background img
banner
banner

Ερντογάν: Φήμες ότι πέθανε, σάλος στο Δίκτυο και τουρκικές διαψεύσεις

Μία ιδιαίτερη κατάσταση, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βιώνει η γειτονική χώρα, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφόρησαν πως ο Τούρκος πρόεδρος πέθανε από καρδιακό επεισόδιο. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τρίτη φορά που φήμες θέλουν τον Ταγιπ Ερντογάν νεκρό

Μια τέτοια φήμη, όπως είναι λογικό, πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, καθώς το διαδίκτυο και οι αναζητήσεις για το όνομα του Τούρκου προέδρου πήραν «φωτιά». Όλα ξεκίνησαν με την είσοδο Κούρδων στην εβραϊκή γλώσσα, στη Wikipedia, όπου έβαλαν ημερομηνία θανάτου για τον Ερντογάν.

Αραβικές ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν την φήμη, αναφέροντας ότι οι γιατροί πάλευαν αρκετή ώρα για να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η είδηση έγινε αμέσως viral, με τα ΜΜΕ του εξωτερικού να μεταδίδουν την είδηση, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν πως ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε διακοπές και γι’ αυτό διόρθωσαν το λάθος στη Wikipedia.

Τις φήμες διαψεύδει κατηγορηματικά η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλείται προεδρική πηγή.

«Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες» σημειώνει, με την Άγκυρα, πάντως, να μην είχε ακόμη προβεί σε επίσημη διάψευση.

Όσο δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο, η παραφιλολογία θα συντηρείται.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η τρίτη φορά κατά την οποία κάποιοι «πέθαναν» τον Ερντογάν.

Η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2012. Τότε, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ακυρώσει μία δημόσια εμφάνισή του στην Κωνσταντινούπολη, μόλις δύο μήνες μετά την επέμβαση που είχε κάνει στο έντερο.

Δεν ήταν όμως και η μοναδική. Τα fake news γύρω από την κατάσταση της υγείας του Έρντογαν δίνουν και παίρνουν διαχρονικά.

Τον Μάιο του 2017 ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε όλα τα επίσημα ραντεβού του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Μεταξύ αυτών και της επίσημης συνάντησης με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και από την Bild, την διάσημη γερμανική εφημερίδα που αναρωτήθηκε «πόσο άρρωστος είναι ο Ερντογάν», με αφορμή την κατάρρευση του και τη μεταφορά του με φορείο λίγο αφού είχε επισκεφθεί το τζαμί του Ατασεχίρ της ανατολικής Κωνσταντινούπολης, για την πρωινή προσευχή.

Όπως φαίνεται, ο Ερντογάν «πεθαίνει» συχνά στα social media και στο διαδίκτυο. Το θέμα είναι ότι κάθε φορά επιστρέφει δριμύτερος, και πιο προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα. Το τι θα συμβεί αυτή τη φορά, κανένας δεν ξέρει. Ίσως μόνο ο ίδιος ο Ερντογάν, αν είναι καλά.

www.dikaiologitika.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr