background img
banner
banner

Στο υπουργείο η «πληγή» της Αιγιάλειας με τα σκουπίδια

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΧΥΤΑ

Το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων που «έπνιξαν» την Αιγιάλεια και αποτελούν πλέον τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία, μπαίνει στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουνίου, δύο άνθρωποι που μπορούν να καθορίσουν τα πράγματα στην παρούσα φάση όσο κανείς άλλος. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νίκος Παπαθεοδώρου πρόκειται να επισκεφθεί τον υπουργό Περιβάλλοντος καθώς το πρόβλημα όχι μόνο δεν… μπορεί να περιμένει άλλο, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη, η πολιτεία να βρει λύσεις… χθες.

Την πληροφόρηση για την επικείμενη συνάντηση είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο οποίος χθες είχε και επικοινωνία με την Εισαγγελέα Αμαλιάδας για το ζήτημα του ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς που δεν έχει ακόμη δεχθεί τα απορρίμματα της Αιγιάλειας όπως προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ, τονίζοντας ότι δεν έχει προχωρήσει κάποια διαδικασία εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας διαμέσου της δικαστικής οδού για να ασκηθούν, παρά τα όσα προχθές αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, πέραν των ενεργειών που ως τώρα έχει προβεί, οι οποίες και κατά το παρελθόν είχαν διεξοδικό για την περιοχή αποτέλεσμα, προτίθεται να αποστείλει εξώδικο στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης γιατί καθυστερεί η διαδικασία και δεν επιβάλλεται στους ΧΥΤΑ η αποδοχή των προβλεπόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων από την Αιγιάλεια.

Χθες πάντως, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, έκανε γνωστό ότι δόθηκε παράταση για την εφαρμογή του περσινού ΦΕΚ που λήγει στις 2 Οκτωβρίου και τα σκουπίδια της Αιγιάλειας θα μεταφέρονται στους καθορισμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Πλην όμως, ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για αύξηση των προβλεπόμενων ποσοτήτων οι οποίες τείνουν να εξαντληθούν ενώ ήδη το… τονάζ των απορριμμάτων στους δρόμους και στον Σταθμό Μετφόρτωσης στην θέση Νησί στην Τέμενη, τις ξεπερνά.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αιγείρα

Παράλληλα, με δηλώσεις του δήμαρχος εμμέσως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ της Αιγείρας εφόσον ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που υποδεικνύονται από την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου, υποχρέωνε τον Δήμο να προχωρήσει στις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις αλλά και στην έκδοση νέας απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για να συνεχίσει τυχόν η λειτουργία του ΧΥΤΑ. Από τη στιγμή που τα έργα βαίνουν προς ολοκλήρωση και έχουν δρομολογηθεί η διαδικασίες για νέα ΑΕΠΟ, δεν αποκλείεται να ζητηθεί άνοιγμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Κι αυτό είναι κάτι που είναι εμφανές πως σκέφτεται η δημοτική αρχή…

Ελπίδες για μεταφορά εκτός Περιφέρειας, αρκεί να βρεθεί αποδέκτης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη,20 Ιουνίου, συνάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, για άμεση επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας.

Η πρόταση της κ. Αναγνωστοπούλου είναι, συντονισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των περιφερειών της χώρας, ώστε να μεταφερθούν τα απορρίμματα άμεσα. Η κ. Αναγνωστοπούλου επικοινώνησε και με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ευάγγελο Καπετάνιο και αναμένει για τη Δευτέρα άμεση διευθέτηση του προβλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αιτήματα του δήμου για μεταφορά των σκουπιδιών, εκτός Δυτικής Ελλάδας, έχουν πέσει στο κενό, αλλά μετά τη χθεσινή σύσκεψη ίσως ο κ. Καπετάνιος αλλάξει γνώμη.

Θα χρειαστεί βεβαίως Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ώστε να ανάψει “πράσινο” για μεταφορά των σκουπιδιών της Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ άλλης Περιφέρειας. Η πρόταση αυτή, εφόσον ευδοκιμήσει μπορεί να δώσει λύση άμεσα στο πρόβλημα, θα δοκιμάσει όμως το δημοτικό ταμείο, αφού το κόστος για μία τέτοια μεταφορά είναι δυσβάσταχτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση της κ. Αναγνωστοπούλου έγινε σε συνεννόηση με το νέο δήμαρχο Αιγιαλείας, Δημήτρη Καλογερόπουλο, και τώρα μένει να δούμε εάν βρεθεί αποδέκτης, δηλαδή ΧΥΤΑ που θα πάρει τουλάχιστον 6-7 χιλ. τόνους σκουπίδια έως τέλος Αυγούστου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr