background img
banner
banner

Επιτυχές (και) το φετινό διδακτικό έργο

ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός» (παράρτημα Καλαβρύτων) ολοκλήρωσε με επιτυχία και φέτος το διδακτικό της έργο.Κάθε χρόνο, το τέλος Ιουνίου και η αρχή Ιουλίου είναι για τη Σχολή, όπως παλιά στην αγροτική ζωή, οι μήνες του… θερισμού. Του… θερισμού πολλών κόπων και υπομονών, όπως θα γράψει ο βυζαντινός στιχουργός, που καταβάλλονται από διδάσκοντες και διδασκομένους για την κατάκτηση της πατρώας βυζαντινής μουσικής, ενός μεγάλου και σπουδαίου τομέα του Πολιτισμού μας.
Η αναγνωρισμένη από εικοσαετίας και πλέον από το Κράτος Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως, με το συστηματικό έργο της, κάθε χρόνο, αποδίδει στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας πλειάδα νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών – τριών, ικανών να πλαισιώσουν τα ιερά αναλογία των Ιερών Ναών της περιοχής μας και όχι μόνο.

Στις αμέτρητες διδακτικές ώρες της σχολικής χρονιάς, όπου ο κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος δίδαξε μόνος του όλες τις τάξεις με πολύ μεράκι και υπομονή, παρουσιάστηκε στους μέλλοντες λειτουργούς του αναλογίου η απαράμιλλη ψαλτική τέχνη, ως στάση ζωής και ευπρέπειας για τους έχοντες τη σφραγίδα της δωρεάς, το ανάλογο δηλαδή φωνητικό ταλέντο.

Ψυχές πλημμυρισμένες με φως «εκ του ανεσπέρου φωτός»

Μαζί με το «Νη-Πα-Βου-Γα» οι μαθητές διδάχτηκαν πως ο ψάλτης στο αναλόγιο, πέρα της μελίρρυτης απόδοσης των θεόπνευστων ποιητικών κειμένων, οφείλει να αποπνέει ύφος, σεβασμό, καθαρότητα, λεβεντιά και πάνω απ’ όλα αγάπη. Γι’ αυτό και όταν ψάλλει, αφήνει την ψυχή του να γεμίσει φως «εκ του ανεσπέρου φωτός» και, αντανακλώντας το στους γύρω του, γίνεται αφορμή να γεμίζουν οι ψυχές τους από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση.

Η ψαλμωδία που διδάσκεται στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής πέραν των ψαλτικών γνώσεων παρέχει στους διδασκομένους το μέγιστο πάντων των αγαθών, που είναι η αγάπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργάσθηκε φιλότιμα η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και πιστεύουμε πως η καρποφορία ήταν πλούσια.

Αποφοίτησαν 13 μαθητές

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, στις πέντε τάξεις της Σχολής στο παράρτημα Καλαβρύτων φοίτησαν 13 μαθητές. Κατόπιν εξετάσεων την Παρασκευή 28 Ιουνίου, από επιτροπή των υπευθύνων της Σχολής που την αποτελούσαν οι Γρηγόριος Κακούρης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Βασίλειος Καλογερόπουλος – Διδάξας Καθηγητής του παραρτήματος Καλαβρύτων και ο π. Δημήτριος Τζελέπης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως, έλαβαν με βαθμό «Άριστα»: Πτυχίο ιεροψάλτη: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος. Προαγωγικές εξετάσεις: Γιαννούλα Μάρκου, Ανδρέας Μάρκος, Χρήστος Παληκαράς, Αλέξιος Τερζής, Ιωάννης Πολυδώρου, Παναγιώτης Τσεντούρος, Φώτιος Χριστόπουλος, Γεώργιος Κοτσίρης, Ανδρέας Τζελέπης, Γεώργιος Αβραμόπουλος και Ανδρέας Βασιλακόπουλος

Επίσης, από το παράρτημα των Καλαβρύτων το Σάββατο 22 Ιουνίου στις εξετάσεις του Αιγίου έλαβε με βαθμό «Άριστα» το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής ο Αναστάσιος Παπασταθόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr