background img
banner
banner

Μικρό το κακό για τη σταφίδα

ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ώρες… αγωνίας έζησαν οι σταφιδοπαραγωγοί της περιοχής την περασμένη Τρίτη εξαιτίας της δυνατής και παρατεταμένης βροχόπτωσης, σε μία περίοδο που το προϊόν βρίσκεται μία «ανάσα» πριν την ωρίμανση για να ξεκινήσει ο τρύγος.

Τελικώς το πλήγμα ήταν μικρό και η βροχή που έπεσε σε συνολικό επίπεδο ωφέλησε τη σταφίδα, με όλους να ελπίζουν φέτος σε μία καλύτερη χρονιά…
Μεμονωμένες ζημιές ωστόσο υπήρξαν, με τους παραγωγούς να καλούνται να δηλώσουν τις απώλειες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στην περιοχή. Συγκεκριμένα, μετά τον ανταποκριτή ΕΛΓΑ Δ.Ε. Συμπολιτείας, εξεδόθη ανακοίνωση και από τους ανταποκριτές Αιγίου, που αναφέρει τα εξής: ΄΄Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις για ζημιά που προκλήθηκε λόγω βροχόπτωσης στις 16/07/2019 στις Τ.Κ. Πτέρης, Μαυρικίου, Μελισσίων, Σελινούντος, Παρασκευής, Κουνινάς και Δ.Ε. Αιγίου, ξεκίνησαν από 19/07/2019 και θα συνεχιστούν έως 31/07/2019 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που στεγάζονται στην οδό Νικολάου Πλαστήρα 11 (πρώην ΙΚΑ) στο Αίγιο από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 08.00 έως 11.00π.μ.εκτός από την Τρίτη. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, είναι: 1. Φωτοτυπία τραπεζικού λογαριασμού, 2. Ενιαία δήλωση καλλιέργειας΄΄.

Στα μη αρδευόμενα η βροχή βοήθησε το προϊόν να «δέσει»

Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” για ενδεχόμενα προβλήματα και πώς επηρέασε την παραγωγή η νεροποντή της περασμένης εβδομάδας, ο γενικός διευθυντής της Παναγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος ανέφερε πως ΄΄σημειώθηκαν κάποιες ζημιές μικρής έκτασης και σε κάποια σημεία η σταφίδα «έσκασε», ωστόσο στις μη αρδευόμενες καλλιέργειες η βροχή λειτούργησε θετικά. Έτσι, εκεί που μέχρι τώρα το προϊόν δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως και ο καρπός ήταν ισχνός, δηλαδή η σταφίδα ήταν ψιλόρογη, η βροχή το βοήθησε να «δέσει»΄΄.
΄΄Εμείς καλούμε τους παραγωγούς να συμβουλεύονται τους γεωπόνους μας μήπως χρειαστεί κάποιος ψεκασμός.
Εκτιμούμε ότι το αντιστάθμισμα θα είναι θετικό. Επίσης, πιστεύουμε ότι φέτος και οι ποσότητες θα είναι ικανοποιητικές αλλά και η ποιότητα της σταφίδας, εφόσον βέβαια δεν έχουμε μέχρι τον τρύγο ακραία καιρικά φαινόμενα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr