background img
banner
banner

Ο Χρήστος Μαργαρώνης έχει αναδειχθεί 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδας!

Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΤΟΥ KICK BOXING ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ο Χρήστος Μαργαρώνης συνεχίζει τη σπουδαία παράδοση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Αιγιάλεια στα δυναμικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες. Συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια ως ενεργός αθλητής στο άθλημα του kick boxing, παρότι δεν έχει κλείσει ακόμη τα 24. Από το 2013 αποτελεί μέλος των Εθνικών ομάδων με επιτυχίες στο ενεργητικό του, ενώ στα πανελλήνια πρωταθλήματα “μετράει” συνολικά έξι χρυσά (3 Ανδρών – 3 Εφήβων) και τέσσερα ασημένια μετάλλια! Είναι αθλητής του “Α.Σ. ΣΤΡΑΤΩΝ ΑΙΓΙΟΥ” και του προπονητή των επιτυχιών, Αλέξανδρου Μίχου, τον οποίο αποκαλεί “στήριγμά” του από την πρώτη ημέρα που μπήκε στα ρινγκ μέχρι σήμερα. Και φυσικά συναθλητής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γεωργίας Καραφλού, την οποία μάλιστα καθοδήγησε πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εκτελώντας και χρέη προπονητή! Ο Χρήστος Μαργαρώνης γεννήθηκε στις 30/10/1995 στην Αθήνα και έχει μια μικρότερη αδελφή, 17 χρόνων. Πατέρας του είναι ο Μάνος Μαργαρώνης και μητέρα του η Έλλη Ψύχα.

Με τους συναθλητές του, Δημήτρη Καραπατή, Παναγιώτη Καπετσώνη και τον προπονητή τους Αλέξανδρο Μίχο.

Πριν τη συνομιλία μαζί του ας αναφερθούμε λίγο στο δημοφιλές αυτό άθλημα. Το kick boxing είναι μαχητικό άθλημα που συνδυάζει πυγμαχία και λακτίσματα. Έλκει την καταγωγή του από την ταϊλανδέζικη πυγμαχία και η προέλευση του είναι απ’ την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική. Περιλαμβάνει τις τεχνικές της πυγμαχίας και λακτίσματα από το καράτε ντο και το ταεκβοντό.
Στην δεκαετία του 1970 άρχισαν να διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες kick boxing στην Αμερική, ενώ το 1976 ιδρύθηκε και η παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA)[2]. Το αγωνιστικό kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση τους. Η Πρώτη επίσημη ιδρυθείσα Ελληνική Ομοσπονδία για τον Κλάδο άθλησης του kick Boxing ,ηταν η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai-Kick Boxing με Ιδρυτή τον Ξανθάκη Ευάγγελο(1998)IAMTF/IKBF. Η μεγαλύτερη διοργάνωση του kickboxing σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το Κ-1. Αν και πρόκειται σαφώς για άθλημα και προκαλεί το ενδιαφέρον ασκούμενων που διαβλέπουν και την πιθανότητα συμμετοχής σε κάποια αγωνιστική διοργάνωση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να εγγραφούν σε ένα γυμναστήριο kick boxing, μόνο και μόνο προσβλέποντας στην εκμάθησή μιας μεθόδου αυτοάμυνας.

Χρήστο πότε ξεκίνησες το kick boxing;

Ξεκίνησα πριν από 10 χρόνια, το 2009 και από τότε παραμένω πιστός στο συγκεκριμένο άθλημα γιατί το αγαπώ και πιστεύω ότι μου ταιριάζει και με εκφράζει απόλυτα ως αθλητή. Ο σύλλογος μου ήταν πάντα ο “Α.Σ. ΣΤΡΑΤΩΝ ΑΙΓΊΟΥ” με προπονητή και στήριγμά μου τον Αλέξανδρο Μίχο.

Πότε κλήθηκες για πρώτη φορά στις Εθνικές ομάδες;

Με την Εθνική ομάδα η πρώτη μου συμμετοχή ήταν το 2013 στην Πολωνία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων. Εκεί ήταν η πρώτη μου εμπειρία και μάλιστα είχα κατακτήσει την 6η θέση ανάμεσα σε αρκετούς αθλητές. Έπειτα, το 2017 με την εθνική ομάδα Ανδρών συμμετείχα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που είχε πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, κατακτώντας την 8η θέση. Σε όλη αυτή τη δεκαετία είμαι ενεργός αθλητής με συμμετοχές σε πολλά πρωταθλήματα και φυσικά σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα από το 2009 μέχρι σήμερα. Συνολικά έχω κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας και τέσσερις ακόμη φορές έχω ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Αγωνίζομαι στα -63,5kg low kick A κατηγορίας.

Που οφείλονται κατά τη γνώμη σου οι επιτυχίες των αθλητών του “Α.Σ. ΣΤΡΑΤΩΝ ΑΙΓΙΟΥ”, ειδικά τα τελευταία χρόνια;

Οι επιτυχίες του συλλόγου μου, του “Α.Σ. ΣΤΡΑΤΏΝ ΑΙΓΊΟΥ” πιστεύω ότι οφείλονται στον συνδυασμό προπονητή – αθλητή. Ο δάσκαλος, Αλέξανδρος Μίχος μέσα από την εμπειρία του όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να πετύχει μια σωστή, δυνατή, μεθοδική και άκρως αποτελεσματική προπονηση – προετοιμασία των αθλητών/τριων του. Βέβαια χωρίς την θέληση του αθλητή, τους στόχους που έχει θέσει και την αποφασιστικότητά του, δεν μπορεί να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα. Έτσι, έρχεται η ανταμοιβή και οι επιτυχίες πρώτα για τον αθλητή και στη συνέχεια για τον δάσκαλο.

Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σου;

Είναι και πάλι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών της wako που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Με την κατάλληλη προετοιμασία, ψυχική και σωματική, πιστεύω ότι θα καταφέρω να διακριθώ.

Υπάρχει στο μυαλό σου η σκέψη και ο στόχος της συμμετοχής σου σε μία Ολυμπιάδα;

Το γεγονός ότι το kick boxing στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου θα συμμετάσχει ως άθλημα επίδειξης και στους μεθεπόμενους ως κανονικό άθλημα, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Οι συμμετοχές θα είναι ακόμη περισσότερες σε ένα άθλημα που ήδη τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτό είναι θετικό, γιατί θα δώσουν περισσότερο βάρος και κάποιοι φορείς που μέχρι τώρα αδιαφορούσαν. Έχω σίγουρα στο μυαλό μου τη συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτεί πολλές θυσίες, πάρα πολλές ώρες, πολύ ιδρώτα και πλήρη αφοσίωση για να μπορέσεις και να διακριθείς. Φυσικά, για να πάρεις μέρος στους ολυμπιακούς αγώνες πρέπει να είσαι μέλος τις Εθνικής ομάδας και να έχεις συμμετάσχει σε παγκοσμίου επίπεδου αγώνες.

Η Αιγιάλεια εδώ και πολλά χρόνια έχει μεγάλη παράδοση στην πυγμαχία αρχικά και στο kick boxing τα τελευταία χρόνια. Που το αποδίδεις αυτό;

Το γεγονός ότι έχει μεγάλη εξέλιξη το kick boxing στην Αιγιάλεια και την Ελλάδα γενικότερα, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ότι είναι πολλές πλέον οι συμμετοχές και ξεπερνάνε την πυγμαχία. Επίσης, υπάρχει μια σωστή βάση και μια σχολή που το προωθεί σωστά και εποικοδομητικά.

Νυχτερινή προπόνηση στην παραλία

Ποιον αθλητή, Έλληνα ή ξένο είχες ως πρότυπο όταν ξεκινούσες το kick boxing;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα κάποιον συγκεκριμένο, αλλά βέβαια με ενθουσίαζε ο Μιχάλης Ζαμπίδης από τους Έλληνες και ο Άντυ Σάουερ από τους ξένους.

Για ποιο λόγο ένα παιδί να ξεκινήσει πολεμικές τέχνες και τι συμβουλή έχεις να δώσεις στους νέους αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα;

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει το άθλημα αυτό για πολλούς λόγους, όμως πρέπει να αρχίσει από μικρές ηλικίες. Μαθαίνει να δημιουργεί σωστό χαρακτήρα, να πειθαρχεί, να εκτονώνεται και βέβαια αποκτά καλή φυσική κατάσταση. Ακόμη και αν δεν ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό είναι καλό που μαθαίνει αυτοάμυνα και να γυμνάζεται. Να τονίσω επίσης ότι ο κίνδυνος τραυματισμών είναι μηδαμινός λόγω του σωστού και σύγχρονου προστατευτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται, αλλά και των κανονισμών που ισχύουν στο άθλημα. Τέλος, θα ήθελα να δώσω μία βασική συμβουλή στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το kick boxing . Θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι πάντα ανταμοίβεται κάθε προσπάθεια που κάνουν, κυρίως ψυχικά και ψυχολογικά. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει μυαλό, φυσική κατάσταση, τεχνική και δύναμη.

Με τη Γεωργία Καραφλού και την Φωτεινή Σταματοπούλου

Το 2015 υπηρετώντας την στρατιωτική του θητεία στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

Α.Σ. ΣΤΡΑΤΩΝ ΑΙΓΙΟΥ

Με τον Τάσο Αράπογλου

Σε αποστολή με την Εθνική ομάδα


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr