background img
banner
banner

“Σκούπα” στο δημοτικό ταμείο για 6.000 τόνους

ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Την προηγούμενη Δευτέρα, στο γραφείο δημάρχου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, είχε συγκαλέσει σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων, η δεύτερη κατά σειρά σε διάστημα ενός μήνα, με κύριο θέμα συζήτησης τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έκπληκτοι οι επικεφαλής, είδαν ότι εκτός από τον Καλογερόπουλο, τους περίμενε και ο απερχόμενος δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος.

Όλοι κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά από ότι υπολόγιζαν, αφού τους έγινε γνωστό πως ο Επίτροπος δεν περνάει το κονδύλι για τη μεταφορά των 4.000 τόνων απορριμμάτων στην Κοζάνη και πως ζητά την ενεργοποίηση ολόκληρης της σύμβασης των 15.000 τόνων, όπως είχαν διατάξει οι συντονιστές Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Με το ζόρι ο Παναγόπουλος είχε βρει 566.000 ευρώ, λιμνάζοντα κεφάλαια σε έναν κωδικό που προήλθε από τον πρώην δήμο Αιγείρας και τώρα θα έπρεπε να βρει 2,3 εκ ευρώ που στοιχίζουν οι συμβάσεις μεταφοράς και εναπόθεσης.

Στην υπηρεσία Οικονομικών και Καθαριότητας χτύπησε συναγερμός, και ξεκίνησε η αναζήτηση νέων κονδυλίων “σκουπίζοντας” το δημοτικό ταμείο. Η λύση έπρεπε να είναι Σολομώντεια, αφού και καθ’ υπόδειξη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που επισκέφθηκε ο δήμαρχος, μπορούσε να περάσει κονδύλι για μεταφορά μέρους της σύμβασης στον προϋπολογισμό του 2020.
Η Αρχή άναψε πράσινο για μεταφορά 6.000 τόνων σε διάστημα έξι μηνών, με χρήματα από τον φετινό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 9.000 ευρώ του χρόνου.

Βαριά παρακαταθήκη στους επόμενους

Με αυτά τα δεδομένα, συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή το μεσημέρι, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου “Αλέκος Μέγαρης”, για λήψη απόφασης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και προγραμματική σύμβαση με την εταιρία ΔΙΑΔΥΜΑ, που διαχειρίζεται τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κοζάνη. Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμος χρειάζεται για τους 6.000 τόνους συνολικά 872.600 ευρώ για μεταφορά και εναπόθεση.

Επειδή όμως τα χρήματα από την “σκούπα” που κατάφεραν να συγκεντρώσουν ήταν μόλις 619.000 ευρώ, ζήτησαν και πήραν άδεια να “βάλουν χέρι” και στην συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” ύψους 252.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, συγκεντρώθηκαν τα χρήματα αναγκάζοντας τη νέα δημοτική αρχή, αν θέλει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκ. ευρώ για έργα μείζονος σημασίας, να ψάξει να βρει από αλλού τα χρήματα, αν τα βρει.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι για τους επιπλέον 9.000 τόνους που θα μεταφερθούν του χρόνου, θα πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός, χρονοβόρα διαδικασία που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα το σχέδιο αποσυμφόρησης από τα απορρίμματα. Βεβαίως, ποιο σχέδιο αφού η ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων μόνο το μήνα Αύγουστο, αναμένεται να ξεπεράσει τους 80 τόνους, δηλαδή σε ένα μήνα μόνο θα έχουν προστεθεί 2.500 τόνοι σκουπίδια, στο χάος που επικρατεί σήμερα.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία με 14 ναι, 2 παρών και 4 όχι τα παραπάνω στην τελευταία συνεδρίαση αυτής της θητείας, που δυστυχώς τελειώνει με τον χειρότερο τρόπο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr