background img
banner
banner

Οι επιπτώσεις των απορριμμάτων και στο Airbnb

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το πρόβλημα των συσσωρευμένων απορριμμάτων που ‘’πνίγουν’’ τους δρόμους της Αιγιάλειας, δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε επισκέπτες που επιθυμούν μία εξόρμηση στην περιοχή.

Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια με την δημοτικότητα της πλατφόρμας βραχυπροθέσμων μισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb, έχουν παρουσιαστεί νέες ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη της Αιγιάλειας, οι οποίες ‘’κινδυνεύουν’’ από την άσχημη εικόνα των σκουπιδιών.

Ενώ η περιοχή έχει μία σημαντική παρουσία στην πλατφόρμα Airbnb τόσο από ενοικιαστές όσο και φιλοξενούμενους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τις μελλοντικές επιπτώσεις από την αναποτελεσματική διαχείριση του προαναφερόμενου προβλήματος.

Το φαινόμενο της ενοικίασης καταλυμάτων στην Αιγιάλεια έχει εντατικοποιηθεί την τελευταία τριετία με έντονη την ζήτηση από εγχώριους και ξένους τουρίστες. ‘’Το ενδιαφέρον των φιλοξενουμένων παρουσιάζεται τόσο τους χειμερινούς μήνες, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όσο και τους καλοκαιρινούς. Πολλές είναι οι περιπτώσεις τουριστών που επιλέγουν την Αιγιάλεια ως την πρώτη στάση-διανυκτέρευση μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’. Όμως, εμπόδιο στις ευνοϊκές συνθήκες αποτελούν τα παράπονά τους για τα απορρίμματα και την έλλειψη καθαριότητας στους δρόμους της Αιγιάλειας.’’, ανέφερε χαρακτηριστικά στo “protionline.gr” ο κ. Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής και ασχολείται με τον τομέα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικιών.

Αναγκαιότητα βελτίωσης υποδομών

Παρόλο που οι φιλοξενούμενοι μένουν πλήρως ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, δεν μπορούν να αγνοήσουν τα προβλήματα που ‘’πλήττουν’’ την τοπική κοινωνία. Κάτι τέτοιο φυσικά έχει αντίκτυπο στον τουρισμό της περιοχής, η οποία είναι δημοφιλής για τις καθαρές θάλασσες και την φυσική ομορφιά της. Μπορεί η πλατφόρμα Airbnb να χειρίζεται από ιδιώτες που θέλουν να νοικιάσουν κατοικίες, αλλά οι φιλοξενούμενοι παίζουν κυρίαρχο ρόλο, καθώς εκείνοι αποφασίζουν αν μία πόλη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους η όχι. Το Airbnb αποτελεί ένα εναλλακτικό και πρωτότυπο τρόπο με τον οποίο η Αιγιάλεια μπορεί να πετύχει την επισκεψιμότητα μεγαλύτερου ποσοστού τουριστών.

Βέβαια, για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει πρώτα να διευθετηθούν ζητήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. ‘’Ακόμα, στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης, πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν πιο ευνοϊκή την πρόσβαση στα σημεία ενδιαφέροντος, π.χ. παραλία Αλυκής, Βουραϊκός, κτλ. Χρειάζονται να παρθούν σημαντικές πρωτοβουλίες, καθώς οι υποδομές της Αιγιάλειας είναι πρωτόγονες μέχρι υποτυπώδεις.’’, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δεληγεωργόπουλου.

Περίπου 300 κατοικίες για μίσθωση τον Ιούνιο

Για να καταστεί φανερή η σπουδαιότητα της πλατφόρμας Airbnb, το “protionline.gr” ερεύνησε το σύνολο των κατοικιών που προσφέρονται για τον επόμενο μήνα, ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Γι’ αυτή την περίοδο είναι διαθέσιμες περίπου 300 κατοικίες, 99 από τις οποίες είναι ολόκληρα σπίτια, 60 διαμερίσματα, 31 βίλες, 9 αγροτόσπιτα και σε μικρότερα ποσοστά άλλα είδη κατοικιών. Στο Αίγιο νοικιάζονται συνολικά δεκαέξι χώροι, από τους οποίους εννέα σπίτια και πέντε διαμερίσματα.

Στο Διακοπτό, έντεκα κατοικίες, η πλειοψηφία των οποίων είναι ολόκληρα σπίτια και ελάχιστα διαμερίσματα. Η Ακράτα στο κέντρο της πόλης έχει διαθέσιμα δύο διαμερίσματα και η Αιγείρα έξι.
Σημαντική είναι και η παρουσία μικρών κοινοτήτων κοντά στα μεγάλα κέντρα του Αιγίου, της Ακράτας, του Διακοπτού και της Αιγείρας. Συγκεκριμένα, στα Διγελιώτικα μισθώνονται τέσσερις κατοικίες, στην Τέμενη πέντε (δύο εκ των οποίων είναι βίλες), στα Βαλιμίτικα τρεις, στον Ριζόμυλο έξι, στο Κράθη οκτώ, στα Σελιανίτικα και τον Λόγοο 5 (δύο εκ των οποίων είναι βίλες), στις Καμάρες και το Λαμπίρι τέσσερις, στα Νικολέικα, στον Ελαιώνα, στην Κουλούρα δύο, στον Σελινούντα, στην Κάτω Πτέρη, στον Πλάτανο, στα Συλιβαινιώτικα και στην Πούντα μία.

Σε σχέση με προηγούμενη έρευνα του “protionline.gr” τον Νοέμβρη του 2018, η παρουσία της Αιγιάλειας στην πλατφόρμα είναι το ίδιο ικανοποιητική, γεγονός που δηλώνει την έντονη ζήτηση των τουριστών, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Επομένως, μία έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Αιγιάλειας, δεν είναι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr