background img
banner
banner

Ποιος γνωρίζει τον Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου; | ΦΩΤΟ

“Η καθαριότητα μιας πόλης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που επιτυγχάνονται και προστατεύονται µε τη συνεχή συνεργασία δηµοτών – κατοίκων και του ∆ήµου και διέπονται από διατάξεις που ρυθµίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώµατά τους. Ο παρών κανονισµός έχει ως αντικείµενο την τήρηση της καθαριότητας, τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας, την ορθολογική διαχείριση των απορριµµάτων – αστικών στερεών αποβλήτων, τη διαρκή αναβάθµιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τη γνωστοποίηση των σχετικών δηµοτικών διατάξεων και την εφαρµογή αυτών”.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα που επιλέξαμε από τον κανονισμό καθαριότητας, για την πόλη που ζούμε αποτελεί “όνειρο θερινής νυκτός” αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε (και δεν τηρούμε) ούτε τα βασικά. Η δημοτική αρχή, ο απερχόμενος δήμαρχος κρίνεται για τους λάθος χειρισμούς του στο θέμα των σκουπιδιών. Εμείς από την πλευρά μας όμως τι κάνουμε; Πόσοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει κανονισμός καθαριότητας σε κάθε δήμο που προβλέπει ακόμη και την ώρα που θα βγάλουμε τα σκουπίδια μας; Δεν συζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή τι πρέπει να πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και φυσικά ότι στους χώρους εναπόθεσης και δίπλα από τους κάδους ΔΕΝ αφήνουμε “ελαφρά τη καρδία” όλη την παλια… επίπλωση του σπιτιού μας μαζί με τις οικοσυσκευές.

Καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες, στρώματα, λεκάνες και κάθε λογής μεγάλα αντικείμενα αντικρίζουν κάθε φορά οι υπάλληλοι καθαριότητας (οι εικόνες “μιλούν” από μόνες τους).
Επιπλέον, τα ανακυκλώσιμα υλικά αποτελούν ίσως το 50% της συνολικής μάζας των σκουπιδιών σε κάθε κάδο και θα μπορούσαν να διαχωριστούν. Αν γνωρίζαμε έστω και τα βασικά περί ανακύκλωσης και κανόνων που ισχύουν στην εναπόθεση των απορριμμάτων, η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες ίσως να μην ήταν τόσο τραγική. Ας ευχηθούμε, όταν τελειώσει αυτός ο… εφιάλτης να κάνουμε όλοι ένα καινούργιο ξεκίνημα και με οδηγό τη νέα δημοτική αρχή να ενημερωθούμε σωστά και να τηρούμε με… ευλάβεια τα προβλεπόμενα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΣΤΙΓΜΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr