background img
banner
banner

Δεν φαίνεται… φως το επόμενο δεκαπενθήμερο για τα σκουπίδια…

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ευθεία απειλή για την υγεία των πολιτών αποτελούν πλέον τα αμάζευτα σκουπίδια στους δρόμους της Αιγιάλειας που έχουν διαταράξει τον κοινωνικό ιστό και απειλούν με κατάρρευση της τοπικής οικονομίας.

Ο αφανισμός της Αιγιάλειας από τον τουριστικό χάρτη είναι πλέον ορατός ενώ το περιβάλλον έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Εκτός όμως από την δημόσια υγεία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους πολίτες εξαιτίας τη μη αποκομιδής των απορριμμάτων, είναι η πρόκληση πυρκαγιάς που θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανή…

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου στην Εισαγγελία Αιγίου

Η κατάσταση δεν θα μπορούσε να μην επιφέρει την παρέμβαση φορέων και συλλόγων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, προέβη την Κυριακή 30/6 σε δεύτερη, πιο δραστικής μορφής παρέμβαση. Με επιστολή του στον Εισαγγελέα Αιγίου, που κοινοποιείται στον δήμο Αιγιαλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και τα υπουργεία Περιβάλλοντος Υγείας και Εσωτερικών ζητά άμεση παρέμβαση προτού να είναι πολύ αργά…

Όπως τονίζει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου, ΄΄η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αιγιάλεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές με την αδιαφορία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την αστοχία της κεντρικής εξουσίας (Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών).

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πλέον αναμένουμε είτε στην Αιγιάλεια είτε σε κάποιο άλλο μέρος της επικράτειας που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα (και δεν είναι λίγα αυτά τα μέρη), να ξεσπάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες. Επανειλημμένες αναφορές, καταγγελίες, προτάσεις από φορείς και συλλόγους προς τον Δήμο, την Εισαγγελία, τις Διευθύνσεις Υγείας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα΄΄.

Η διοίκηση του Ι.Σ.Α. παρουσιάζεται επιφυλακτική και ως προς τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας: ΄΄Η σημερινή κατάσταση, χειρότερη από πέρυσι και από άλλες χρονιές, είναι απογοητευτική, γιατί οποιαδήποτε δέσμευση δημοτικής αρχής κι αν κατατεθεί, δεν γίνεται πλέον πιστευτή από την κοινωνία της Αιγιάλειας με όσα έχει βιώσει τα προηγούμενα χρόνια΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Η έκθεση υγειονομικής επιθεώρησης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 06/06/2019 αποδεικνύει το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος. Οι συσσωρευμένοι όγκοι σκουπιδιών αποδεδειγμένα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ζητάμε την παρέμβασή σας άμεσα γιατί η δημόσια υγεία απειλείται΄΄.

Βγήκαν έντομα και τρωκτικά…

Για πολλούς το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεσπάσει επιδημίες οφείλεται στην πρωτοβουλία πολιτών να ψεκάζουν ή να ασβεστώνουν τους συσσωρευμένους όγκους απορριμμάτων που βρίσκονται πλάι σε κάθε κάδο, με εξαίρεση το κέντρο του Αιγίου εκεί όπου η αποκομιδή γίνεται σε πιο τακτικούς ρυθμούς… Σε πολλά σημεία σε συνοικίες και κοινότητες, τα σκουπίδια εμποδίζουν την κυκλοφορία, την ορατότητα και καταλαμβάνουν χώρους στάθμευσης. Μικρά παιδιά κοιμούνται με ανοιχτά παράθυρα και έξω από τα σπίτια βρίσκονται… βουνά με σκουπίδια, ενώ έντομα και τρωκτικά κάνουν την εμφάνισή τους.

Η τριτοκοσμική κατάσταση έχει προβληματίσει το σύνολο των πολιτών που αγωνιούν για το τι θα γίνει αύριο… Και όπως φαίνεται, το επόμενο δεκαπενθήμερο δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι… Διότι, ακόμη κι αν ο δήμαρχος Αιγιαλείας έχει βρει ΧΥΤΑ εκτός Δυτικής Ελλάδας που είναι διατεθειμένοι να δεχθούν απορρίμματα της Αιγιάλειας, η γραφειοκρατία και οι επίσημες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν δεν θα αφήσουν περιθώρια δρομολόγησης θετικών εξελίξεων με αποκομιδή πριν τα μέσα Ιουλίου…

Εστάλησαν αιτήματα προς ΧΥΤΑ εκτός Δυτικής Ελλάδας

Τα αιτήματα του δήμου Αιγιαλείας προς τους ΦΟΔΣΑ των κατά τόπους «υποψηφίων» ΧΥΤΑ έχουν ήδη αποσταλεί στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις, οι οποίες (εάν έρθουν) θα σταλούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από εκεί θα προωθηθούν στα υπουργεία για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Μόλις πάρει ΦΕΚ τότε θα είναι σε θέση να ισχύσει η μεταφορά απορριμμάτων εκτός Δυτικής Ελλάδας. Και βέβαια, έχοντας την δυνατότητα ο δήμος Αιγιαλείας να καλύψει τα μεταφορικά έξοδα που είναι υπέρογκα.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 εκατ. ευρώ. Το δύσκολο σε πρώτη φάση ωστόσο είναι να εξευρεθούν οι εν λόγω ΧΥΤΑ, τη στιγμή που η κατάσταση έχει ξεφύγει απειλητικά και οι ποσότητες είναι περίπου 2.500 τόνοι στον ΣΜΑ στο «Νησί» Τέμενης και 3.000 τόνοι απορριμμάτων στο έδαφος σε κάθε γωνιά της Αιγιάλειας.

Φωτιές σε 8- 10 κάδους καθημερινά…

Πέραν όλων των άλλων, τα σκουπίδια απειλούν ευθέως το περιβάλλον αλλά και ιδιοκτησίες πολιτών, δεδομένου ότι αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς. Η πολύπαθη, από αυτό τον τομέα Αιγιάλεια, φαίνεται πως… προκαλεί την τύχη της και ο κίνδυνος κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο μεγάλος.

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος έκανε γνωστό πως το τελευταίο διάστημα τα συμβάντα με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων είναι καθημερινά.

Όπως έκανε γνωστό, ΄΄σε καθημερινή βάση πλέον έχουμε κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα περιστατικά καύσης απορριμμάτων σε κάδους σε όλο τον ιστό του δήμου και κυρίως στον περιαστικό.
Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την Αιγιάλεια και κάθε μέρα αγωνιούμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Η Υπηρεσία μας, μεσούσης της περιόδου βρίσκεται σε περιπολίες, παρακολουθεί τις δασικές περιοχές, στα πυροφυλάκια και ο μεγάλος κίνδυνος είναι μήπως εξαιτίας των απορριμμάτων εκδηλωθεί φωτιά σε αγροτικές περιοχές, σε πρανή δρόμων, σε σημείο που μία ενδεχόμενη πυρκαγιά μπορεί να ξεφύγει γρήγορα…΄΄.

΄΄Έχουμε κάνει τις ενέργειές μας, έχουμε ενημερώσει για τον τεράστιο κίνδυνο που υπάρχει, φοβόμαστε για την εκδήλωση πυρκαγιάς εξαιτίας των απορριμμάτων, αναφέραμε και στο Συντονιστικό Όργανο την κατάσταση, από εκεί και πέρα αναμένουμε λύση στο πρόβλημα, ώστε η περιοχή μας να σταματήσει να είναι εκτεθειμένη΄΄, πρόσθεσε ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου.

Τα σημεία που θα ανακυκλώνουν οι έμποροι

Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες συλλόγων και φορέων σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Π.Α.Ρ.Ε.Α. Ο Εμπορικός, Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιάλειας πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τα μέλη του ώστε να ανακυκλώνουν χαρτιά και πλαστικά σε προκαθορισμένα σημεία. Μάλιστα, για τη δράση αυτή ενημερώνει μέσω επιστολής του και τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλο, τονίζοντας: «Κύριε Δήμαρχε, το Προεδρείο του Εμπορικού Εισαγωγικού & Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, μπροστά στην απελπιστικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ολόκληρη η Αιγιάλεια, λόγω των σκουπιδιών, πήρε την πρωτοβουλία εθελοντικά να προτρέψει τον εμπορικό κόσμο να ανακυκλώνει τα αποσυσκευασμένα χαρτοκιβώτια των επιχειρήσεων του στα παρακάτω προτεινόμενα σημεία. Η ενημέρωση του εμπορικού κόσμου για τα σημεία εναπόθεσης είναι δική μας ευθύνη».

Τα σημεία αυτά είναι:

  1. Κορίνθου 15, μπροστά στο περίπτερο, παραπλεύρως στο κατάστημα Κατσιβάλης, Οικοδομικά Υλικά.
  2. Βασιλέως Κωνσταντίνου και Μάρκου Μπότσαρη στο πάρκινγκ, όπισθεν στο super market Αφοί Κυριαζόπουλοι.
  3. Μητροπόλεως και Αράτου γωνία, στο πάρκινγκ.

Ζητά δε από τον δήμαρχο να επιτρέψει την προσωρινή χρήση αυτών των σημείων, καθώς επίσης, να υποδείξει στο σύλλογο όποια νέα μέρη εντός του δήμου θεωρεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, πέραν των ήδη υπαρχόντων πράσινων σημείων, που έχετε έρθει σε συνεννόηση με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Π.Α.Ρ.Ε.Α.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr