background img
banner
banner

Έγκριση του κόστους της μεταφοράς με συνοπτικές διαδικασίες…

ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού ούτως ώστε να διατεθούν χρήματα (για τι άλλο;) για τη μεταφορά των απορριμμάτων, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.
Η αύξηση του όγκου των στερεών αποβλήτων που υποχρεούνται να δεχθούν οι εντεταλμένοι ΧΥΤΑ κατά 8.000 τόνους, είναι ίσως ό,τι πιο σπουδαίο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα και γεννά ελπίδες ότι άμεσα θα «σηκωθούν» οι αντίστοιχες ποσότητες που εδώ και μήνες έχουν συσσωρευτεί σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους της Αιγιάλειας, θέτοντας ανοιχτά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η έκτακτη-κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας έχει προγραμματιστεί για τις 2.00 το μεσημέρι, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά την έγκριση της έβδομης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του δήμου, οικονομικού έτους 2019, λόγω βεβαίως «της έκτακτης κατάστασης που έχει περιέλθει ο δήμος Αιγιαλείας από τη συσσώρευση αστικών στερεών απορριμμάτων στους δρόμους και σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου, με κίνδυνο, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών για την υγεία των δημοτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην πρόσκληση. Μισή ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα, στη 1.30 στον ίδιο χώρο, θα συνεδριάσει εκτάκτως για το ίδιο θέμα και η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, καθώς ο νόμος προβλέπει να έχει προηγηθεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Είναι βέβαιο ότι το κόστος μεταφοράς, περίπου 600 χιλ. ευρώ, είναι αυτό που θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την άλλη βέβαια, η κατάσταση με τα απορρίμματα έχει φτάσει σε τόσο άσχημο σημείο που το τίμημα είναι δευτερεύον μπροστά στην υγεία των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνολικά 11.500 τόνοι στους εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, σε λίγες ώρες υπογράφεται το ΦΕΚ.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2020, 8.000 τόνοι της Αιγιάλειας θα μεταφερθούν στους εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.Επιπλέον, σε αυτούς θα προστεθούν και οι 3.500 που προβλέπονται από το περσινό ΦΕΚ και δεν έφυγαν ποτέ, καθώς οι εν λόγω ΧΥΤΑ δεν ήταν συγκαταβατικοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς δεν έχει δεχθεί ούτε τόνο. Και μπορεί ο χρόνος μεταφοράς να έληξε, ωστόσο με τις σχετικές ενέργειες ανανεώθηκε για ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εντεταλμένοι ΧΥΤΑ θα πρέπει να λάβουν 8.000 συν 3.500 τόνους.

Αυτό σημαίνει ή πως θα καθαρίσει και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που έχει επιβαρυνθεί με όγκους απορριμμάτων σε κοντέινερ και μη, ή θα κρατηθούν οι ποσότητες ώστε να… βγει το καλοκαίρι και να μην «καεί» εντελώς η τουριστική σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο, η Αιγιάλεια παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αρκετούς φορείς στην προχθεσινή σύσκεψη να προτείνουν να δρομολογηθούν ενέργειες ώστε να επανακηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί

Ξεκίνησε δράση η δεκαμελής  συντονιστική επιτροπή φορέων

Εν τω μεταξύ, έργο ανέλαβε αμέσως η συντονιστική επιτροπή των φορέων που συγκροτήθηκε στην προχθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξεδόθη, ΄΄η συγκέντρωση εκτίμησε ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει δράση για την προσωρινή αλλά και την οριστική λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου.
Για το σκοπό αυτό εξέλεξε δεκαμελή Συντονιστική Επιτροπή την οποία εξουσιοδότησε να προτείνει άμεσα δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που απειλεί τη δημόσια υγεία.
Η Συντονιστική Επιτροπή αποτελείται από τους εξής φορείς:
1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου
2. Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου
3. Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου
4. Εμπορικός Εισαγωγικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας
5. Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας & Καλαβρύτων
6. Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιγιαλείας
7. ΕΛΜΕ B` Αχαΐας
8. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας
9. Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας
10. Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΙΡΙΔΑ’’.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr