background img
banner
banner

Ο δήμος τίμησε τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο | ΦΩΤΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 41 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ – ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Σε μία σεμνή τελετή με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος τίμησε τον πρώην, Στάθη Θεοδωρακόπουλο, για τα 41 (!) συναπτά έτη ενασχόλησής του με την τοπική αυτοδιοίκηση και ανεκτίμητης προσφοράς του στον δήμο Αιγιαλείας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Αυγούστου στο γραφείο δημάρχου, εκεί όπου το τιμώμενο πρόσωπο είχε περάσει μέρες αλλά και νύχτες ατελείωτες πασχίζοντας να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα του δήμου…

Η χθεσινή μέρα ήταν μάλλον η πιο χαλαρή για τον δήμαρχο… Στάθη, όπως όλοι τον αποκαλούν, καθώς, όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Θανάσης Παναγόπουλος, όλοι τον φωνάζουν με το μικρό του που είναι συνυφασμένο με την πολιτική και δημοτική ζωή του τόπου… Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε εκεί πολύς, φίλοι και συνεργάτες του πρώην δημάρχου καθώς και τα μέλη της οικογένειάς του που τόσο τον στήριξαν σε αυτή τη μακρά πορεία του στα δημοτικά πράγματα. Όλοι είχαν κάτι καλό να πουν για τον δημοτικό παράγοντα αλλά και τον άνθρωπο Στάθη Θεοδωρακόπουλο και ο ίδιος είχε πολλά να θυμηθεί. Είναι ο μοναδικός άλλωστε δημοτικός παράγοντας που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ με τις τέσσερις δεκαετίες της ζωής του να είναι αφιερωμένες στο δήμο Αιγίου αρχικά και μετέπειτα Αιγιαλείας του διευρυμένου δήμου που ήταν ο πρώτος που υπηρέτησε ως δήμαρχος.

Τα χαρακτηριστικά του τιμώμενου προσώπου και τα… ρεκόρ που κατέρριψε

Μιλώντας για την απόφασή του να τιμήσει τον προκάτοχό του, ο Θανάσης Παναγόπουλος, είπε: ΄΄Έλαβα υπόψη του ένα σημαντικό πράγμα που είχε πει ότι αξίζει να τιμάς κάποιον όταν είναι εν ζωή γιατί η πράξη αυτή αποκτά άλλη αξία. Θελήσαμε να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που για 41 χρόνια τίμησε τη δημοτική ζωή και τον ίδιο του τον τόπο, ασκώντας παράλληλα δύο «επαγγέλματα», το ένα είναι του νομικού και του δικηγόρου επί 40 πλέον χρόνια με χιλιάδες δίκες στο ενεργητικό του και το άλλο λειτούργημα ήταν ότι υπηρέτησε από τα 28 του χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση ως σήμερα. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι κάτι παρά πολύ σπάνιο και σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς είναι ελάχιστοι αυτοί εκλέγονται συνεχώς για τόσα χρόνια΄΄.

Ο κ. Παναγόπουλος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του κ. Θεοδωρακόπουλου. Μίλησε για τον άνθρωπο «Στάθη», τη δημοφιλία, την αναγνώριση και την εκτίμηση που τρέφουν οι Αιγιαλείς στο πρόσωπό του, λέγοντας πως ΄΄αποτελεί μία ζωντανή ιστορία των δημοτικών πραγμάτων, δεδομένου ότι έζησε καταστάσεις με πολλές κυβερνήσεις και δημοτικά πρόσωπα από το 1978 ως σήμερα, ατύχησε όμως να γίνει δήμαρχος στα χρόνια της κρίσης και όταν άλλαξε ο νόμος και έγινε η μετάβαση στον Καλλικράτη. Έναντι των υπολοίπων ημών είχε ένα προνόμιο. Τόσα χρόνια είχε μάθει με τι όπλα να πολεμάει. Είναι προσόν να λέει κάποιος την αλήθεια με αυθορμητισμό κι αυτό έκανε ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργώντας με παρρησία και τη γενναιότητα. Μπορεί να είναι δεδομένα στην πολιτική ζωή ότι θα υπάρχουν κόντρες και ρίξεις, πάντα όμως μέσα στο πολιτικό πλαίσιο. Φτάσαμε στο σημείο να είμαστε και πολιτικοί αντίπαλοι, ειπώθηκαν πολλά μεταξύ μας, σε έναν βαθμό τα δικαιολογώ, ο χρόνος τα επουλώνει και ζούμε αρμονικά. Πρέπει να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες και μάχιμοι γιατί ο καθένας από την πλευρά του έχει να προσφέρει πολλά. Του εύχομαι υγεία, δύναμη, να ευχαριστηθεί την οικογένειά του γιατί αυτή έχει χτυπηθεί άσχημα στο παρελθόν, και προσωπικά απόρησα με την αντοχή του. Η ερμηνεία όμως είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις η εμπλοκή του με τα δημοτικά ήταν τρόπος διαφυγής στο να συνεχίσει να προσπερνά τις δυσκολίες΄΄, τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Θέλω να του ευχηθώ ό,τι καλύτερο στη ζωή του, να πάρει τα χρόνια του πατέρα του, να προσέχει και να παραμείνει στις επάλξεις γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη από απόψεις και μάλιστα τέτοιων ανθρώπων με εμπειρία και στα δημοτικά πράγματα και στη ζωή΄΄. Στη συνέχεια, σε ένδειξη αγάπης, εκτίμησης και προσφοράς, του παρέδωσε τιμητική πλακέτα.

Δυσκολίες, πρόσωπα και πράγματα που καθόρισαν την πορεία του

΄΄Το να ασχολείσαι 41 χρόνια με ένα αντικείμενο, στο τέλος γίνεται διαστροφή. Πέρασαν πολλές νύχτες από τη ζωή μου για την ενασχόλησή μου με το δήμο΄΄, είπε ο ίδιος, ενθυμούμενος χρόνια που πέρασαν, συνεργάτες του, αγώνες και δυσκολίες. Θυμήθηκε όταν ανέλαβε στα 30 του πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου τις δυσκολίες αλλά και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δύσκολες καταστάσεις όπως ήταν ο σεισμός του 1995. Ακόμη, σε έργα που έγιναν επί των ημερών του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Πρωτοδικείο, το Νοσοκομείο, δρόμοι με χώμα που έγιναν άσφαλτοι, νερό, αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Μουσείο, το Πολιτιστικό Κέντρο, η αγορά της Χαρτοποιίας, η δημιουργία του ΤΕΙ, το λιμάνι, το σινεμά, το θεατράκι, η ανάπλαση της παραλίας. Μίλησε δε και για τον ΧΥΤΑ. ΄΄Ο ΧΥΤΑ δεν έγινε, το είχα πει πως αν δεν τον φτιάξω δεν ξανασχολούμαι και αυτό θα κάνω. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν πολλά. Έχω παράπονο από το Αίγιο γιατί δεν με υποστήριξε για το θέμα των απορριμμάτων όταν με κυνηγούσαν οι κάτοικοι των Καμαρών. Πάντα είχαμε το πρόβλημα των απορριμμάτων γιατί δεν σταθήκαμε ενωμένοι να το επιλύσουμε. Δεν φταίγαμε εμείς για Παπανικολού. Αυτό το χώρο μας υπέδειξαν λέγοντάς μας πως υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Κι αν μου είπαν γιατί στήριξα τον Παναγόπουλο, έχω να πω πως την ώρα που το πλοίο ήταν έτοιμο να βουλιάξει εγώ δεν θα το ωθούσα προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς αγαπάμε το δήμο και έπρεπε να τον στηρίξουμε σε αυτή την δύσκολη καμπή. Ήταν χρέος μας. Εύχομαι στη νέα δημοτική αρχή αν έχει υλοποιήσιμο σχεδιασμό να το κάνει΄΄, είπε, προτρέποντας τον κ. Παναγόπουλο να μην αποσυρθείς.

Αναφορά έκανε και στη συμβολή του Κώστα Σπηλιόπουλου από καίριες θέσεις που υπηρετούσε, ενώ μνημόνευσε και τους δημάρχους που συνεργάστηκε και δεν είναι στη ζωή. ΄΄Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν και με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους του δήμου και την οικογένειά μου και τους Αιγιώτες που με εμπιστεύονταν και με ψήφιζαν 41 χρόνια΄΄, είπε συγκινημένος. ΄΄Δεν υπήρξα ποτέ μνησίκακος, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τη νέα δημοτική αρχή, εύχομαι να επιτύχει΄΄, κατέληξε.

Η διαδρομή των 41 ετών

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Θεοδωρακόπουλος κατήλθε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1974 με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Νικήτα Μίχαλου. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος τα έτη 1976 έως και 1978. Παραιτήθηκε προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Νικολάου Κουνινιώτη στις δημοτικές εκλογές του 1978. Εξελέγη και διατέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου κατά την τετραετία 1978-1982, με τον ίδιο δε συνδυασμό εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και κατά την τετραετία 1982-1986. Εν συνεχεία συμμετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Λεωνίδα Σιαβελή στις δημοτικές εκλογές του 1986 και διατέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου την τετραετία 1986-1990, με τον ίδιο δε συνδυασμό εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και κατά την τετραετία 1990-1994 όταν και επανεξελέγη με τον ίδιο συνδυασμό και διατέλεσε εκ νέου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου κατά την τετραετία 1994-1998. Την τετραετία 1998-2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και στις δημοτικές εκλογές του 2002 ηγήθηκε ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ». Διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος κατά την τετραετία 2002 -2006. Το έτος 2006, ηγήθηκε εκ νέου ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ» και την τετραετία που ακολούθησε ήτο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αιγίου. Διετέλεσε πρώτος Δήμαρχος Αιγιαλείας την τετραετία 2010-2014, με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και τη συνένωση των έξι πρώην δήμων της Αιγιάλειας, γράφοντας το όνομά του με έντονα χρώματα στη σύγχρονη ιστορία του Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr