background img
banner
banner

Η Μαρία Φράγκου στοχεύει ακόμη πιο ψηλά | ΦΩΤΟ

Η 19ΧΡΟΝΗ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

Η σκοποβολή παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τα Ολυμπιακά μετάλλια της Άννας Κορακάκη το 2016, ακόμη περισσότεροι Έλληνες (άνδρες και γυναίκες) ασχολήθηκαν με το άθλημα. Ανάμεσά τους και η Αιγιώτισσα Μαρία Φράγκου που φιλοξενούμε σήμερα, ταλαντούχα αθλήτρια του Κένταυρου Αιγίου που ήδη στα 19 της χρόνια ξεχωρίζει και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά της.

Η σκοποβολή έχει τις ρίζες της βαθιά από τα προϊστορικά χρόνια. Βασική αφορμή για την ανάπτυξή της ήταν η ανάγκη του ανθρώπου προς επιβίωση, ιδιαίτερα στα προϊστορικά χρόνια, για το κυνήγι των θηραμάτων του. Στη σύγχρονη μορφή του αθλήματος, αποκλειστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξή του έπαιξε το γεγονός ότι η σκοποβολή μπήκε στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων το 1896.

Με τον πατέρα της, Δημήτρη Φράγκο

Στην Ελλάδα, για τέσσερις δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στο άθλημα η Αγαθή “Άγη” Κασούμη (γεννημένη στην Αθήνα το 1966), πρωταθλήτρια της σκοποβολής για σχεδόν 40 χρόνια στην Ελλάδα, μεσογειονίκης με 6 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, συμμετοχές σε παγκόσμια κύπελλα και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μέχρι που εμφανίστηκε η Άννα Κορακάκη για να “εκτοξεύσει” το άθλημα και να “αναγκάσει” ακόμη περισσότερους να ασχοληθούν μαζί του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι 25 μέτρων και το χάλκινο μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων και έγινε ο δεύτερος Έλληνας αθλητής μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1912, και η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια στην ιστορία των Ελληνικών Ολυμπιακών Ομάδων, που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

Μαρία πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη σκοποβολή και ποιες ειναι οι πιο σημαντικές σου διακρίσεις μέχρι σήμερα;

Πριν από δυόμισι χρόνια στο σύλλογο του Κένταυρου και μάλιστα εντελώς τυχαία. Είχε γραφτεί ο πατέρας μου ένα χρόνο σχεδόν πιο πριν και μια Κυριακή αποφάσισα να πάω να δω τι γίνεται εκεί. Όταν μου είπαν να δοκιμάσω να ρίξω δεν ήθελα με τίποτα. Με τα πολλά με έπεισαν. Όταν όμως έπιασα το όπλο στα χέρια μου έτρεμα ολόκληρη από το φόβο μου. Μετά από εκείνη την ημέρα είμαι σχεδόν κάθε Κυριακή στο σκοπευτήριο. Παίρνω μέρος σχεδόν σε όλους τους αγώνες και σχεδόν πάντα ανεβαίνω στο βάθρο. Αυτό με κάνει και πιέζω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου για να φτάσω πιο ψηλά. Και τα κατάφερα τον προηγούμενο μήνα στα Ιωάννινα όταν πήρα μέρος στον τρίτο μου πανελλήνιο αγώνα και κατέκτησα την πρώτη θέση στις γυναίκες. Για το 2019 έχω καταλάβει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα δυτικής Ελλάδος και πριν ολοκληρωθεί η σεζόν έχω καταλάβει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Γ΄ ζώνης και δεύτερη θέση στο εθνικό κύπελλο Ελλάδος.

Από αριστερά, με τον Τάσο Μπαράκο, τον Τάσο Φιλιππόπουλο, τον Γιώργο Γιαννακόπουλο, τον πρόεδρο του Κένταυρου Σταύρο Σταυρίδη και τον πατέρα της Δημήτρη Φράγκο.

Πόσο επηρέασαν την απόφασή σου να ασχοληθείς με τη σκοποβολή οι μεγάλες διακρίσεις της Άννας Κορακάκη;

Οι διακρίσεις την Άννας μπορώ να πω πως δεν με επηρέασαν σχεδόν καθόλου… Όταν την έβλεπα, έλεγα ‘’σιγά το δύσκολο δεν κάνει και κάτι το τρομερό’’! Όταν όμως μπήκα στο παιχνίδι, τότε κατάλαβα την δυσκολία των πραγμάτων και τώρα όταν τη βλέπω να αγωνίζεται τη θαυμάζω. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτά που έχει καταφέρει και εύχομαι να έχει πάντα πρωτιές και να φέρνει μετάλλια στη χώρα μας από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Πόσο σε στηρίζει η οικογένειά σου σε αυτή σου την προσπάθεια;

Ο πατέρας μου Δημήτρης, είναι πάντα μαζί μου σε όλους τους αγώνες. Πάντα είμαστε μαζί. Τις περισσότερες φορές σε αγώνες εκτός Αιγίου και Πάτρας έρχονται μαζί μας τόσο η μητέρα μου Γιώτα, όσο και αδελφές μου Ειρήνη και Δήμητρα. Οι οποίες μάλιστα φέτος αποφάσισαν μετά και από δική μου προτροπή να ξεκινήσουν και εκείνες τη σκοποβολή.

Ποια είναι τα αγωνίσματα στη σκοποβολή και σε ποιο εσύ έχεις τις μεγαλύτερες διακρίσεις;

Τα αθλήματα της σκοποβολής χωρίζονται σε πολλές διαφορετικές κατηγορίες και τύπους, ανάλογα: 1. Τον τύπο του όπλου 2. Τις αποστάσεις των στόχων από την γραμμή βολής 3. Τον χρόνο που δίνεται για να βάλλει ο σκοπευτής κατά των στόχων 4. Το διαμέτρημα του όπλου ή τον τρόπο λειτουργίας του 5. Το φύλο ή την ηλικία του αγωνιζόμενου 6. Τον τύπο, το μέγεθος ή το υλικό του στόχου και άλλα. Εγώ ασχολούμαι με την στατική σκοποβολή όπου οι στόχοι βρίσκονται στα 25 μέτρα και ρίχνω με το ίδιο όπλο της Άννας Κορακάκη, διαμετρήματος 22mm της ίντσας και με την πρακτική σκοποβολή ipcs όπου υπάρχει κίνηση μέσα σε διαμορφωμένα στάδια ανάλογα με την δυσκολία του αγώνα και σε αυτό ρίχνω με όπλο διαμετρήματος 9mm της ίντσας.

Είναι όλα το ίδιο δύσκολα και απαιτητικά;

Το κάθε ένα έχει την δυσκολία του αλλά απαιτείται σχεδόν η ίδια προσπάθεια. Εγώ και στις δύο κατηγορίες που παίζω είμαι αρκετά καλή στην στατική σκοποβολή. Βρίσκεσαι συνεχώς πίσω από τον πάγκο και χρειάζεται να κάνεις ρυθμικές βολές προς τον στόχο για να είσαι εύστοχος, ενώ στην πρακτική σκοποβολή βάλλεις κατά των στόχων όσο πιο γρήγορα μπορείς αλλά και με ευστοχία γιατί εκεί σε κυνηγάει και ο χρόνος αλλά και τα ΑΑ… Στην στατική κρίνονται όλα μόνο από την ευστοχία ενώ στην πρακτική από την ευστοχία και τα κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ποιο είναι το πρόγραμμα των προπονήσεων σου και πόσες φορές την εβδομάδα;

Το πρόγραμμα των προπονήσεων μου δυστυχώς δεν είναι καλό. Είναι πολύ περιορισμένες οι επιλογές. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πηγαίνω στο σκοπευτήριο γιατί βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το Αίγιο (επάνω στο βουνό) και ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Για να φτάσεις μέχρι εκεί χρειάζεσαι περίπου 45 λεπτά και είναι λίγο δύσκολο να μπορέσω να το κάνω σε καθημερινή βάση, όπως θα ήθελα. Αν υπήρχε στο Αίγιο ένα κλειστό σκοπευτήριο όπως γίνεται σε άλλες πόλεις, που ο δήμος παραχωρεί κάποιο κτήριο το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο και φτιάχνουν σκοπευτήρια, οι προπονήσεις θα ήταν καθημερινές… Για παράδειγμα αν ο δήμος μας παραχωρούσε μια από τις άδειες αποθήκες στην παραλία, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα κλειστό σκοπευτήριο όπου θα γίνονταν καθημερινές προπονήσεις από ‘ολα τα μέλη του Αιγίου που είναι γραμμένα στο σύλλογο, αλλά και αγώνες με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ποια είναι τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας σκοπευτής;

Για να είναι κάποιος σκοπευτής δεν χρειάζεται να διαθέτει και πολλά προσόντα… Το πιο βασικό είναι η αυτοσυγκέντρωση. Αν υπάρχει αυτοσυγκέντρωση και ευστοχία, τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους με τον καιρό. Βέβαια τίποτα δεν γίνεται χωρίς μεγάλη προσπάθεια, πολλή δουλειά και χωρίς θέληση. Διαφορετικά, δεν πας μπροστά όχι μόνο στη σκοποβολή αλλά και σε κανένα άλλο άθλημα. Εγώ συνεχίζω να δουλεύω περισσότερο για να φτάσω ακόμα πιο ψηλά. Το 2020 θέλω να πάρω μέρος στο πανευρωπαϊκό και να κατακτήσω μια θέση στο βάθρο.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr