background img
banner
banner

Ελπίδες και επιφυλάξεις για το… ταξίδι των απορριμμάτων

ΠΙΘΑΝΗ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ 15.000 ΤΟΝΟΥΣ

Συμφωνία για μεταφορά των απορριμμάτων στη Μακεδονία (!), επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, διαμαρτυρίες, αποκλεισμός δρόμου, φωτιά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης και κυρίως… σκουπίδια παντού, δυσοσμία, μύγες και τρωκτικά, είναι το σκηνικό απ’ άκρη σ’ άκρη στην Αιγιάλεια τις τελευταίες ημέρες.

Η κατάσταση είναι τρομακτική και πλέον όσα και να ακούσουν οι πολίτες, αν δεν φύγει και η τελευταία σακούλα από το δρόμο, δεν θα πιστεύουν το παραμικρό…
Πληροφορίες θέλουν τον Γενικό Γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων Ευάγγελο Καπετάνιο να αποστέλλει έγγραφο στους ΧΥΤΑ Πάλαιρου και Τριανταφυλλιάς να πάρουν τις εναπομείνασες, προβλεπόμενες από τον ΦΕΚ ποσότητες απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας.

Εν τω μεταξύ, η φερόμενη συμφωνία του δημάρχου Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλου για μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Κοζάνης, παρουσιάστηκε ως η λύση που θα καθαρίσει την Αιγιάλεια, πλην όμως ο Φορέας που διαχειρίζεται τον εν λόγω ΧΥΤΑ, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία. Ο… αγώνας δρόμου ξεκινά από σήμερα, ούτως ώστε η απόφαση από τον ΦΟΔΣΑ Κοζάνης και να σταλεί σε Υπουργείο και Αποκεντρωμένη ώστε να προχωρήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνει η αποκομιδή εντός της εβδομάδας.

Πληροφορίες θέλουν ακόμη τον δήμαρχο να έχει συμφωνήσει για μεταφορά στην Κοζάνη 15.000 τόνων με 123€/τόνο (συν ΦΠΑ), λίγα περισσότερα χρήματα δηλαδή από την εναπόθεση στον ΧΥΤΑ Πάλαιρου όπου εκεί μεταφέρονται με 104€/τόνο (συν ΦΠΑ). Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι ορίζοντα έχει αυτή η λύση και για πόσο ο δήμος μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε αυτή…

Το… βάρος της μεταφοράς στην νέα δημοτική αρχή

Ουσιαστικά το… βάρος της μεταφοράς θα κληθεί να σηκώσει η νέα δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου, με τον ίδιο να… κρατά αποστάσεις αφενός μεν γιατί δεν έχει ακόμη κάποια αρμοδιότητα ως προς το θέμα και αφετέρου διότι, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στo “protionline.gr”, ζήτησε επί του ζητήματος ενημέρωση από τον κ. Παναγόπουλο, που δεν έλαβε ποτέ!

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τo “protionline.gr” αναφορικά με την συμφωνία του κ. Παναγόπουλου για μεταφορά στην Κοζάνη, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως ΄΄ο τρόπος διαχείρισης του θέματος από την πλευρά του δήμου Αιγιαλείας είναι τέτοιος που δεν διευκολύνει την οριστική υποδοχή. Έτσι κάθε σημείο υποδοχής «καίγεται» ως λύση΄΄.

Όπως είπε, ΄΄μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του αδιεξόδου γίνεται χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, αποσπασματικά αναφέρονται πολλά σημεία υποδοχής και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει προ τραγικής καταστάσεως, ενώ περνάει ο καιρός και δεν γίνεται τίποτα προς την κατεύθυνση μίας υγιούς λύσης΄΄.

Ο νέος δήμαρχος σημείωσε ακόμη πως ο ίδιος θα κληρονομήσει μία κατάσταση διόλου εύκολα διαχειρίσιμη και πως ο ίδιος επειδή βρίσκει… πόρτα από τον νυν δήμαρχο, προχωρά παράπλευρα σε ενέργειες συνεργασίας εκτός δήμου. ΄΄Έκανα κάποιες προσπάθειες ώστε να ενημερωθώ από τον κ. Παναγόπουλο προκειμένου να υπάρξει οικονομία χρόνου, ήθελα να γνωρίζω αν για τη μεταφορά υπάρχουν χρήματα όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Εφόσον δεν έχω στοιχεία οικονομικού χαρακτήρα, εάν για παράδειγμα υπάρχει ταμείο διαθέσιμο για την μεταφορά των απορριμμάτων ή εάν σκοπεύει να καλύψει το κόστος από τον προϋπολογισμό, δεν μπορώ να πως πώς θα κινηθούμε από 1η Σεπτεμβρίου και εάν θα είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι δημιουργηθεί τώρα΄΄, τόνισε ο νέος δήμαρχος, μεταφέροντας τον προβληματισμό του.

Ξεκαθάρισε δε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί υποθετικών σεναρίων που έχουν επανειλημμένως διαψευστεί, επισημαίνοντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες τους εργάζονται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, καταρτώντας σχέδιο ώστε να μην επιβαρυνθεί ο δημότης από την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr