background img
banner
banner

Οι δράσεις των μαθητών το μόνο… φως στον ορίζοντα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα, και η εικόνα της Αιγιάλειας μόνο θλίψη και προβληματισμό προκαλεί. Τα σκουπίδια βρίσκονται πλέον παντού, οι ρυθμοί αποκομιδής είναι πολύ αργοί και η κατάσταση μοιάζει να παγιώνεται απειλητικά. Μοναδικό… φως στον ορίζοντα οι δράσεις μαθητών και φορέων, «υποσχόμενες» ότι, τουλάχιστον μελλοντικά, κάτι μπορεί να αλλάξει στον τομέα αυτό…

Αξίζει να καταγραφούν οι δράσεις σχολείων και συλλόγων της περιοχής. Σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου, στην παραλία Ακράτας θα λάβει χώρα η δράση «Κορινθιακός – η δική μας θάλασσα» με τη συμμετοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας. Συγκέντρωση 9:00. Πρόκειται για ένα έργο για την καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού.
Συγκεκριμένα, η ΟΖΟΝ υλοποιεί έργο για την έρευνα και την καταγραφή της συσσώρευσης απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Στην υλοποίηση συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «ο Αρίων», η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας «Κρισσαίος» και ο Οικιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αλυκής Βοιωτίας «η Αργώ».

Το έργο

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη του Κορινθιακού κόλπου, μετά την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η συλλογή πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων για τη δρομολόγηση λύσεων που θα αντιμετωπίζουν το διογκούμενο πρόβλημα της απόρριψης και συσσώρευσης των σκουπιδιών στο φυσικό περιβάλλον.

Για την επίτευξη του σκοπού της, η ομάδα έργου δημιουργεί σταθμούς καταγραφής σε επιλεγμένες ακτές του Κορινθιακού ενώ ταυτόχρονα θα προβεί στη συστηματική συλλογή επιπλεόντων μικροπλαστικών από το θαλάσσιο χώρο. Τις ομάδες έργου θα κληθούν να πλαισιώσουν εθελοντές με περιβαλλοντική ευαισθησία και διάθεση να εκπαιδευτούν και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια καθαρισμού και καταμέτρησης στις ακτές. Παράλληλα έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σχολεία και ομάδες πολιτών ώστε να γνωρίσουν από κοντά το πρόβλημα και τις μεθόδους καταγραφής.

Οι δράσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 με τέσσερις ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν σε ισάριθμους δήμους του Κορινθιακού.

Μαθητές της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Αλυκή

Την ιδιαίτερη ευαισθησία τους όμως σε θέματα περιβάλλοντος, τα σχολεία της περιοχής την αποδεικνύουν και εκτός της ημέρας αυτής. Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αλυκής «Άγ. Νικόλαος», υποδέχτηκε στην παραλία Αλυκής τους μαθητές της Δ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, με τη δασκάλα τους κ. Γαλάνη. Στα πλαίσια του μαθήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τους ξενάγησε στον Υδροβιότοπο, τους ανέλυσε τη σημασία της Αλυκής για την Αιγιάλεια ως προς την επισκεψημότητα, την αξία της γειτονικής Βραβευμένης Παραλίας με Γαλάζια Σημαία, και τις δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος Υδροβιότοπος ως Προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura.
Έπειτα, παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα του Βιότοπου και με την καθοδήγηση της Εκπαιδευτικού τους πραγματοποίησαν μια συμβολική Δράση Καθαρισμού μέρους της παραλίας, συγκεντρώνοντας σε διαφορετικές σακούλες πλαστικά, χαρτιά και ξύλα – καλάμια. Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα για την εικοσαετή Δράση του συλλόγου Αλυκής. ΄΄Ο σύλλογός μας, είναι αρωγός και συμμετέχει σε τέτοιου είδους Δράσεις, αγκαλιάζοντας Μαθητές και Σχολεία προκειμένου να κατανοήσουν στην πράξη το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr