background img
banner
banner

Με ταμειακή… διευκόλυνση από Αιγείρα η διαχείριση

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – «ΠΝΙΓΜΕΝΗ» ΟΜΩΣ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ

Οι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας εντέλλονται, η Κοζάνη έχει ανοίξει τις πύλες της και θα… μας δεχθεί εφόσον έχουμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, βρέθηκαν χρήματα από «κρυφό» κωδικό για… λίγη μεταφορά ακόμη, ωστόσο τα σκουπίδια παραμένουν και αποτελούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη για όλη την Αιγιάλεια.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, φορείς και σύλλογοι καλούν τους Αιγιαλείς στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ απέναντι στην απειλή των απορριμμάτων! Στην έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, απόντος του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, εγκρίθηκε το ποσό των 566.000 ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο ερώτημα από πού αντλήθηκε το ποσό, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδικός κωδικός γι’ αυτό το σκοπό, η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για ποσό από χρηματοδότηση ΣΑΤΑ που βρισκόταν σε κωδικό και προορίζονταν για τον πρώην δήμο Αιγείρας για την εκτέλεση έργων. Από το 2011 όμως με την νέα μορφή της αυτοδιοίκησης, ο δήμος Αιγιαλείας πλέον αντλεί χρήματα από τον συγκεκριμένο κωδικό για να κλείνει εκκρεμότητες, βοηθούμενος να ισοσκελίζει ισολογισμούς.

Έτσι πλέον αξιοποιούνται για την μεταφορά των απορριμμάτων, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης με τα απορρίμματα που έχουν «πνίξει» την περιοχή και πλήττουν τη δημόσια υγεία. Από την άλλη όμως, η Αιγείρα είναι αυτή που για άλλη μία φορά… ξελασπώνει την Αιγιάλεια (όπως και με τον ΧΥΤΑ της επί σειρά ετών), στερούμενη ταυτόχρονα έργα και υποδομές που θα εκτελούνταν με το εν λόγω κονδύλι…

Β. Ψυχράμη: ΄΄Να ζητηθεί επιχορήγηση στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης΄΄

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη έθεσε ακριβώς το ίδιο ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε την δική της πρόταση. Όπως μετέφερε αργότερα στο “protionline.gr”, ΄΄από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος οφείλει να ζητήσει και έκτακτη επιχορήγηση από την πολιτεία για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο παρελθόν για διάφορες αιτίες, ο δήμος είχε τεκμηριώσει την ανάγκη και είχε ζητήσει επιχορήγηση την οποία είχε λάβει, κάτι που πρέπει να γίνει και τώρα. Αυτό που προτείνω είναι να στοιχειοθετήσουμε την αναγκαιότητα στήριξής μας σε αυτή την τόσο δύσκολη φάση, ως εξής: Με επίσημο έγγραφο της Υπηρεσίας Καθαριότητας για τις αμάζευτες ποσότητες απορριμμάτων και τον αριθμό παραγωγής αυτών ανά διαστήματα, με την βεβαίωση του Λογιστηρίου του δήμου ότι δεν υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο γι’ αυτούς τους σκοπούς, με έγγραφα που να φανερώνουν ποιο είναι το αντίτιμο για την εναπόθεση και με ποιο το ύψος της σύμβασης με τον μεταφορέα΄΄. ΄΄Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί την επόμενη μέρα, θα το έχουμε και την επόμενη χρονιά μέχρι να υιοθετήσουμε όλοι την ανακύκλωση. Πόσο άλλο όμως όλο αυτό να βαραίνει τους δημότες; Πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει΄΄.

Ο δήμαρχος απουσίαζε από την συνεδρίαση γιατί, όπως μετέφερε ο αντιδήμαρχος Ακράτας – Αιγείρας Γιώργος Γιοβάς, βρισκόταν στο υπουργείο Εσωτερικών εκεί όπου ο υπουργός θα υπέγραφε την απόφαση εξαίρεσης ώστε να μεταφερθούν απορρίμματα της Αιγιαλείας και εκτός Δυτικής Ελλάδας.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr