background img
banner
banner

Με λαμπρότητα ο φετινός εορτασμός

ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Με λαμπρότητα και τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με την προσέλευση εκατοντάδων πιστών στον φερώνυμο Ιερό Ναό (στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα Αιγίου), ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε το τελευταίο διήμερο το επίκεντρο των λατρευτικών συνάξεων προς τιμήν της Μητρός τής Υπεραγίας Θεοτόκου.

Κατά τον Μέγα Εσπερινό που τελέστηκε προχθές το απόγευμα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, πλαισιωμένος από κληρικούς τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και μεγάλο πλήθος πιστών. Μετά την αρτοκλασία τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης, που αναφέρθηκε στην προσφορά της Αγίας Άννης, τονίζοντας πως μέσα από τη δοκιμασία της ατεκνίας και τη θλίψη της έλαβε την μεγίστη ευλογία να γεννήσει την Θεοτόκο, αποδεικνύοντας ότι οι μεγάλοι πειρασμοί, τα προβλήματα και οι δυσχέρειες της ζωής, μέσα από την Εκκλησία και την πίστη, δημιουργούν τους μεγάλους Αγίους.

«Ο θάνατος είναι μετάβαση προς την αληθινή ζωή, στον μέλλοντα αιώνα, εκεί όπου βρίσκεται ο πανάγαθος Θεός μας και έχει ετοιμάσει τόπο για όλους εμάς που θα αποκτήσουμε στην επίγεια πορεία μας την καλή μαρτυρία και τις προϋποθέσεις για να απολαύσουμε κοντά Του την αιωνιότητα», σημείωσε αρχικά ο π. Χρήστος, που συνέχισε ως εξής: «Η Αγία Άννα, φεύγοντας προς τον ουρανό, δεν σταμάτησε το έργο της. Φθάνοντας εκεί ξεκίνησε ένα νέο έργο, εξίσου μεγάλο και σημαντικό για εμάς τους χριστιανούς. Αυτώ παρεστώσα, και ημίν αιτούσα, του δοθήναι ιλασμόν… Ιλασμός. Τι ωραία λέξη! Τι σημαίνει ιλασμός; Σημαίνει άφεση, συγχώρεση, χάρη!

Και η άλλη λέξη που βρίσκεται απέναντι από τον ιλασμό είναι το χρέος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Χριστός έκανε ιλασμό για εμάς. Και το αποκορύφωμα του ιλασμού, το δικό μας χρέος, λύθηκε πάνω στον Γολγοθά, όπου εκεί ο Κύριος σταυρώθηκε και με το αίμα Του… εξόφλησε το δικό μας χρέος. Επομένως, εμείς δεν είμαστε χρεωμένοι ενώπιον του Θεού από την προπατορική αμαρτία». Αμέσως μετά ακολούθησε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Άννης στους δρόμους του Συνοικισμού, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής Αιγίου.

Στη χθεσινή Θεία Λειτουργία, στην οποία επίσης παρέστησαν εκατοντάδες ευλαβείς πιστοί από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, προεξήρχε ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για την Αγία Άννα, την μητέρα της Παναγίας που θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών επειδή η ίδια τεκνοποίησε σε μεγάλη ηλικία, όπως και για την σταθερή πίστη που θα πρέπει να έχουμε στον Θεό μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr