40 εκατοστά ύψος από την ίσαλο γραμμή του πλοίου. Αν και κάποιοι σκεφτήκαμε ότι οι κωπηλάτες ήταν λιγότεροι του κανονικού και έτσι τίθετο θέμα ασφαλείας, στην πραγματικότητα αυτό δεν ίσχυε. Στην αρχαιότητα άλλωστε όταν οι καταστάσεις απαιτούσαν μακρινά ταξίδια με κωπηλασία, κωπηλατούσαν μισοί – μισοί εκ περιτροπής ώστε να υπάρχει διάστημα ξεκούρασης για όλους χωρίς το πλοίο να μένει ακίνητο. Μετά την επιβίβαση και την τακτοποίηση στις θέσεις, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες προς ναυτιλλόμενους από τον ύπαρχο της Τριήρους και το ολιγομελές μόνιμο πλήρωμα, για την ασφαλή χρήση των κουπιών, τα παραγγέλματα, κλπ. και άρχισαν δοκιμαστικές κινήσεις κουπιών΄΄.

Συνοψίζοντας, επισημαίνουν: ΄΄Έίχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας στην κωπηλασία, στο συντονισμό αλλά και να ανταμειφτούμε από το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας Ελλήνων και ξένων πολιτών που συμμετείχαν συνολικά στην πλεύση. Με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του Πολεμικού Ναυτικού καταφέραμε να απολαύσουμε μια βόλτα στα νερά του Σαρωνικού! Καθόλου εύκολο να συντονιστούμε τόσα άτομα, κουραστήκαμε, ιδρώσαμε, ξεφυσήσαμε αλλά η συγκίνηση που νιώσαμε ήταν μεγάλη: κωπηλατήσαμε μια αρχαία Τριήρη! Η διάρκεια της όλης εκδήλωσης ήταν περίπου δυο ώρες και στο τέλος είχαμε τη δυνατότητα να ανέβουμε επάνω στο κατάστρωμα και να βγάλουμε φωτογραφίες. Οι υπεύθυνοι του Πολεμικού Ναυτικού μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και μας άφησαν γενικά τις καλύτερες εντυπώσεις. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Αιγίου που συμμετείχαν ενθουσιάστηκαν και μάθανε την ιστορία της Τριήρους από πρώτο χέρι. Όλοι μας φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας ζήσει μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr