background img
banner
banner

Ξεκινά σήμερα η επιχείρηση καθαρισμού της Αιγιάλειας

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ – ΠΟΙΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ

Βαθιά… ανάσα αποτελεί η συμφωνία για μεταφορά των απορριμμάτων της Αιγιάλειας στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων Κοζάνης, δίνοντας χρόνο στους διοικούντες του δήμου να προετοιμάσουν μόνιμη λύση. Το ΦΕΚ βγήκε την Παρασκευή με την υπογραφή των Συντονιστών των δύο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και από σήμερα Δευτέρα, εκτός απροόπτου, ξεκινά η τεράστια επιχείρηση απομάκρυνσης των συσσωρευμένων από το Μάιο όγκων απορριμμάτων στους δρόμους της Αιγιάλειας…

Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν καθοριστικές και η κυβερνητική βούληση ξεπέρασε κάθε σκόπελο ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες και για να… ανασάνει η Αιγιάλεια. Όπως έκανε γνωστό στο “protionline.gr” ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ΄΄η απόφαση προχώρησε στο ΦΕΚ καθώς υπέγραψαν οι δύο Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου που υπάγεται η περιοχή μας και Ηπείρου που υπάγεται η Κοζάνη΄΄.

Σημειώνεται ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται από πέρυσι ο δήμος Αιγιαλείας, δεν χρειάζεται πρώτα να υπογραφεί η σύμβαση για να ξεκινήσει η μεταφορά και αρκεί το ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλος, ΄΄τη Δευτέρα (σήμερα) το πρωί ξεκινάει το καθάρισμα του δήμου. Έχουμε υπόσχεση ότι θα βγουν στους δρόμους πολλά οχήματα ώστε να γίνει γρήγορα η αποκομιδή. Ευελπιστούμε ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα έχει σηκωθεί ο κύριος όγκος των απορριμμάτων από τους δρόμους και από εκεί και πέρα η αποκομιδή θα ομαλοποιηθεί΄΄.

Βεβαίως, ο όγκος των αμάζευτων σκουπιδιών είναι τεράστιος, αφού στους δρόμους υπολογίζονται σε 3.000 τόνους και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στη θέση «Νησί» Τέμενης 3.000 τόνοι επίσης, και κάπως έτσι οι 15.000 τόνοι που έχει συμφωνηθεί να δεχθεί η Κοζάνη, θα εξαντληθούν γρήγορα, βεβαίως νωρίτερα θα έχει εξαντληθεί το δημοτικό ταμείο.

Αντιδρούν αφού υπάρχει εναλλακτική…

Από την άλλη, δήμαρχοι και υπεύθυνοι ΦΟΔΣΑ των εντεταλμένων ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να αντιδρούν στο να δεχθούν κι αυτοί σκουπίδια της Αιγιάλειας, στο άκουσμα της είδησης ότι ξεκινά η συνεργασία με την Κοζάνη. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε πως δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τους 2.000 τόνους που προβλέπεται να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένης της εναλλακτικής της Κοζάνης.

Πλην όμως, η Αιγιάλεια έχει ανάγκη να κάνει χρήση του δικαιώματός της πλέον, για μεταφορά 8.000 τόνων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης, είναι αμφίβολο το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει ο καθαρισμός της περιοχής από τα συσσωρευμένα απορρίμματα δεδομένου ότι για την Κοζάνη θα φεύγουν 100 τόνοι την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένας μήνας για να… φύγουν τα παλιά απορρίμματα ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και τα τρέχοντα… που σήμερα φτάνουν τους 70 τόνους κάθε μέρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr