background img
banner
banner

Τα Ιωάννινα θα πάρουν τα σκουπίδια μας, αλλά…

«ΜΠΑΛΑΚΙ» ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Όταν μπούκαραν στο γραφείο του δημάρχου, εξαγριωμένοι εκπρόσωποι φορέων και πολιτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, ο κ. Παναγόπουλος τους έκανε γνωστό ότι το πότε θα φύγουν τα απορρίμματα εξαρτάται από τρεις υπογραφές είτε για μεταφορά εντός Δυτικής Ελλάδας είτε εκτός. Του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, του Συντονιστή Ηπείρου και του υπουργού Περιβάλλοντος του κ. Χατζηδάκη. Έκανε δε γνωστό πως η διαδικασία καθυστερεί διότι, είχε έρθει σε συμφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών προχθές το βράδυ άλλαξε όμως με απόφαση της κυβέρνησης η αρμοδιότητα και μεταφέρθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος…

Οι πολίτες δεν επαναπαύτηκαν σε όσα άκουσαν αντιθέτως επέρριψαν ευθύνες στο δήμαρχο για το τι έκανε πέντε χρόνια τώρα και είπαν ότι από αύριο θα εναποθέτουν τα σκουπίδια τους έξω από το Δημαρχείο. Επίσης, έκαναν λόγο για επιλεκτική αποκομιδή ανά περιοχή. Παράλληλα, διά βοής ζήτησαν από τον δήμαρχο να παραιτηθεί…
Αρκετά ήταν τα μέλη της Συντονιστικής των Φορέων, που πήγαν στο δημοτικό συμβούλιο χθες το μεσημέρι, όχι όμως και ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο, που μάλλον εκτονώθηκε με τη διαμαρτυρία στο δημαρχείο.

Ωστόσο, το συμβούλιο παραλίγο να αναβληθεί, αφού με το ζόρι συμπληρώθηκε απαρτία. Έτσι, στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, συζητήθηκε το θέμα των απορριμμάτων, με το δήμαρχο να δίνει εξηγήσεις στους παρευρισκόμενους, για το πώς έχουμε περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, μετακυλώντας την ευθύνη στη γραφειοκρατία και στις διαδικασίες που καθυστερούν, παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Ο ΧΥΤΑ στα Ιωάννινα

Μόνο το Αγρίνιο μπορεί να εξυπηρετήσει

Από τους 8.000 τόνους που υπέγραψε ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, Νίκος Παπαθεοδώρου, για ισόποσες ποσότητες σε Αγρίνιο, Παλαίρο, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, μόνο στον πρώτο δήμο μπορεί να γίνει άμεσα εναπόθεση σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της περιοχής, περιορίζοντας έτσι την ισχύ της απόφασης. Οι άλλοι ΧΥΤΑ έχουν προβλήματα και παρουσιάζουν εμπόδια στην άμεση εφαρμογή.

Με αυτά τα δεδομένα, ο δήμαρχος αποκάλυψε πως η πιο συμφέρουσα λύση είναι τα Ιωάννινα, αφού η προσφορά της εκεί Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, κρίθηκε πιο συμφέρουσα από της Κοζάνης, λόγω και της απόστασης.

Στο ταμείο του δήμου, υπάρχουν για μεταφορά 180.000 ευρώ από την προηγούμενη σύμβαση που δεν ολοκληρώθηκε και ήδη 400.000 ευρώ έχουν φύγει από το δημοτικό ταμείο, από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα, για το σκοπό αυτό, ενώ μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού υπάρχουν στο δημοτικό ταμείο περί τα 500.000 ευρώ επιπλέον για τα τέλη εναπόθεσης. Ποσό που φτάνει ίσα – ίσα για να φύγουν οι 4.000 περίπου τόνοι σκουπιδιών που είναι στους δρόμους και στον ΣΜΑ.

Η εξαίρεση που περίμενε ο Παναγόπουλος για μεταφορά εκτός Περιφέρειας, κάτι που απαγορεύει ο νόμος, καθυστερεί λόγω της αλλαγής των αρμοδιοτήτων, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος και τους φορείς, αφού η νέα κυβέρνηση έδωσε την αρμοδιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Έτσι μένει να δούμε αν ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, που είχε συνάντηση προχθές με τον Θανάση Παναγόπουλο και έδωσε τη συγκατάθεσή του για άμεση λύση στο πρόβλημα, έχει και επίσημα την αρμοδιότητα για να εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση.

Χθες υπήρξε συνάντηση μεταξύ των συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, προκειμένου να συντάξουν το σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έρχεται άδεια για το εργοστάσιο στον ΣΜΑ

Ο δήμαρχος πιεζόμενος χθες από συμβούλους, άνοιξε κι άλλο τα χαρτιά του, ενημερώνοντας περαιτέρω το Σώμα για τις ενέργειες του, αν και κατηγορήθηκε από τη Μαρία Τσουκαλά όσο και από τη Βάσω Ψυχράμη, ότι τα ρίχνει όλα στους άλλους ενώ ο ίδιος έχει τις περισσότερες ευθύνες.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας ότι όσοι δήμοι κατέθεσαν Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων για δημιουργία Μονάδας Μηχανικής Διαλογής, κανένας δεν κατάφερε κάτι, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υποστήριξε τη διαδικασία την οποία είχε επιβάλει στους δήμους.

Έτσι μέσα από την κουβέντα, έγινε γνωστό ότι τον Οκτώβριο ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αναμένεται να πάρει Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για την κατασκευή εργοστασίου και βέβαια έτσι μπορεί να δρομολογηθεί η οριστική λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα μπορεί να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, από τον Χατζηδάκη, με το δήμαρχο να προαναγγέλει πιο δυναμικές κινητοποιήσεις με μετάβαση του κόσμου στο υπουργείο για να πιεστούν οι αρμόδιοι, την ώρα που η κατάσταση με τα σκουπίδια αποδυναμώνει καθημερινά την τοπική οικονομία με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οργή και αγανάκτηση για τα σκουπίδια…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr