background img
banner
banner

Τα σκουπίδια και η «κατάρα» του καλοκαιριού

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ… – Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΚΟΜΗ

Ο κίνδυνος να… τιναχθεί στον αέρα η τουριστική σεζόν για την Αιγιάλεια, είναι πλέον υπαρκτός. Τα σκουπίδια απειλούν την περιοχή με οικονομική καταστροφή. Η επισκεψιμότητα ήδη αρχίζει και μετρά απώλειες, κάτι που διεφάνη και από το τριήμερο του Αιγίου Πνεύματος. Οι επαγγελματίες βρίσκονται με… την πλάτη στον τοίχο ελπίζοντας πλέον μόνο στο «θαύμα» της συχνής αποκομιδής των απορριμμάτων, μήπως και καταφέρουν να σώσουν την παρτίδα… Αν το καλοκαίρι του 2017 ήταν οι μέδουσες και πέρυσι μόνο στις αρχές της σεζόν τα απορρίμματα, φέτος η απειλή μοιάζει ακόμη μεγαλύτερη.

Η μη τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών παγιώνεται και οι όγκοι γίνονται πλέον «βουνά» σε παραλίες, σε πλατείες, σε χώρους συνάθροισης κόσμου, έξω από καταλύματα, από μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Η τουριστική σεζόν κινδυνεύει να χαθεί και αν γίνει, οι επιπτώσεις δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τη φετινή χρονιά… Η δημοσιοποίηση του προβλήματος της Αιγιάλειας μέσω τηλεοπτικών καναλιών και μέσων πανελλαδικής εμβέλειας, έχει κιόλας τις πρώτες συνέπειες. Το καλοκαίρι του 2019 επρόκειτο να είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων με πληθώρα κρατήσεων από τους πρώτους μήνες της άνοιξης ακόμα και όχι μόνο για τους μήνες «αιχμής» Ιούλιο και Αύγουστο.

Τα ξένα γκρουπ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους από το Μάιο ενώ και ο εγχώριος τουρισμός κινήθηκε ικανοποιητικά λόγω εκλογών. Τις τελευταίες μέρες όμως στο άκουσμα της ύπαρξης των απορριμμάτων άρχισαν οι πρώτες ακυρώσεις…

Εικόνες ντροπής παντού στην Αιγιάλεια

Εικόνες ντροπής παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην παραλία Σελιανιτίκων- Λόγγου. Οι τουρίστες περπατούσαν πριν και μετά το μπάνιο τους στη θάλασσα, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τις πετσέτες τους για να μην εισπνεύσουν την μυρωδιά των σκουπιδιών που φτιάχνουν λόφους γύρω από τους κάδους. Η κατάσταση μοιάζει απελπιστική.
Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, καταστημάτων και τουριστικών μονάδων παρουσιάζονται απελπισμένοι.

΄΄Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δυσφήμιση για τον τόπο μας. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη καταστροφή που δεν έχει να κάνει με φυσικό φαινόμενο ή κάποιο άλλο παράγοντα, αλλά μόνο από ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις, τα οποία πληρώνουμε τώρα όλοι. Δυστυχώς, οι ακυρώσεις δεν άργησαν να έρθουν, δεν ξέρουμε τι να πούμε στους επισκέπτες μας και πώς να δικαιολογήσουμε την κατάσταση. Οι επαγγελματίες κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια εν μέσω δύσκολων συνθηκών και κάποιοι τα καταστρέφουν όλα΄΄, ανέφερε στο “protionline.gr” ο ξενοδόχος, μέλος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αχαΐας και του Εμπορικού Συλλόγου Σελιανιτίκων – Λόγγου Βασίλης Κανελλής.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Πλέον μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Οι ευθύνες μπορεί να ανήκουν στην δημοτική αρχή ή οπουδήποτε αλλού, αλλά στην περίπτωση του τόπου μας φταίει και το συμβούλιο τοπικής κοινότητας διότι απέρριψαν το αίτημά μας να φύγουν εντελώς οι κάδοι απορριμμάτων από την παραλιακή ζώνη. Τώρα πια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ψεκάζουμε και να ασβεστώνουμε τα «βουνά» των απορριμμάτων. Καθόμαστε με χέρια σταυρωμένα και παρακολουθούμε την καταστροφή μας΄΄.

Πρωτοβουλίες και εθελοντισμός ως άμυνα στο πρόβλημα

Ανάλογες πρωτοβουλίες για την δυσοσμία και τη ρύπανση λαμβάνουν και οι επαγγελματίες της Ανατολικής Αιγιάλειας όντες απελπισμένοι από την κατάσταση. ΄΄Δυστυχώς, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εμείς σαν επαγγελματίες προσπαθούμε τουλάχιστον τα απορρίμματα να τοποθετούνται σε σακούλες που κλείνουν, φροντίζουμε όσο μπορούμε να μην υπερχειλίζουν οι κάδοι, ψεκάζουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει η ύπαρξη των σκουπιδιών στο δρόμο, ο λόγος που δεν θα μας προτιμήσουν για διακοπές και παραθέρισμα. Τα μηνύματα που είχαμε για το φετινό καλοκαίρι είναι πάρα πολύ καλά και αυτό φάνηκε και από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όπου η Ανατολική Αιγιάλεια είχε πάρα πολύ κόσμο.
Ξέρουμε όμως ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι απλά. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από την επόμενη μέρα. Λειτουργούμε εθελοντικά και προσφέρουμε στον τόπο μας.
Σύλλογοι, πρόεδροι κοινοτήτων και όλοι οι θεσμικοί βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση ώστε να έχουμε μία Ανατολική Αιγιάλεια όπως της αξίζει΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Ερωτηθείς αναφορά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας εάν και εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα και οι παρεμβάσεις που προβλέπει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, ο κ. Σακελλαρόπουλος είναι κάθετος:

΄΄Κάναμε έναν πολύμηνο αγώνα ώστε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο έκρηξης αυτής της… ωρολογιακής βόμβας που λέγεται ΧΥΤΑ Αιγείρας. Δικαιωθήκαμε από τη Δικαιοσύνη.
Δεν θα μπορούσαμε τώρα να συναινέσουμε στην επανάληψη του εγκλήματος. Πλέον υπάρχουν τεκμηριωμένες εισηγήσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών ότι αυτός ο ΧΥΤΑ δεν πρέπει να ξαναδεχθεί απορρίμματα και αυτό είναι σαφές, οπότε δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης να ξανανοίξει΄΄.

Αρνητική εξέλιξη για τα καταστήματα εστίασης

Για τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής της περιοχής, έκανε λόγο μιλώντας στo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αιγιάλειας Στράτος Βαρδάκης. Μάλιστα, ανέφερε πως ήδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος φάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες των απορριμμάτων. ΄΄Όχι μόνο βάλλεται η επισκεψιμότητα αλλά η ύπαρξη των απορριμμάτων στους δρόμους δεν αφήνει τον κόσμο να κυκλοφορήσει. Τα μαγαζιά έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Περιμέναμε να δουλέψουμε του Αγίου Πνεύματος όμως ο κόσμος ήταν πολύ λίγος. Οι επισκέπτες ήταν περίπου οι μισοί από πέρυσι και αυτό οφείλεται στα απορρίμματα. Από τη στιγμή που το πρόβλημα προβλήθηκε σε κανάλια και μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ας ελπίσουμε όλοι να βρεθεί μία λύση΄΄, τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Σύσκεψη σήμερα στον Εμπορικό Σύλλογο

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπεύθυνη στάση που πρέπει να κρατήσουν όλοι οι πολίτες σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή για την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας με την διοίκησή του, το Σύλλογο Εστίασης Αναψυχής, την ΚΟΙΝΣΕΠ Π.Α.Ρ.Ε.Α. και εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα των απορριμμάτων, προκειμένου να συζητήσουν πώς μπορούν να κινηθούν οι επαγγελματίες για την πιο σωστή διαχείριση των απορριμμάτων τους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr