background img
banner
banner

868.000 για έργα αγροτικής οδοποιίας στην Αιγιάλεια

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού της Αιγιάλειας είναι οι κατεστραμμένοι αγροτικοί δρόμοι. Σε πολλά σημεία, οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι τόσο σοβαρές που τους έχουν καταστήσει απροσπέλαστους.

Τα κατά καιρούς κονδύλια που διατίθενται για την αποκατάστασή τους, δεν επαρκούν, ωστόσο αυτή τη φορά, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι» ξεκινούν εργολαβίες που θα αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Στην παρούσα φάση, οι κοινότητες οι οποίες επελέγησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να εκτελεστεί σε αυτές το έργο «βελτίωση με ασφαλτόστρωση και τσιμεντόστρωση σε εννέα αγροτικές οδούς του Δήμου Αιγιαλείας» είναι οι Τοπικές Κοινότητες, Ελαιώνα, Κουνινάς, Τέμενης και Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και από την Δημοτική Κοινότητα Αιγίου ο οικισμός Άγιος Νικολάκης Βουλωμένου και Τραπεζά.

Θα εξοφληθεί μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του Κύριου του Έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτός ήταν και ο λόγος που ελήφθη σχετική απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ώστε να προχωρήσει η λήψη του δανείου γι’ αυτούς τους σκοπούς. Συγκεκριμένα, έγινε κατά πλειοψηφία (λευκό ψήφισε ο Κώστας Παπακωνσταντίνου) αποδοχή των όρων για τη λήψη επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αιγιαλείας. Το δάνειο ανέρχεται σε 868.000 €, και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», για την εκτέλεση του έργου: «Αγροτική οδοποιία Δήμου Αιγιαλείας».

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια επιλογής των δρόμων στους οποίους θα εκτελεστούν εργασίες είχαν να κάνουν με τον αριθμό των οικογενειών γεωργών και κτηνοτρόφων που εξυπηρετούν καθώς και με τις αποστάσεις των κτημάτων από κατοικημένες περιοχές, όπως βέβαια και με το μέγεθος των προβλημάτων και σε καμία περίπτωση δεν επιλύεται εξ ολοκλήρου το πρόβλημα από το εν λόγω πρόγραμμα. Πλην όμως αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση από τη στιγμή που υπάρχουν δρόμου που έχουν πάψει προ πολλού να χρησιμοποιούνται ή δεν χωρούν ή είναι απόλυτα δύσβατοι για αγροτικά αυτοκίνητα και άλλα οχήματα. Είναι δε τόσο μεγάλο το πρόβλημα ανά περιοχές που κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια από τη στιγμή που είναι απομακρυσμένες και μη εύκολα προσβάσιμες.

Λαγκάδι έχει… πάρει το δρόμο στον Άγ. Κωνσταντίνο

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κοινότητας Άγιος Κωνσταντίνος της Δ.Ε. Συμπολιτείας, ιδίως στο σημείο όπου βασικός δρόμος που οδηγεί σε ιδιοκτησίες έχει υποστεί κατολίσθηση, και μόλις και οι κάτοικοι μόλις και μετά βίας περνούν για να μεταβούν στα κτήματά τους. Όπως μετέφερε στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Γκίκας, ΄΄υπάρχουν πολλά σημεία στο χωριό και λίγο έξω από αυτό που δρόμοι που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να μεταβαίνουν οι κάτοικοι στα κτήματά τους, δεν είναι σε θέση πλέον να χρησιμοποιηθούν. Κάποιοι είναι δύσβατοι από… ιδρύσεως ακόμη του Αγ. Κωνσταντίνου σε κάποιους άλλους η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη χρόνο με το χρόνο΄΄. Αναφέρθηκε δε στις δικές του προσπάθειες και παραινέσεις προς τον δήμο, ειδικά για σημείο στο χωριό όπου δρόμο κινδυνεύει να χαθεί τελείως… ΄΄Υπάρχει ένας δρόμος στο χωριό μας που εξαιτίας ενός λαγκαδιού τείνει να… αφανιστεί εντελώς. Αυτός ο δρόμος όμως είναι η βασική οδός για να φτάσει κόσμος στα κτήματά του να δουλέψει. Η παρέμβαση στο εν λόγω σημείο έπρεπε να έχει γίνει… χθες και είμαστε τυχεροί που ακόμη υπάρχει έστω κι έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις΄΄, ανέφερε ο πρόεδρος προσθέτοντας: ΄΄Μας ανέφεραν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο τρέχον έτος. Ευελπιστούμε ότι φέτος το χειμώνα θα είναι καλύτερα τα πράγματα με την αγροτική οδοποιία στο χωριό μας΄΄.

Επιτακτική η ανάγκη παρεμβάσεων και στην Κουνινά

Ένα ακόμη χωριό που προβλέπονται παρεμβάσεις μέσω του «ΦιλόΔημος» είναι η Κουνινά. Ερωτηθείς από το “protionline.gr” ο πρόεδρος της κοινότητας Λεωνίδας Παπαλεωνιδόπουλος, τόνισε πως σχεδόν σε όλο το μήκος της, η αγροτική οδοποιία στην Κουνινά έχει πρόβλημα. ΄΄Το χωριό μας είναι πολύ μεγάλο και εντός αυτού υπάρχουν αγροτικοί δρόμοι που βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Οι φθορές προκαλούνται συνήθως τους χειμερινούς μήνες με τις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και με τα χιόνια και εφόσον παραμένουν και δεν γίνονται διορθωτικές εργασίες, η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο όλο και πιο πολύ. Σκεφτείτε ότι η Κουνινά εκτείνεται από την συνάντηση των τριών δρόμων πάνω από την Φωνησκαριά και φτάνει μέχρι τη Ρακίτα. Σε όλη αυτή την έκταση είναι λογικό να υπάρχουν δρόμοι που έχουν γίνει δύσβατοι΄΄. ΄΄Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εργασίες για να μπορεί ο κόσμος να πάει με ασφάλεια στα κτήματά του΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr