background img
banner
banner

Δεν κρατούν μεγάλο καλάθι οι παραγωγοί…

«ΧΑΘΗΚΕ» ΦΕΤΟΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Μπορεί η παραγωγή κερασιού στην Αιγιάλεια να μην αγγίζει τα μεγέθη της σταφίδας ή των εσπεριδοειδών, ωστόσο πρόκειται για προϊόν που παραδοσιακά συνδέεται με συγκεκριμένες περιοχές, αποτελεί το κύριο εισόδημα για ορισμένους παραγωγούς ενώ μέχρι πρότινος θεωρείτο ανερχόμενο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που επένδυσαν σε αυτό με νέες καλλιέργειες.

Πλην όμως, τη φετινή χρονιά θα έχουν να την θυμούνται ως την χειρότερη από κάθε άλλη, καθώς η παραγωγή όχι μόνο μειώθηκε αλλά… αφανίστηκε… Το κεράσι θα έπρεπε να βρίσκεται στην καλύτερη εποχή του και από αυτό μπορούμε να πάρουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας για το υπόλοιπο της χρονιάς. Θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος, όλα αυτά μέσα σε ένα τόσο λαχταριστό φρούτο που αγαπούν όλοι. Οι καλές ιδιότητες των κερασιών είναι αναρίθμητες. Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα στην παραγωγή τους, αν και πρόκειται για έναν καρπό ιδιαίτερα ευπαθή στις κλιματικές συνθήκες.

Γλυκό και τραγανό, το ελληνικό κεράσι διαγράφει µια ικανοποιητική πορεία τη φετινή χρονιά, καθώς η παραγωγή είναι µεγάλη, οι τιµές πολύ καλές και οι παραγωγοί συνεχίζουν τις πωλήσεις. Αυτό όμως για την υπόλοιπη Ελλάδα…

Η εικόνα στην περιοχή

Το πλήγμα φέτος για το κεράσι και συγκεκριμένα την ποικιλία «πετροκέρασο» που χαρακτηρίζει την περιοχή, αλλά και το βύσσινο, είναι τεράστιο αφού τόσο στην Ανατολική Αιγιάλεια όσο και στη Δυτική που καλλιεργείται, η παραγωγή είναι μηδενική! Οι βροχοπτώσεις του περασμένου Απριλίου συνετέλεσαν καταστροφικά, με αποτέλεσμα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου να υπάρχει ακαρπία… Το κεράσι καλλιεργείται στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια παραδοσιακά από γενιά σε γενιά με την Δ.Ε. Αιγείρα να έχει την… μερίδα του λέοντος ωστόσο και ο πρώην δήμος Συμπολιτείας στα ορεινά του, «μετρά» αρκετές κερασιές πλην όμως οι ποσότητες κάθε χρόνο είναι περιορισμένες και οι καλλιεργητές κρατούν τον καρπό για το σπίτι τους. Στην περίπτωση της Ανατολικής Αιγιάλειας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην κοινότητα Μοναστήρι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από το κεράσι και έχουν επενδύσει στο προϊόν.

Δεν αναπτύχθηκε καθόλου του προϊόν

Ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Σπυρόπουλος, στηρίζει το εισόδημά του κατά κύριο λόγο στο προϊόν, όμως φέτος το πλήγμα είναι μεγάλο. ΄΄Κάθε χρόνο παράγω 10 τόνους κεράσι και φέτος έκανα μόνο 15 κιλά. Μιλάμε για πλήρη καταστροφή. Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες λειτούργησαν έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί το προϊόν. Οι βροχές του περασμένου Απριλίου το… εξαφάνισαν. Στην περιοχή καλλιεργούνται κάπου 130 στρέμματα με κεράσι – βύσσινο όμως φέτος η παραγωγή είναι μηδενική. Ούτε για τα σπίτια μας δεν έχουμε΄΄, ανέφερε στo “protionline.gr” ερωτηθείς σχετικά. Να σημειωθεί ότι η Ανατολική Αιγιάλεια κάνει περίπου 100 τόνους κεράσι ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο και φέτος συνολικά η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τον 1 τόνο…
Όσο για το πού διοχετεύεται το προϊόν σε καλές χρονιές, ο κ. Σπυρόπουλος απαντά: ΄΄Συνήθως το στέλνουμε στην Αθήνα στις αγορές. Αν έχουν σταλεί 20 τελάρα είναι ζήτημα, φέτος το προϊόν δεν είναι εμπορεύσιμο΄΄.

Κι όλα αυτά ενώ πέρυσι η τιμή του ξεκίνησε στα 4 ευρώ το κιλό για να φτάσει τα 2 προς το τέλος της παραγωγής. ΄΄Σε σχέση με άλλα προϊόντα, το κεράσι συνήθως έχει τιμή, όμως είναι προϊόν ευαίσθητο που επηρεάζεται κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες΄΄, σημειώνει ακόμη ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μοναστηρίου.

Ποτέ άλλοτε τόση ζημιά

Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου της Τ.Κ. Αιγείρας Ηλία Σταθακόπουλου ο οποίος μιλά για πρωτόγνωρο πλήγμα. ΄΄Όσα χρόνια θυμάμαι την παραγωγή του προϊόντος ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια ζημιά. Μιλάμε για ακαρπία. Το γεγονός οφείλεται στις βροχοπτώσεις την εποχή της ανθοφορίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην «δέσουν» οι κερασιές και να μην υπάρξει καν καρπός΄΄, σημειώνει.

Στη Δυτική Αιγιάλεια, στα σαφώς λιγότερα δέντρα που υπάρχουν, η εικόνα είναι ανάλογη, δεδομένου ότι πρόκειται και για το ίδιο κλίμα και για το ίδιο υψόμετρο, ενώ και οι καιρικές συνθήκες που χτύπησαν το προϊόν ήταν πανομοιότυπες. Όπως ανέφερε στο “protionline.gr” ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μυρόβρυσης Φώτης Τσουμπός, ΄΄φέτος δεν υπήρξε καθόλου παραγωγή. Εμείς δεν πουλούσαμε το προϊόν το είχαμε για τα σπίτια και τους φίλους μας. Ακόμη και κάποιος από την περιοχή που έχει 30 δέντρα. Πλην όμως φέτος δεν έχουμε ούτε γι’ αυτό. Δεν υπήρξε καθόλου παραγωγή και δεν ξέρουμε πώς θα είναι η κατάσταση την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα προϊόν ανερχόμενο και με μεγάλη ζήτηση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr