background img
banner
banner

Εκτός κυβέρνησης η Αχαΐα με αστερίσκους…

ΛΙΓΟΣΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Από την εποχή που ο υπουργός Ανδρέας Λόντος από τη Βοστίτσα έφυγε από τη ζωή μόνος και πάμφτωχος μέχρι σήμερα έχουν περάσει 170 χρόνια και σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά στην πολιτική σκηνή. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως των τελευταίων χρόνων είναι ότι η Αχαΐα, ο νομός που έχει… γεννήσει τους περισσότερους πρωθυπουργούς, παραμένει εκτός υπουργικού συμβουλίου, καθώς οι «εκλεκτοί» του εκάστοτε πρωθυπουργού φαίνεται πως είναι λιγοστοί από την περιοχή…

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεγάλο νομό που εκλέγει εννέα βουλευτές σε κάθε κυβέρνηση αλλά και το ότι παρουσιάζει πολλά και μεγάλα προβλήματα, όπως αποβιομηχάνιση, τεράστια ποσοστά ανεργίας, προβλήματα ενασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα, έλλειψη υποδομών και αναπτυξιακών κινήτρων, εντούτοις η αντιπροσώπευση του νομού στην κυβέρνηση, ιδίως στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης ήταν μεμονωμένη έως ανύπαρκτη…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη που ορκίστηκε την 8η Ιουλίου με κανέναν Αχαιό στις τάξεις της.

Κι αν θεωρήσει κανείς πως αυτό έγινε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στο νομό, τότε η… απάντηση έρχεται από την Αιγιάλεια που και πρώτο κόμμα εξέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και Αιγιώτη πρώτο σε σταυρούς (μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εκλέγεται ως αρχηγός και πρωθυπουργός) τον Άγγελο Τσιγκρή με 16.523.

Όμως και οι Ανδρέας Κατσανιώτης (16.290 σταυροί) και Ιάσονας Φωτήλας (14.873) έπαιξαν παρεμβατικό και ουσιαστικό ρόλο ως βουλευτές, με τον δεύτερο ειδικά να έχει να επιδείξει σημαντικές προτάσεις όσο ήταν αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα, χτυπώντας το… μαχαίρι στο κόκαλο.

Πολλά υποσχόμενη και η Χριστίνα Αλεξοπούλου που επίσης εκλέγεται με την Ν.Δ. με 11.605 σταυρούς.

Οι διατελέσαντες τα τελευταία χρόνια

Ως αναγνώριση στο πρόσωπο της Σίας Αναγνωστοπούλου για τη συμμετοχή και το έργο της στην κυβέρνηση Τσίπρα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «πρωτιά» της σε σταυρούς προτίμησης στην Αχαΐα όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από όλα τα κόμματα με 17.369 σταυρούς.

Η κ. Αναγνωστοπούλου ήταν η μόνη βουλευτής Αχαΐας που συμμετείχε σε δύο διαφορετικά υπουργεία επί κυβέρνησης Τσίπρα. Διατέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 23 Σεπτεμβρίου 2015 – 5 Νοεμβρίου 2016 και αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελλάδας μέχρι τις 9 Ιουλίου 2019. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πολλές φορές ήταν «παρούσα» για την Αιγιάλεια όταν χρειάστηκε να κλειστούν ραντεβού σε άλλα υπουργεία για σημαντικά θέματα.

Αν επιχειρήσει να κοιτάξει κανείς και πιο πίσω, διαπιστώνει ότι στις μνημονιακές κυβερνήσεις η Αχαΐα δεν είχε την απαιτούμενη εκπροσώπηση.

Επίσης, έχει να… δει υπουργό και όχι υφυπουργό ή αναπληρωτή υπουργό, από την κυβέρνηση Καραμανλή όταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κρατούσε τα… ηνία του υπουργείου Άμυνας από το Μάρτιο του 2004 ως τον Φεβρουάριο του 2006, με θητεία υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το ’90.

 

Από εκεί και πέρα, στις κυβερνήσεις των μνημονίων υπήρξαν υφυπουργοί όπως υφυπουργός Παιδείας ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο Κώστας Σπηλιόπουλος στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια μέχρι το Μάιο του 2012 παρέμεινε στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την κυβέρνηση συνεργασίας Λουκά Παπαδήμου. Υφυπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά είχε διατελέσει και ο Γιώργος Μαυραγάνης που έχει γεννηθεί στην Πάτρα.

Νομός… πρωθυπουργών

Επίσης, στους Αχαιούς συμπεριλαμβάνεται και ο Γιώργος Παπανδρέου που ήταν πρωθυπουργός. Άλλωστε, η Αχαΐα κατέχει την πρωτιά στους πρωθυπουργούς αφού έχει εκπροσωπηθεί από 14 πρωθυπουργούς στο Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, εκτός από τους τρεις της οικογένειας Παπανδρέου στη λίστα ξεχωρίζουν επίσης οι: Θρασύβουλος και Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο Δημήτρης Γούναρης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος, αλλά και πρόσφατα ο Παναγιώτης Πικραμένος που εκτέλεσε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Βεβαίως ο Πικραμμένος έγινε σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, της δεύτερης κυβέρνησης Καραμανλή, Μιχάλης Μπεκίρης, έγινε διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στην Βουλή.

Συνεπώς Πικραμμένος και Μπεκίρης θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκπροσωπούν την Αχαΐα στο νέο σύστημα εξουσίας


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr