background img
banner
banner

Οργή και αγανάκτηση για τα σκουπίδια… | ΦΩΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ – ΕΝΤΟΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ –ΕΠΕΤΕΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Η απογοήτευση του κόσμου που δεν συμμετείχε στον βαθμό που θα αναμενόταν στο συλλαλητήριο συλλόγων και φορέων για τα απορρίμματα και η οργή και αγανάκτηση των δημοτών έτσι όπως εκφράστηκε σε φραστική επίθεση στον δήμαρχο Αιγιαλείας μέσα στο Δημαρχείο, χαρακτήρισαν τις χθεσινές κινητοποιήσεις για το φλέγον θέμα των απορριμμάτων που έχουν… πνίξει την Αιγιάλεια, προκαλώντας πλέον σοβαρότατα προβλήματα στη δημόσια υγεία. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν προχθές το βράδυ, με την αλλαγή αρμοδιοτήτων από το ένα υπουργείο στο άλλο, βάζουν νέα «εμπόδια» στην προσωρινή λύση της μεταφοράς και το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά οξύνεται επικίνδυνα μέρα με τη μέρα…

Σωτήρης Κοιλιάς

Το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην πλατεία Αγ. Λαύρας στις 11.00 το πρωί δεν προσέλκυσε περισσότερους από διακόσιους δημότες, αριθμός δυσανάλογος του τεράστιου προβλήματος. Τον συντονισμό είχε το μέλος της Συντονιστικής πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας ο οποίος ζήτησε να παραιτηθεί ο Θανάσης Παναγόπουλος έστω και την τελευταία στιγμή από την ιδιότητα του αντιδημάρχου Καθαριότητας γιατί πιθανότατα αυτό θα συμβάλλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως είπε, προτείνοντας να ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, να οριστεί ημέρα συγκέντρωσης λιανοκλαδεμάτων κάθε κοινότητα. Σε κάθε πρώην δήμο να οριστεί χώρος απόθεσης ογκωδών αντικειμένων και ηλεκτρικών συσκευών, να απομακρύνει τους κάδους ανακύκλωσης από τους πράσινους κάδους, να εφαρμόζει πρόγραμμα κομποστοποίησης, όπως πρότεινε.

Κατερίνα Υφαντή

Οι φορείς κατέθεσαν προτάσεις

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνα Υφαντή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως απειλείται η δημόσια υγεία και ότι πρέπει να βρεθεί λύση προτού θρηνήσουμε θύματα. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης είπε πως ΄΄υπάρχουν σήμερα μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Όλα αυτά όμως, δεν συμβαδίζουν με την ανάγκη για παραπέρα κερδοφορία των επιχειρηματιών, γι΄ αυτό και τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος΄΄.

Γιάννης Μποδιώτης

Γιώργος Μπέσκος

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Μπέσκος αναφέρθηκε στα πολλά κρούσματα ασθενειών που είναι καταγεγραμμένα και δεν έχουν γίνει γνωστά, προτρέποντας τον κόσμο να γνωστοποιεί τέτοιες περιπτώσεις στην Συντονιστική Επιτροπή. Τόνισε πως η πολιτεία είναι απούσα και αδιαφορεί για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε, φέρνοντας πλέον τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Μαίρη Χρονοπούλου

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου αναφέρθηκε  στην απουσία της Δημοτικής Αρχής της Αιγιαλείας σε αυτό που ο νόμος, ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός έχει επιβάλλει να κάνουμε, αναφέροντας την εθελοντική δράση του Συλλόγου σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΑΡΕΑ και τις πράσινες γωνιές ανακύκλωσης. ΄΄Εκφράζουμε τα παράπονά μας γιατί ο κύριος Δήμαρχος κινείται σε ένα νομικό πλαίσιο ενώ θα έπρεπε να κινείται μέσα σε ηθικό πλαίσιο. Δεν αρκεί να παίρνει τις αποφάσεις που τον καθιστούν νομικά υπεύθυνο αλλά και να τον καθιστούν ηθικά υπεύθυνο απέναντι στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε. Διαφορετικά θα όφειλε να είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του΄΄, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε.

Λάμπης Παπαδόπουλος

Το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδος Λάμπης Παπαδόπουλος μίλησε για απώλειες όχι μόνο για το Αίγιο αλλά και για τις τουριστικές περιοχές. ΄΄Παίζουμε με μία υγειονομική βόμβα που αφορά την υγεία μας. Συγχαρητήρια στον απλό κόσμο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ο κόσμος είναι η δύναμη, συγχαρητήρια στον απλό αιγιώτικο λαό που είναι κοντά στην επιτροπή των 13΄΄, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως πρέπει να συγκληθεί επιτροπή να πάει στον υπουργό για άμεση λύση του προβλήματος.

Πάνος Γεωργόπουλος

Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: ΄΄Στο ίδιο έργο θεατές με πέρυσι, όλες οι πολιτικές καταστροφικές εδώ και τριάντα χρόνια τόσο για το περιβάλλον όσο και για το ταμείο του δήμου χωρίς να προσφέρουν οριστική λύση. Οι ΧΥΤΑ είναι μέρος του προβλήματος και όχι λύση. Πρέπει να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός και να υιοθετηθούν σύγχρονοι μέθοδοι για μόνιμη και αποτελεσματική λύση΄΄. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες δημοσίως στους εργαζόμενους στον τομέα Καθαριότητας του δήμου που κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά.

Αθηνά Σκανδάμη

΄΄Θεωρώ ότι σαν Αιγιώτες έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια κι αυτό με στενοχωρεί ιδιαίτερα. Δεν ξέρω τι έγινε στο παρελθόν, αυτό που έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να εκπαιδεύσουμε τους γονείς γιατί τα παιδιά ήδη εκπαιδεύονται μέσα στα σχολεία, για την ανακύκλωση. Έχουμε δρόμο μέχρι να έρθει η ώρα να ανακυκλώσουμε σωστά. Ας προσπαθήσουμε ο καθένας στο σπίτι του γιατί ακόμη και μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ εκτός να γίνει, το πρόβλημα παραμένει΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη.

Δώρα Μαστραπά

΄΄Αντιμετωπίζουμε θέμα έλλειψης Δημοκρατίας, γιατί Δημοκρατία δεν είναι οι εκλογές, είναι να σέβεσαι το πολίτη κι εμείς ζούμε το απόλυτο έλλειμμα Δημοκρατίας. Όσα προγράμματα κι αν κάνουμε στα σχολεία για τον σεβασμό στο περιβάλλον, απαξιωνόμαστε γιατί το παιδί βγαίνει έξω στην πραγματικότητα και βλέπει όλο αυτό. Ελπίζουμε αυτό που συμβαίνει να γίνει μάθημα για τα παιδιά για μία αξιοβίωτη ζωή σε όλα τα επίπεδα΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά.

Γιώργος Ζήσης

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Ζήσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επιπτώσεις έκανε λόγο για μείωση τουριστικής κίνησης που δεν πλήττει μόνο τους επαγγελματίες αλλά όλη την οικονομία της περιοχής που στερείται οικονομικά κεφάλαια και θέσεις εργασίας. ΄΄Δεν φτάνει η οποιαδήποτε μεταφορά. Πρέπει αμέσως να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για οριστική λύση. Με δύο άξονες: Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων με ανακύκλωση και διαλογή, με αξιοποίηση των οικοπέδων του δήμου, με ενημέρωση και καθοδήγηση των δημοτών. Και βέβαια να ξεκινήσει σχεδιασμός για τη μόνιμη λύση. Η νεοκλεγμένη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στη μελέτη για οριστική λύση΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Άρης Παναγόπουλος

Για το πρόβλημα μίλησε εκ μέρους του κόμματος ΜΕΡΑ25 Άρης Παναγόπουλος.

Το ψήφισμα

Τέλος διά βοής έγινε δεκτό το ψήφισμα που αναφέρει τα εξής: Οι κάτοικοι του Δήμου Αιγιαλείας συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 17 Ιουλίου 2019 στο Αίγιο διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζει ο δήμος μας με το πρόβλημα των απορριμμάτων. Συνειδητοποιούμε ότι:

  • Είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας επικίνδυνης και ανεξέλεγκτης για τη δημόσια υγεία κατάστασης από τη μια και οικονομικών απωλειών για τους επαγγελματίες του τόπου από την άλλη,
  • Διανύουμε ένα στάδιο μετάβασης από την απερχόμενη δημοτική αρχή σ’ αυτήν που πρόκειται να αναλάβει το Σεπτέμβριο, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη για την άμεση επίλυση του αδιεξόδου και οι δημότες είναι εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη διαδικασία που απειλεί τη ζωή τους και έχει ήδη υποβιβάσει το βιοτικό τους επίπεδο,
  • Δεν υλοποιείται κανένα σχέδιο και δεν σχεδιάζεται καμιά υποδομή που να μπορεί να εκτονώσει έστω το πρόβλημα,
  • Είμαστε εξαρτώμενοι από άλλους δήμους και λειτουργούμε ως επαίτες της συνδρομής τους, για να ανασάνει ο Δήμος

Αυτή η κατάσταση μας εξοργίζει, καθώς σηματοδοτεί την απαξίωση των πολιτών και των αναγκών τους και μας οδηγεί στη σημερινή συγκέντρωση.  Αποφασίζουμε, λοιπόν, απαιτούμε και προτείνουμε :

  1. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Δεν φρόντισαν για μια σύγχρονη αντιμετώπιση με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Δεν υπάρχει καν ένας οργανωμένος και εμπεριστατωμένος σχεδιασμός που να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί. Τα αυτονόητα σε άλλες πόλεις: Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επεξεργασία του εναπομείναντος υπολείμματος σε σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, είναι άγνωστες λέξεις για το δήμο μας.
  2. Ο ΧΥΤΑ της Ανατολικής Αιγιάλειας, επαναλειτούργησε πέρυσι το καλοκαίρι, αφού τα ΜΑΤ έσπασαν τον αποκλεισμό των κατοίκων, προκειμένου να ξεφύγει ο Δήμος από το αδιέξοδό του, για να σταματήσει εν τέλει να δέχεται απορρίμματα αναγκαστικά λίγους μήνες αργότερα λόγω κατάρρευσης. Ποιος μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίζει τη δημιουργία νέου κυττάρου εκεί; Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή του, ώστε να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού η ρύπανση που προκαλεί και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Καλούμε Δημοτική Αρχή και Περιφέρεια να τηρήσουν τη νομιμότητα και να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας ΧΥΤΑ δεν συνιστά λύση σε ευρωπαϊκό έδαφος εν έτει 2019.
  3. Απαιτούμε την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την έκταση του δήμου καθώς και τη λήψη μέτρων για: Μεσοπρόθεσμο περιορισμό του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων με συγκεκριμένες προτάσεις προς τους πολίτες και δημιουργία των σχετικών υποδομών. Να διεκδικηθούν μέσω τεκμηριωμένων μελετών που είναι ανύπαρκτες μέχρι σήμερα, από τα υπάρχοντα κονδύλια της περιφέρειας χρήματα για ήπιες δράσεις στο θέμα απορρίμματα. Τέλος, η δημοτική αρχή υποχρεούται να καταστρώσει νέο μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης, καθώς αυτό που είχε καταθέσει  αφενός δεν είχε την πολιτική βούληση να το υλοποιήσει αφετέρου ουδέποτε εγκρίθηκε από την περιφέρεια όντας ελλιπές.  Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις και να προωθήσει έργα με άξονα την ανακύκλωση.
  4. Εκτός από το Δήμο σοβαρές ευθύνες φέρουν κι άλλοι θεσμικοί φορείς από την Περιφέρεια ως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την κυβέρνηση καθώς με τις τακτικές που ακολουθούν δε φαίνεται να διασφαλίζουν την αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων. Η ανυπαρξία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο νομό ή έστω στην περιφέρεια και η καθυστέρηση προώθησης προγραμμάτων ανακύκλωσης, είναι κυρίως οι λόγοι που αποθαρρύνουν και αποτρέπουν τους άλλους ΧΥΤΑ να δεχθούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας, καθώς καθίσταται προφανές ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης σχεδιασμός και πρόβλεψη. Είναι προφανές ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός χρειάζεται επικαιροποίηση, και μάλιστα διεκδικούμε ο νέος σχεδιασμός να έχει άξονα τις δημοτικές υπηρεσίες κι όχι τους εργολάβους.

Όμως, οι πολίτες της Αιγιάλειας είναι παρόντες και διαδηλώνουν την έγνοια για την πόλη τους απαιτώντας πολιτική συνέπεια, ρεαλιστικό σχεδιασμό και πρόγραμμα δράσης βασισμένο σε στοιχειώδεις αρχές της αειφορίας. Καλούμε όλους τους δημοτικούς άρχοντες να τηρήσουν τη νομοθεσία, να αξιοποιήσουν δεδομένα και έρευνες, να υλοποιήσουν τις εφικτές και χαμηλού κόστους προτάσεις που τους προτείνονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τα ήδη υπάρχοντα  δημοτικά τέλη είναι ήδη επαχθή για το μέσο εισόδημα.

Επιτέλους, επωμιστείτε τις ευθύνες σας, κάντε βιώσιμες προτάσεις, δράστε, σταματήστε να περιμένετε λύσεις από την άλλη άκρη της Ελλάδας και αποδείξτε ότι οι δημοτικοί άρχοντες άξιζαν την ψήφο των συμπολιτών τους. Βγάλτε την  Αιγιάλεια από το τέλμα που αμαυρώνει την εικόνα της και τη στιγματίζει πανελλαδικά. Με διάθεση, πολιτική βούληση και συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Έντονη διαμαρτυρία στο Δημαρχείο…

Ακολούθησε πορεία στο Δημαρχείο όπου οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής παρέδωσαν το ψήφισμα στον δήμαρχο. Ο κ. Παναγόπουλος τους παρέπεμψε να το μεταφέρουν και στον νέο δήμαρχο καθώς επίσης και να το στείλουν στα αρμόδια υπουργεία και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μόλις οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής βγήκαν να ενημερώσουν το πλήθος, πολλοί ήταν αυτοί που αγανακτισμένοι στράφηκαν εναντίον τους, ζητώντας οι ίδιοι να δουν τον δήμαρχο. Η… πόρτα του Δημαρχείου ήταν… ανοικτή κι έτσι μεγάλος αριθμός πολιτών ανέβηκε στο γραφείο του δημάρχου που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σύσκεψη με αντιδημάρχους και την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Εξοργισμένοι στράφηκαν κατά του δημάρχου, εκφράζοντας σε έντονο τόνο τα παράπονά τους, χρησιμοποιώντας σε κάποιες στιγμές και απρεπείς χαρακτηρισμούς σε έντονο ύφος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr