background img
banner
banner

«Χαστούκι» για το δήμο η απώλεια Γαλάζιας Σημαίας σε Αλυκή και Διγελιώτικα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ… ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Μόνο έκπληξη δεν αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, της αφαίρεσης της Γαλάζιας Σημαίας, διεθνούς συμβόλου καθαρότητας των ακτών, από τις παραλίες Αλυκής και Διγελιωτίκων. Η ύπαρξη των σκουπιδιών αλλά και η έλλειψη ναυαγοσωστών, δεν θα μπορούσαν να μην στερήσουν τη Γαλάζια Σημαία, δίνοντας ένα γερό… χαστούκι στον δήμο Αιγιαλείας και καθιστώντας ταυτόχρονα… αβέβαιη τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για του χρόνου, τόσο των εν λόγω παραλιών όσο και του Ελαιώνα που ήταν υποψήφιος…

Στον δήμο Αιγιαλείας και την αρμόδια αντιδημαρχία μάλιστα, το θεωρούσαν κάτι παραπάνω από δεδομένο και είχε διατυπωθεί και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, γνωρίζοντας ότι οι έλεγχοι στις βραβευμένες από το πρόγραμμα παραλίες, πραγματοποιούνται απροειδοποίητα ανά διαστήματα. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί τελευταία στα τέλη Ιουνίου, όταν Αλυκή και Διγελιώτικα (αν όχι κατά μήκος της παραλίας) ήδη είχαν κατακλυστεί από απορρίμματα, ενώ επαναλήφθηκαν και πιο πρόσφατα με την κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη, παρά τις προσπάθειες των τοπικών φορέων να αδειάζουν καλαθάκια και να διατηρούν στο μέτρο του δυνατού την παραλία καθαρή. Και πώς να γίνει αυτό άλλωστε όταν η αποκομιδή από το δήμο σταμάτησε εν μέσω τουριστικής σεζόν;

Αδυναμία εξεύρεσης ναυαγοσωστών με μικρό κονδύλι…

Στην απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας και στις δύο τοποθεσίες, συνετέλεσε και ο μη διορισμός ναυαγοσωστών, που ήταν βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν. Ο λόγος, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό από το “protionline.gr” ήταν η διάθεση περιορισμένου κονδυλίου γι’ αυτό το σκοπό, γεγονός που είχε αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενδιαφέρον για τις θέσεις ναυαγοσωστών που προκηρύχθηκαν, αφού μόνο ο εξοπλισμός που χρειάζεται κόστιζε περισσότερο από τα χρήματα που διέθετε ο δήμος…

Ήρθαν απροειδοποίητα και βρήκαν… σκουπίδια

Κάπως έτσι, Αλυκή και Διγελιώτικα συμπεριλαμβάνονται στις 17 ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» που αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2019 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις. Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική.

Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Καθαρή η παραλία Διγελιωτίκων αλλά χωρίς ναυαγοσώστη…

Ερωτηθείς από το “protionline.gr”, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διγελιωτίκων Ηλίας Δημητρίου, που από πέρυσι με την απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας, μαζί με συνεργάτες του έκανε… αγώνα δρόμου ώστε να καλυφθούν οι αυστηρές προϋποθέσεις του προγράμματος και τα κατάφεραν, απέδωσε το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε η Γαλάζια Σημαία στην παραλία Διγελιωτίκων, παρότι ανακοινώθηκε, στην έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης. ΄΄Είχαμε μία συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια από πέρυσι ώστε να καλύπτουμε τα κριτήρια του προγράμματος και ό,τι μας είχαν ζητήσει, μας ενέκριναν, ωστόσο η Γαλάζια Σημαία δεν ήρθε ποτέ ελλείψει ναυαγοσωστών. Συζητήσαμε το θέμα του μικρού κονδυλίου με το δήμαρχο και μάλιστα ζητήσαμε να «σπάσει» η εργολαβία στη μέση ώστε να υπάρξει τοποθέτηση τουλάχιστον στις βραβευμένες παραλίες, όμως μας είπε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει΄΄, είπε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας: ΄΄Στην περίπτωση των Διγελιωτίκων δεν νομίζω πως η απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας οφείλεται στα σκουπίδια, διότι η παραλία μας είναι… καθρέφτης, εν αντιθέσει με το υπόλοιπο χωριό που παρουσιάζει την εικόνα όλης της Αιγιάλειας. Εμείς φροντίζουμε για τον καθαρισμό της. Υπάρχουν τοποθετημένα παγκάκια, καθίσματα, ομπρέλες, προστατευτικά κιγκλιδώματα, φαρμακείο, έχει ό,τι μας έχει υποδείξει το πρόγραμμα, στερείται όμως ναυαγοσωστικής κάλυψης΄΄. ΄΄Σε όσα καταφέραμε για να έχει αυτή την εικόνα η παραλία μας, συνέβαλαν εκτός από την Τοπική Κοινότητα, ο νεοεκλεγμένος Φάνης Καφούσιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας, απέδωσε, όμως στο τέλος χάσαμε τη Σημαία. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε πάντα με τον ίδιο ζήλο για το καλό του χωριού μας΄΄, κατέληξε.

Παρέμβαση Εμπορικού Συλλόγου – «Κατηγορώ» στον δήμαρχο

Εν τω μεταξύ, στο θέμα παρεμβαίνει ο Εμπορικός, Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας, αναφέροντας στα μέλη του και σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του δήμου Αιγιαλείας, τα ακόλουθα: ΄΄Για ακόμα μία φορά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις αντιδράσεις του Εμπορικού Εισαγωγικού &Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας κατά του κυρίου Δημάρχου, υπεύθυνου για την κατάντια του Δήμου μας, ως μία απέραντη χωματερή. Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα στα ΜΜΕ την δημόσια κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Αλυκής, για την κατάσταση που επικρατεί στην Παραλία της έδρας του Δήμου Αιγιαλείας, την προστατευόμενη με Natura, Αλυκή. Για ακόμα μία φορά κύριε Δήμαρχε κρίνεσθε ανεπαρκής στην προστασία των Πολιτών του Δήμου Αιγιαλείας. Μέσα στα τόσα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από τα βουνά σκουπιδιών, ήρθε και η απόλυτη δυσφήμιση εν όψει και της τουριστικής περιόδου, με την απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας από την πολυπληθέστερη παραλία της Αιγιάλειας, αλλά και από άλλες παραλίες της περιοχής μας, με αιτιολογία την συσσώρευση των σκουπιδιών μία ανάσα από τους λουόμενους αλλά και την έλλειψη ναυαγοσώστη΄΄.

Και καταλήγει ως εξής: ΄΄Τραγική η κατάσταση στην μεγάλη παραλία Αλυκής και σε όλες τις άλλες Παραλίες με τα ατελείωτα σκουπίδια. Οφείλατε κύριε Δήμαρχε να βάλετε και τις παραλίες σε προτεραιότητα, τόπος συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πληθυσμού, οικογενειών με μικρά παιδιά και επισκεπτών, που επιθυμούν να χαρούν την καταγάλανη θάλασσα και τα πεντακάθαρα νερά της. Δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε η ευθύνη σας πλέον είναι ηθική απέναντι στα μάτια όλων των Δημοτών σας, γεγονός που μας αναγκάζει να σας υπενθυμίσουμε να πράξετε το αυτονόητο, για να σώσετε έστω τα προσχήματα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr