background img
banner
banner

Αναγκαία η αλλαγή χρήσεων γης στο ΓΠΣ Αιγίου

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ…

Σε αλλαγή χρήσεων γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αιγίου καλείται να προχωρήσει άμεσα ο δήμος Αιγιαλείας, έχοντας περιθώριο μόλις έως το τέλος του χρόνου μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης το οποίο προσδιορίζει το εύρος και περιεχόμενο των κατηγοριών χρήσεως, που θα εφαρμόζονται εφεξής από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την οργάνωση και λειτουργία των οικιστικών κέντρων της χώρας αλλά και του εξωαστικού χώρου.

Μέσα από αυτό μπορεί να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική σε τοποθεσίες και ακίνητα του δήμου τα οποία θα χαρακτηριστούν ως αμιγούς κατοικίας, βιομηχανικής περιοχής, αναψυχής κ.λπ.
Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει από το Μάρτιο από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και να πιέζει, καθώς υπολείπονται μία σειρά από διαδικασίες. Ήδη, το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου που ενώ είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Τετάρτη, αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας και προγραμματίζεται γι’ αυτή την Τετάρτη 5 Ιουνίου.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και με βάση υφιστάμενες χρήσεις

Βεβαίως, πρόκειται για ένα άκρως σοβαρό ζήτημα το οποίο ωστόσο, με την χρήση του Προεδρικού Διατάγματος βάζει κάποια… πράγματα στη θέση τους, όπως μετέφερε στο “protionline.gr”  ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Λεωνίδας Καράμπελας. Όπως είπε, ΄΄μας δίνεται η δυνατότητα να γίνουν κάποιες σημειακές αλλαγές χρήσεων γης στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως και κάναμε τις εισηγήσεις που πρέπει ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, προσαρμοσμένα στις υφιστάμενες χρήσεις.
Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την παραλιακή ζώνη του Αιγίου, η εισήγησή μας έχει να κάνει με αλλαγή για χώρο αναψυχής ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καράμπελα, ΄΄οι υφιστάμενοι χαρακτηρισμοί έγιναν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του 1986 που και λάθος ήταν σε ορισμένα σημεία και με το πέρασμα των χρόνων έχουν αλλάξει κάποιες περιοχές΄΄.

Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης ωστόσο προσαρμόζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα οι προβλέψεις του προηγούμενου ΠΔ (166/Δ’) και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιούργησε ο παλιός νόμος 4269/2014. Με την κατάργηση του νόμου και την αντικατάσταση του σε ό,τι αφορά στις χρήσεις γης επανέρχεται στην κανονικότητα τόσο ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην υλοποίηση της πολιτικής χρήσεων γης, όσο και ως προς τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ των κατηγοριών χρήσεων γης, στη βάση προσαρμογής και εξειδίκευσης στις ιδιαιτερότητες, ανάγκες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.

Οι βασικοί άξονες με 47 χρήσεις και εγκαταστάσεις για φιλοξενία μεταναστών

Το νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των χρήσεων γης ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και νέες ανάγκες έχοντας ως βασικούς άξονες: Τη διατήρηση της ζωντάνιας και συνοχής των ελληνικών πόλεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ανάδειξη της σημασίας του εξωαστικού χώρου.

Επίσης, στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των ελληνικών πόλεων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους και στην οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων με τρόπο ώστε να μειώνονται οι δυσλειτουργίες και οι συγκρούσεις που απορρέουν από την ανάμιξη ασύμβατων μεταξύ τους χρήσεων.

Κάθε μία από τις γενικές κατηγορίες περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειδικές χρήσεις οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί, σε σχέση με το προηγούμενο ΠΔ και νόμο, ώστε να αποτυπωθεί το εύρος τόσο των αλλαγών στο σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο και των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, που ο αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται 47 ειδικές χρήσεις που εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, λειτουργίες και υποδομές (όπως κατοικία, εκπαίδευση, πράσινο, βιομηχανία, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ), περιλαμβάνουν και νέες όπως τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης που αποτελούν βασικά εργαλεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, η αστική γεωργία – λαχανόκηποι που επιτρέπουν την καλλιέργεια στις πόλεις γεωργικών προϊόντων για ατομική κατανάλωση, οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/ προσφύγων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως βασική παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο, τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών κ.λπ.
Βασική αρχή για τον καθορισμό του περιεχομένου των γενικών κατηγοριών χρήσεων γης (δηλ. του εύρους των ειδικών χρήσεων που επιτρέπονται στις επιμέρους γενικές κατηγορίες), αποτελεί τόσο η προστασία του αμιγούς πολεοδομικού χαρακτήρα κάθε γενικής χρήσης, που συνεπάγεται τον εμπλουτισμό της κύριας λειτουργίας (βλ. κατοικία, βιομηχανία, τουρισμός κλπ) με συμπληρωματικές και συμβατές μεταξύ τους δραστηριότητες, όσο και η άρση μονοπωλιακών καταστάσεων.

Άλλα σημεία στα οποία προωθείται αλλαγή χρήσεων γης στην Δ.Ε. Αιγίου είναι στην περιοχή του Παλαιού Νοσοκομείου όπου προτείνεται να γίνει γενικής κατοικίας, ενώ και για τις Σκάλες της Φιλοποίμενος θα προταθεί να γίνει χαρακτηρισμός ως χώρος αναψυχής. Σε πολλά σημεία πάντως, ο χαρακτηρισμός ισχύει ανά πολεοδομικό τετράγωνο.

Το ζητούμενο είναι οι νέες χρήσεις γης να είναι εναρμονισμένες με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Επίσης, χαρακτηρισμός θα γίνει και σε άλλα σημεία για χρήσης εκπαίδευσης, είτε πρωτοβάθμιας, είτε δευτεροβάθμιας, είτε τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε ειδικής αγωγής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr