background img
banner
banner

Ελπίζουν στη νέα κυβέρνηση

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Η διάσταση που πήρε πανελλαδικά το φλέγον πρόβλημα των απορριμμάτων της Αιγιάλειας έχει δύο όψεις. Αφενός την δυσφήμιση της περιοχής, αφετέρου όμως την άσκηση πιέσεων για την εξεύρεση της επιθυμητής λύσης ώστε να… φύγουν τα απορρίμματα. Η δημοσιοποίηση του θέματος από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ώστε κατά παρέκκλιση να υπάρξει σύμβαση με ιδιώτη για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας. Βασικό ζητούμενο βέβαια η εξασφάλιση χρημάτων γι’ αυτό το σκοπό…

Χθες ο δήμαρχος Αιγιαλείας εκλήθη και μίλησε στην τηλεόραση μιλώντας για το πώς έφτασε στο αδιέξοδο ο δήμος, κατηγορώντας παράλληλα την προηγούμενη κυβέρνηση ότι στην ουσία δεν επιθυμούσε να δώσει λύση εδώ και ένα χρόνο που υφίσταται το πρόβλημα (όπως είπε) ενώ η νέα κυβέρνηση το έλυσε σε λίγες μέρες.

Πάλι μπροστά ο Δικηγορικός

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Την ίδια στιγμή, δυναμικά συνεχίζει να κινείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου στο μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Kώδικας Δικηγόρων για κοινωνικά ζητήματα, ο Σύλλογος απέστειλε αίτημα για χρηματοδότηση της αποκομιδής μεταφοράς των απορριμμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση αποκομιδή τους.
Στην αίτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, αναφέρει: ‘‘Αξιότιμε κ, Υπουργέ. Όπως γνωρίζετε, οι πολίτες της Αιγιαλειας υποφέρουν από την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο μας με τη συσσώρευση των απορριμμάτων σε δρόμους, έξω από οικίες. πλατείες κοινοχρήστους χώρους.

Έχουν αναφερθεί κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά. Υπάρχει γενικευμένη έξαρση σε δερματολογικές παθήσεις, ιδίως σταφυλόκοκκο, μολύνσεις από τσιμπήματα εντομών, καθημερινά παρατηρούνται τρωκτικά και φίδια σε κατοικημένες περιοχές. Συχνότατα καίγονται κάδοι και απορρίμματα, ενώ πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι.
Η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για γενίκευση μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται με την ύπαρξη απορριμμάτων, σε μορφή επιδημίας.
Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι θα μεταφερθούν 4.000 τόνοι ΑΣΑ, στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Δυστυχώς στην κατάσταση που ευρίσκεται η Αιγιάλεια, ήτοι 12-15.000 τόνοι απορριμμάτων ανεξέλεγκτα διασκορπισμένοι, η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν επαρκεί για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς θα εξακολουθούν να ευρίσκονται απορρίμματα έκθετα, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη ποσότητα, ήτοι 4000 τόνοι θα αναπληρωθεί από τη συσσώρευση των τρεχόντων απορριμμάτων του μηνός Αύγουστου και 8000 με 9000 τόνοι θα εξακολουθούν (βάσει των προβλέψεων) να είναι διασκορπισμένοι σε μήκος όλης της Αιγιαλείας.
Μας έγινε γνωστό, με το συνημμένο έγγραφο της Δ/σης Καθαριότητας του Δήμου Αιγιαλείας, ότι πέραν•του ανωτέρω προγραμματισμού (4.000 τόνοι) θα μεταφερθούν μακροπρόθεσμα 15.000 τόνοι στη Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας αποβλήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το κόστος δε. όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, θα ανέλθει στα 2.180.000 ευρώ, ποσό δε που μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ, ανάλογα της καλυπτόμενης ΣΑΕ και του ΠΔΕ, όπως εμφαίνεται στα ανωτέρω σχετικό και τους συνημμένους πίνακες’’.

Θα στερηθούν υποδομές οι πολίτες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α., ΄΄δυστυχώς ο Δήμος Αιγιαλειας. εξ όσων γνωρίζω, ως νομικός σύμβουλος και έχουμε ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί στο τεράστιο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων, προκειμένου να γίνει εύρεση των σχετικών κονδυλίων, δρομολογείται μεταφορά από εξειδικευμένα κονδύλια – πιστώσεις που έχει ο Δήμος μας και αφορούν την δημιουργία παιδικών χαρών (που δεν υπάρχει καμία σε όλη την Αιγιάλεια) από την σύνδεση αποχέτευσης αγροτικής οδοποιίας. έργων άρδευσης και εν γένει έργων υποδομών και ανάπτυξης.

Είναι άδικο για τους πολίτες της Αιγιάλειας να στερηθούν όλων αυτών των υποδομών, που είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που άπτεται θεμάτων της καθημερινότητας.
Όπως διαπιστώνετε κ Υπουργέ η κατάσταση με τα τωρινά πραγματικά και οικονομικά δεδομένα είναι αδιέξοδη΄΄.

Και καταλήγει ως ακολούθως: ΄΄Διά της παρούσης και προκειμένου να αποφευχθούν, έστω την έσχατη στιγμή, άμεσοι κίνδυνοι για την δημοσία υγεία ζητάμε κι ακτή οικονομική ενίσχυση για τον Δήμιο μας που συνίσταται στο απαιτούμενο ποσό για την ανάθεση της αποκομιδής και μεταφοράς των 15.000 τόνων ΑΣΑ. Μόνο το γεγονός αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που έχετε ήδη αναλάβει να υπάρξει άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς αφ’ ενός μεν να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και αφ’ ετέρου να στερηθεί ο Δήμος μας κονδυλίων που έχουν ταχθεί και εγκριθεί για την βελτίωση υποδομών που άπτοντοι της καθημερινότητας των πολιτών, όπως σας τις εξειδικεύουμε.

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε σε κάθε περίπτωση για τ-ς πρωτοβουλίες και το ενδιαφέρον που έχετε δείξει για την αντιμετώπιση του θέματος και ευελπιστούμε ότι θα κάνετε αποδεκτό το σχετικό και εύλογο σε κάθε περίπτωση αίτημά μας. Νομιμοποιούμαστε στην υποβολή της συγκεκριμένης αιτήσεως σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων για παρεμβάσεις μας σε κοινωνικά θέματα, που εν προκειμένω σχετίζεται με την•ίδια μας τη ζωή και την υγεία μας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr