background img
banner
banner

Εκκρεμούν πάνω από 200.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ

Mε μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ταμεία, το παρόν και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης υιοθετώντας την εκτίμηση ότι η μέση σύνταξη το 2070 θα διαμορφωθεί περίπου στο μισό της σημερινής.

Μιλώντας στο 34ο Συνέδριο της ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της ΠΟΠοπκ κ. Αντώνης Κουρούκλης προέβλεψε ότι η επαγγελματική ασφάλιση θα παραδοθεί πλέον και τυπικά σε ιδιωτικά εταιρικά σχήματα, ενώ ότι μείνει από το ΕΤΕΑΕΠ δυνητικά θα ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ.

«Χειραγωγημένα» και ‘θολά” χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές τα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις στις συντάξεις . Κάνουν λόγο για περίπου 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, 87504 για επικουρική και 20614 για εφάπαξ. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους τονίζοντας ότι, οι αριθμοί των καθυστερούμενων συντάξεων τόσο στην επικουρική όσο και στο εφάπαξ είναι «πλασματικοί», αφού εκτός των άλλων δεκάδες χιλιάδες αιτήματα δεν εμφανίζονται επειδή εκκρεμεί η έκδοση της κύριας σύνταξης. Σε κατάσταση διάλυσης βρίσκεται το Γενικό Λογιστήριο του κράτους καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά τα 2/3. Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης μια σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου είναι άγνωστος, ενώ αναφέρεται ότι μια απλή μεταβίβαση σύνταξης (θανάτου) απονέμεται τουλάχιστον ένα χρόνο μετά.

Οι συνδικαλιστές κατηγόρησαν τη σημερινή κυβέρνηση για “ μυθεύματα περί πλεονασμάτων” και για τη μνημονιακή δέσμευση που οδηγεί σε ατομικά μερίδια ,με την εθνική σύνταξη να παίζει το ρόλο του «φερετζέ».

Εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την πρόταση διαΝΕΟσις ( ΣΕΒ) για κατάργηση των εισφορών των εργαζόμενων (6,67% επί του μικτού μισθού)» και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αρχικά από 13,33% σε 12%.

Ωστόσο επικρίνουν και το σχέδιο της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, δηλαδή από το 20% που είναι σήμερα η κύρια σύνταξη, να μειωθεί στο 15%, αναλογικά για εργοδότες και εργαζόμενους. Αυτή η πρωτοβουλία θα μειώσει το μη μισθολογικό κόστος των ελληνικών επιχειρήσεων που είναι ιδιαίτερα υψηλό και θα αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα όλων των εργαζομένων με δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα.

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ανέφεραν ότι η κριτική επιχορήγηση θα βαίνει συνεχώς μειούμενη ενώ από το 2026 και μετά η κρατική χρηματοδότηση θα κατευθύνεται αποκλειστικά στην κάλυψη της εθνικής σύνταξης.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την κορύφωσή της το 2016 (17,3%), προβλέπεται να αποκλιμακωθεί ραγδαία και να διαμορφωθεί σε 10,6% του ΑΕΠ το 2070, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δηλαδή, η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί περίπου στο μισό της σημερινής.

Στην πραγματικότητα τονίζεται στην εισήγηση, η μοναδική συνταξιοδοτική παροχή ουσιαστικά θα ταυτίζεται με την εθνική σύνταξη αφού η νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος δηλαδή ο κεφαλαιοποιητικός του χαρακτήρας και ο δραστικός περιορισμός της εγγύησης των παροχών από το κράτος θα κυριαρχούν. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι καταργήθηκε το επιπλέον ποσό ύψους 1200 ευρώ που ελάμβαναν οι μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ ενώ η προσαύξηση που ελάμβαναν οι γιατροί του ΤΣΑΥ καταργείται στο τέλος του 2019.

www.newmoney.gr


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr