background img
banner
banner

Στην τελική ευθεία το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2019

Ο εφιάλτης στον δρόμο των φόρων επιστρέφει από το τέλος του μήνα με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ στα τέλη Αυγούστου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 2,9 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει για άλλη μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Μόνο για τον φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο λογαριασμός της Εφορίας είναι και φέτος βαρύς για τους φορολογούμενους καθώς υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα νοικοκυριά θα πληρώσουν:

3,4 δισ. ευρώ για φόρο στα εισοδήματα του 2018: Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους ή το 30,7% που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση πήρε την κρυάδα του εκκαθαριστικού. Πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018 με τον μέσο φόρο να αγγίζει μέχρι στιγμής τα 800 ευρώ ή για την ακρίβεια 771 ευρώ. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί φθάνουν τα 3.948.984 σε σύνολο 6,3 εκατ. δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος. Δηλαδή τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους κρατάνε ακόμα αποστάσεις από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet. Για 1.688.032 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ ή 771 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

Τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι για έξι στους δέκα φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό. Για το 11,32 % των φορολογούμενων ή 622.231 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 289 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 185 εκατ. ευρώ.

2,9 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ του 2019: Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου, φέρνει τον Αύγουστο τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή της πρώτης δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Το ραβασάκι θα είναι και φέτος βαρύ για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, ενώ οι μικροϊδιοκτήτες θα δουν μικρή μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνση η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ μετά τον κόφτη που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr