background img
banner
banner

Κατέλαβαν 9 από τις 33 έδρες

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

‘’Άρωμα γυναίκας’’ θα αποκτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας όταν η νέα δημοτική αρχή αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της, την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Μετά από έναν έντονο και γεμάτο εκπλήξεις εκλογικό αγώνα, η αύξηση του ποσοστού των εκπροσώπων του γυναικείου φύλου αποτελεί σπουδαίο γεγονός που θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, αλλά και στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αιγιάλειας, όπου 9 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου περιέρχονται σε γυναίκες. Την πενταετία που φεύγει είχαν την τύχη να εκπροσωπήσουν το πολιτικό δημοτικό γίγνεσθαι της Αιγιάλειας, η Βασιλική Ψυχράμη, η Μαρία Τσουκαλά, η Διαμάντω Βασιλακοπούλου και η Μαρία Παπαχριστοπούλου. Η πρώτη, ως επικεφαλής παράταξης αυτή τη φορά, η Μαρία Τσουκαλά με 908 ψήφους και η Διαμάντω Βασιλακοπούλου με 885 θα συνεχίσουν στα δημοτικά έδρανα, αφού επανεκλέχθηκαν.
Η Μαρία Παπαχριστοπούλου που συγκέντρωσε 642 ψήφους δεν επανεκλέχτηκε, καθώς προηγήθηκαν άλλοι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ‘’Αιγιάλεια Αύριο’’ του Χρήστου Γούτου που συμμετείχε.

Τα νέα πρόσωπα

Τις νέες εντάξεις συναποτελούν η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγγελική Κουρή, η Μαρία Γιδά και η Μαρία Σταυροπούλου από την παράταξη του Δημήτρη Καλογερόπουλου «Αιγιάλεια Τώρα» που απέσπασαν 775 και 582 ψήφους αντίστοιχα, η Παναγιώτα Γκρέμου-Γούσα και η Μαρία Καρρά από την παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» με 594 και 234 ψήφους η καθεμία. Νεοεισερχόμενο μέλος είναι και η Μαρία Ιατροπούλου από την παράταξη ”Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α” του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, η οποία συγκέντρωσε 367 ψήφους. Να επισημανθεί ότι οι κυρίες Γιδά, Γκρέμου-Γούσα και Ιατροπούλου, ήταν υποψήφιες στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του Αιγίου, ενώ οι κυρίες Σταυροπούλου και Καρρά στο ψηφοδέλτιο της Ακράτας.
To “protionline.gr” μίλησε με τις καινούριες εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για την περίοδο 2019-2023, για τους στόχους και τις προσδοκίες τους για τον ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν στα δημοτικά πράγματα της Αιγιάλειας.

 

Στον αγώνα για μία καλύτερη Αιγιάλεια

Ευχαριστημένες με τα αποτελέσματα των εκλογών, αισιόδοξες για το μέλλον του τόπου και γεμάτες όρεξη για δουλειά, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν στον υπέρτατο βαθμό για το καλό της Αιγιάλειας. Ακόμα, φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες με την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης και είναι έτοιμες να συνεργαστούν όλες μαζί για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε εμπόδιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Γιδά είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στον τόπο της. Όπως δήλωσε και η ίδια στo “protionline.gr”, «Αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένη για τον αριθμό των ψήφων που έλαβα. Είναι μεγάλη ευθύνη η θέση που θα αναλάβω, αλλά έχω πολύ διάθεση να εργαστώ σκληρά όσο χρειάζεται και απ’ όπου χρειάζεται για να πάει μπροστά ο τόπος μας».

Το διάθεση για σκληρή εργασία δείχνει και η Μαρία Σταυροπούλου. ‘’Ευχαριστώ όλους όσους με τίμησαν με τη ψήφο τους και συνέβαλαν έτσι στην ιστορική αλλαγή για την Αιγιάλεια. Με τη γνώση και την εμπειρία του Δημάρχου μας, την βοήθεια των δημοτικών συμβούλων που επανεκλέγηκαν, το κέφι και την τόλμη εμάς των νεότερων, θα φέρουμε εις πέρας το πρόγραμμά μας, για το οποίο οι Αιγιαλείς μας εμπιστεύτηκαν. Η ομάδα μας είναι αποφασισμένη να εργασθεί σκληρά για την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τόπου μας επιτυγχάνοντας την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των δημοτικών ενοτήτων.’’, τόνισε χαρακτηριστικά στo “protionline.gr”.

Με την σειρά της, η Παναγιώτα Γκρέμου-Γούσα δηλώσει ‘’ετοιμοπόλεμη’’ για την επόμενη τετραετία: ‘’Νιώθω προφανώς χαρούμενη και δικαιωμένη. Μετά το πέρας του β’ γύρου των εκλογών, τέλειωσαν τα οράματα και αρχίζει ο πόλεμος. Ο β’ γύρος ήταν απλά μία μάχη, η επόμενη τετραετία θα είναι ένας διαρκής πόλεμος. Το σύνθημα του συνδυασμού ‘’Ποιοτική Αιγιάλεια’’ ήταν το εξής: “Να ξανακάνουμε την Αιγιάλεια αρχόντισσα’’. Αυτό θα το προσπαθήσουμε και πρέπει να το πετύχουμε.’’

Η Μαρία Καρρά στοχεύει, επίσης, στην συνεργασία των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου για την άριστη διοίκηση του δήμου. Σύμφωνα με την ίδια: «Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας είναι τιμή, δικαίωση, αλλά και ευθύνη. Θα αγωνιστώ για το συμφέρον της περιοχής. Ειδικά τώρα που έχουμε το σύστημα της απλής αναλογικής, απαιτείται συνεργασία από όλους. Ως προς την αύξηση των γυναικών στο Συμβούλιο, πιστεύω ότι είναι πολύ σπουδαίο, γιατί οι γυναίκες είναι πολυδιάστατες και θα μπορέσουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.»

118 γυναίκες στα φετινά ψηφοδέλτια

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των γυναικών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, διαδραμάτισε η υψηλή συμμετοχή τους στις φετινές εκλογές, λόγω της ποσόστωσης 40% που επέβαλε στα ψηφοδέλτια ο νόμος του “Κλεισθένη”. Συγκεκριμένα, 118 γυναίκες είχαν θέσει υποψηφιότητα για Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ στις εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιες 73.

Πιο αναλυτικά, στις φετινές εκλογές έθεσαν υποψηφιότητα 59 γυναίκες στο Αίγιο, 12 στην Ακράτα, 16 στο Διακοπτό, 9 στην Αιγείρα,14 στην Συμπολιτεία και 8 στον Ερινεό. Το 2014 συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του Αιγίου 41 γυναίκες, στην Ακράτα και την Αιγείρα 5, στο Διακοπτό 7, στην Συμπολιτεία 9 και στον Ερινεό 6.

Γενικότερα, η δημοτική ενότητα του Αιγίου παρουσιάζει, εξαιτίας του πληθυσμού της, μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων, ενώ η Αιγείρα και ο Ερινεός λιγότερο. Η άνοδος της γυναικείας εκπροσώπησης στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ελπιδοφόρα, αφού τοποθετεί το γυναικείο φύλο στο προσκήνιο της τοπικής πολιτικής σκηνής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr